Velký třesk u DC. Nový vesmír bude mladý a digitální

V článku o plánech BB/artu na rok 2012 jsme se řečnicky ptali, za jak dlouho zestárnou zmodernizované verze hrdinů od DC. Odpověď zní: Zatraceně brzo. V září se změní číslování veškerých řad, od jedničky začnou i nejstarší série Action Comics a Detective Comics, podle níž se jmenuje celé nakladatelství. První novou řadou bude Justice League od Geoffa Johnse a Jima Leeho. Papírové výtisky a elektronické komiksy začnou vycházet ve stejný den.

V červnu 1938 se v amerických trafikách objevil sešit Action Comics #1. Z obálky utíkal nejslavnější vyděšený občan v dějinách komiksu, nechtěl skončit jako auto, kterým silák v modročerveném kostýmu mrštil o skálu. O sedmdesát dva let později se jeden zachovalý výtisk toho komiksu prodal za milion dolarů, a přesto letos v září seženete úplně novou kopii Action Comics #1 za několik dolarů.

Nakladatelství DC Comics se totiž uchýlilo ke kroku, kteří jedni nazývají nevyhnutelným vstupem do 21. století a druzí jej považují za sebevraždu zavedené značky.

O čem je zatím Flashpoint?
Po souboji s Profesorem Zoomem se hrdina Flash probouzí do nového světa. Jeho matka žije, jeho manželka má jiného muže… Zuří válka mezi Wonder Woman a Aquamanem, při níž zahynuly miliony obyvatel Evropy. Gotham vypadá jako obří kasino a pod Batmanovou maskou se skrývá Thomas Wayne, otec Bruce, který byl zavražděn se svou matkou. Cyborg dává dohromady skupinu hrdinů, aby ukončili probíhající válku.

V návaznosti na událost Flashpoint se změní celý sdílený svět DC, v září vyjde 52 sérií s číslovkou #1, se staronovými postavami, moderními kostýmy, převyprávěnými zrody hrdinů, větší pestrostí žánrů… „Chceme našim postavám vdechnout nový život,“ řekl šéf nakladatelství Dan DiDio v rozhovoru pro médium USA Today, které o plánech DC informovalo jako první.

Scenárista J. Michal Straczynski prozradil, že takzavný reboot (oproštění od předchozí kontinuity) byl dlouhou dobu vizí a snem DiDia, kterého přesvědčil také komerční úspěch konceptu Superman: Earth One. V něm Straczynski podal příběh mladého Supermana aktulizovaný pro dnešní publikum. V budoucnu by i jiné příběhy měly odrážet dění v reálném světě. Byla to snad od začátku jen rekognoskace terénu?

Známe to i v Česku
Pamatujete si sešitovou řadu Spider-Mana, kterou Crew začala vydávat v roce 1999? Byla to klasická série Amazing Spider-Man poté, co ji Marvel začal číslovat od jedničky. Od 30. čísla ji začal psát J. Michael Straczynski a dnes už má zase zpátky staré číslování, na konci června vychází sešit #664.

Jistého omlazení se dočkají téměř všechny postavy, jak potvrdila také obálka k sérii Justice League (dříve Justice League of America). Ta po dlouhých letech spojí všechna esa nakladatele – Batmana, Supermana, Wonder Woman, Green Lanterna, Flashe. K týmu se přidá otloukánek Aquaman, jemuž se posmívají nejen v seriálu Big Bang Theory, a černošský Cyborg.

Podle Geoffa Johnse půjde hlavně o chemii mezi členy a jejich civilnější stránku (u Marvelu mají něco podobného, jmenuje se to Avengers). Jedním z rozbrojů v týmu by mohla být móda, nadpoloviční většina týmu totiž vyrukovala s trendovými límečky. Jejich návrhář Jim Lee, jenž se podílel na nových designech všech postav, uklidňoval fandy na Twitteru. Prý „na JLA vyrůstal a rozhodně to nemíní pos*at.“ Zajisté tím narážel i na svou pověst, že nedokáže udržet tempo měsíčníku.

Na mikroblogovací platformě se vyjádřil také Brian Michael Bendis, evidentně nemá radost z takzvané „digital day and date“ strategie, což je označení pro vydávání papírových a elektronických komiksů ve stejný den. Zastává tu větev, která se bojí, že tenhle postup značně poškodí majitele kamenných speciálek.

Další ohlasy
„Víte, co tohle znamená? Až do září nemusíme číst žadné komiksy DC, protože stejně nebudou platit.“ — Tom Brevoort, Marvel
„Přestaňte řešit září a soustřeďte se na to, co se děje teď. V obchodech je zrovna nový číslo série Criminal! — Ed Brubaker, scenárista série Criminal

Vedení DC naopak považuje čerstvý začátek svého univerza za ideální příležitost, aby se ke čtení dostala mladá generace. U konkurenčního Marvelu ze stejného důvodu stvořili v roce 2000 Ultimate vesmír, ten však existoval paralelně s klasickými sériemi. U DC se Ultimate vesmír stává jediným vesmírem.

Nedělejme si iluze, ať už mluvíme o jakémkoli komiksovém vesmíru, světě nebo alternativní realitě, peníze mají všude stejnou hodnotu. Sešitové komiksy prožívají největší krizi ve své historii, i proto se nakladatel uchýlil k razantnímu řešení. 52 prvních čísel se však stává nástupním i výstupním bodem, vyjde 13 nových titulů týdně, což běžní fanoušci možná dokážou učíst, ale určitě ne koupit. Většina sešitů bude stát $2.99, cena elektronických verzí spadne po měsíci od vydání o dolar.

Abychom celou situaci převedli do českého prostředí, představte si, jak by asi vypadaly Rychlé šípy, kdyby cílily na mladé publikum dnes… iPody, oblečení z H&M, randění, párty, automobilové honičky, možná jeden gay v týmu. Zastáncům původní podoby by se to nelíbilo, ale taky by o ně ani nešlo. Prim by hrál čtenáři, kteří o starých Rychlých šípech nevědí ani ň a Rychlonožku používají, jenom když utíkají před revizory.

Co trápí fanoušky?

– Co bude dál s konceptem Earth One, když bude hlavní proud také aktualizovaný?
– Jak změny poznamenají úspěšné série kolem Batmana a Green Lanterna?
– Jaký význam nese číslovka 52? Ve světě DC existuje 52 paralelních vesmírů a Grant Morrison o nich chystá rozmáchlou ságu Multiversity.
– Co všechno se stalo nebo nestalo? Jaký význam budou mít předchozí velké události jako Crisis on Infinite Earths, Identity Crisis nebo Final Crisis?
– Co si Green Lantern kompenzuje na obálce Justice League obřím rotačním kulometem?

Negativních ohlasů proti kroku DC je samozřejmě požehnaně. Některé z nich jdou však více do hloubky, vyjadřují se například k tomu, že Barbara Gordonová po desítkách let vstane z vozíku, ke kterému ji přibil Joker v Moorově Kameňáku, a stane se z ní opět Batgirl. Konzumenti komiksů a médií obecně prý nemají dostatek postižených postav, se kterými by se mohli ztotožnit nebo si z nich brát příklad.

I když kolem vývoje DC zůstává spousta otázek, známe minimálně způsob, jakým se Swamp Thing, Constantine (Hellblazer vycházet nepřestane) a další postavy Vertiga vrátí do hlavního proudu. Kromě nového Swamp Thinga začne vycházet například nadpřirozená týmovka Justice League Dark, v níž se sdruží John Constantine, Deadman, Shade the Changing Man a Madame Xanadu.

Kompletní soupisku nových měsíčníků poskytne katalog Previews v pondělí 13. června.

Vybrané série, které začnou po „převratu“
Aquaman – Geoff Johns a Ivan Reis
Animal Man – Jeff Lemire a Travel Foreman
Batgirl – Gail Simoneová ,Ardian Syaf a Vicente Cifuentes
Batman – Scott Snyder a Greg Capullo
Batman: The Dark Knight – David Finch
Batman and Robin – Peter Tomasi a Patrick Gleason
Batwoman – J.H.Williams III, W. Haden Blackman a Amy Reederová
Birds of Prey – Duane Swierczynski a Jesus Saiz
Catwoman – Judd Winick a Guillem March
Detective Comics – Tony Daniel
Frankenstein, Agent of SHADE – Jeff Lemire a Alberto Ponticelli
Green Lantern – Geoff Johns, Doug Mahnke a Christian Alamy
Green Lantern Corps – Peter J. Tomasi, Fernando Pasarin a Scott Hanna.
Green Lantern: The New Guardians – Tony Bedard, Tyler Kirkham
Justice League – Geoff Johns a Jim Lee
Justice League Dark – Peter Milligan a Diogenes Neves
Superman – George Pérez
Swamp Thing – Scott Snyder, Yanick Paquette a Francesco Francavilla
Wonder Woman – Brian Azzarello a Cliff Chiang

7 komentářů u „Velký třesk u DC. Nový vesmír bude mladý a digitální“

  1. Kdyby si raději udělali svůj Ultimate vesmír, sice by bylo jasný, že to okopčili od Marvelu, ale nedošlo by k tomuhle…

  2. Konečně bude z DC pořádná ůchylárna,když před lety zastavili Loba,tak mě nasrali,ale teď to asi začne mít děj.Asi to začnu kupovat.

  3. Zpustit nových 52 sériií mi přijde dost riskatní…asi by mě nasralo kdybych četla pravidelněji DC a ted by mi udělaly tohlr…zlatej Marvel

  4. Lol oni Marvelovci píši pěkný kraviny, jejich komiksy mají restart v jednom kuse, takže držte zabák když víte hov

  5. Herr: Marvel za svých 76 let nikdy restart neudělal.
    Nejvíc se tomu blížil Ultimátní vesmír.

Komentáře nejsou povoleny.