Album Mezek připomíná největší český dar Izraeli

RECENZE: Jeden z nejplodnějších autorů francouzského historického komiksu, třiašedesátiletý André Julliard, nakreslil podle scenáristy Yanna album s velmi českým názvem Mezek a s velmi československým tématem. Na 64 stranách líčí dramatický zrod Chel Ha-Aviru, izraelského válečného letectva, které se zformovalo během bojů o vznik židovského státu díky dodávkám čakovických Avií S-99.

To byly licenční Messerschmidty, jejichž výroba u nás pokračovala i po pádu třetí říše. Protože však nebyly k mání původní motory, bystří čeští mechanici montovali do „mesounů“ motory Jumo z bombardérů. Stíhačky (v novohebrejštině se jmenovaly Sakin neboli „nůž“) se pak při startech a přistáních chovaly… jako mezek! Bouraly, zapichovaly se nosy do přistávacích ploch, prudce sebou škubaly stranou a měly na svědomí i životy několika statečných pilotů.

Lebka s netopýřími křídly
Mladý židovský stát je však potřeboval stůj co stůj. Pomohlo komunistické Československo, které jen do léta 1948 inkasovalo za pušky, náboje, kulomety, rozmontované stíhačky a další výzbroj protihodnotu 700 milionů tehdejších korun v dolarech. Byly to klíčové dodávky, bez nich by Izraelci těžko udrželi vznikající samostatný stát v nepřátelském obklíčení.

Izrael je dodnes za tuto pomoc vděčný, často se o ní mluví i píše. V Žatci se tehdy vycvičilo asi 200 izraelských pilotů, kteří pak tvořili páteř prvních tajeset (letek), z nichž ta nejslavnější, 101. tajeset, měla jako symbol lebku s netopýřími křídly v rudém poli.

Samotný komiks začíná tam, kde tento rychlovýklad končí. Náletem egyptských bombardérů s podporou spitfirů na Tel Aviv. Na bohorovné Egypťany zničehonic vletí zezadu dva židovské „mezky“ a útočníky bombardující civilisty smetou z nebe. Kresebně to hodně připomíná Bigglese, který vycházel v 90. letech také u nás, možná je to ale o něco sošnější.

Boj Mezka s Goliášem
Taky je škoda, že scenárista nešel víc do reálií. Absurditu první letecké války na nebi židovského státu například podtrhlo i to, že izraelští piloti, z nichž někteří bojovali v roce 1940 o Británii, létali najednou v německých stíhačkách, a s morbidním humorem na sebe při útoku na britské stíhačky pokřikovali „Achtung, spitfeuer!!!“ – přesně tak, jak to odposlouchali od pilotů luftwaffe v palubním rádiu před osmi lety.

Komiks ovšem není jen akční – sleduje osudy švédského dobrovolníka a filosemity Björna, který to koulí naráz se třemi kráskami a často s nimi špásuje velmi nalehko, navečer a na pláži. „Nahotu zvládám, ale tady to bylo těžší. Nemohl jsem ženské akty odlišovat pouze barvou vlasů,“ přiznal kreslíř, který zahájil kariéru v roce 1974 v magazínu Formule 1.

Je trochu škoda, že vysloveně „naše“ téma největšího českého daru Izraeli uchopil vyklidněný francouzský komiksový mainstream. Na druhou stranu je otázka, zda by se s dobře popsanou historickou kapitolou dalo udělat víc. Možná ano – vydat v Česku!

Mezek
scénář: Yann; kresba: André Julliard
Lombard, 2011

10 komentářů u „Album Mezek připomíná největší český dar Izraeli“

  1. Díky za fajn článek, ze kterého se člověk něco dozví… Jen tak dál! Vzhledem k tomu, jaké byly letové vlastnosti „Mezků“, vychází slovo československá „pomoc“ minimálně rozpačitě… Mimochodem, za ten bílý obdélník na obálce by někdo zasloužil na zadek! Ten tam citlivě přidal asi nějaký typografický mezek…

  2. Polygraph : To s tou pomocí je sice pravda, ale je to přesně ten rozdíl mezi „nějákou“ a žádnou… Když nemáš nic budeš vděčný i za šrot, prostě se kvalita nedá brát v úvahu.

  3. Tak to je fičák, dnes jsem si tyhle ukázky prohlížel v nabídce francouzskýho amazonu. Merci beaucoup, a jen víc zajímavých zpráv z Neameriky:)

  4. Zitron: Máš pravdu, to byla nadsázka. Včera v dokumentu Den D 2/2 na ČT2 jsem se dozvěděl, že jeden z německých generálů, kteří veleli jatkám na pláži Omaha, se stal po vstupu Německa do NATO (5. 5. 1955) – tedy cca 11 let po těchto jatkách – jedním z jeho vrchních velitelů. Jsou to zajímavé paradoxy, které vedou k zamyšlení, proč mámy tohoto světa svěřují své syny a nyní už i dcery do rukou těchto choromyslných a bezskrupulózních lidí se zálibou ve zbraních… Pan propaganda zabrnká na strunu „boj za vlast a národ“ a už to jede… Make Love – Not War! A čti komiks! :)

  5. Jejejeje, co to sem chodí za pacifisty, kteří přitom tráví televizní primetime pozorným koukáním na válečné dokumenty :-)
    Něco málo k těm řečem, že ta letadla za moc nestála: ty křápy byly trofejní, těsně poválečné Čs. prostě jiné, natož lepší, nemělo. A státy, které měly a mohly, se „mravně“ přidaly ze zbrojnímu embargu a tiše čekaly, až někdo dodělá Hitlerovu práci a ty Židy tam pobije. Tak proto ty křápy, boys. :-)

  6. Ahoj, jednalo se o Avie C-199 (tedy verzi z motorem Junkers Jumo 211 – proto „Mezek“, protoze s novym motorem, ktery nebyl urcen pro stihacky, doslo ke zhorseni letovych vlastnosti) a ne o C-99, jak se pise v recenzi (C-99 byla puvodni verze Me 109 s motorem Daimler-Benz DB 605).
    Jinak samozrejme souhlasim, ze by bylo moc pekne, kdyby to nekdo vydal…

  7. Ozzy: Super, když se někdo zapojí do diskuze po dvou letech… :) To funguje jen na Komiksáriu:)

  8. Ahoj, jsem si ani nevsiml, jak je to stare… Dostal jsem se sem odkazem se Svoboda! ^_^

Komentáře nejsou povoleny.