Američtí bohové podle Morrisona

Skotský scenárista Grant Morrison už o bozích psal, teď o nich přemýšlí. Ve Spojených státech dnes vychází jeho kniha Supergods, v níž interpretuje superhrdinskou mytologii.

Následuje malá pauza, abyste se stačili prokousat vyčerpávajícím podtitulem určeným pro severoamerický trh… What Masked Vigilantes, Miraculous Mutants and a Sun God from Smallville Can Teach Us About Being Human (třeba „Co nás mohou o lidských bytostech naučit maskovaní mstitelé, podivuhodní mutanti a sluneční bůh ze Smallville“).

A jsme zpátky.

Na text rozpínající se po 464 stranách nemusel Morrison extra studovat. Všeobecně se o něm ví, že kosmologie, magie, teologie či alchymie jsou jeho velkými koníčky. Otázkou zůstává, s jakou temnou bytostí se spřáhnul, že stíhá meditovat nad vývojem nadlidí, psát a připravovat rozmáchlé komiksy, hrát v klipech, dělat scénáře k filmům a promlouvat s bohy v biografickém dokumentu.

Kniha Supergods nemá konkurovat analytickým nebo historickým publikacím. Jedenapadesátiletý rodák z Glasgow spoléhá na to, že čtenáře zaujme jeho osobitý přístup a zkušenosti člověka, který prožívá profesionální kariéru ve světě superhrdinů nejrůznějšího ražení.

A ještě nějakou dobu v něm zůstane. Pro DC Comics chystá (už dlouho) projekt Multiversity, v němž by měly vystupovat i předobrazy Mooreových Strážců, aktuálnější je však restart série Action Comics.

Morrisonův Superman bude nosit kalhoty a upnuté triko. Dřív se dělaly vtipy na jeho slipy, teď se lidová tvořivost zaměří spíš na povlávající „bryndák“. Hlavní hrdina taky bude více Kal-El než Clark Kent, spíš mimozemšťan než člověk. Adoptivní rodiče budou mrtví, místo létání bude zatím skákat… A bude to single, který nikdy nebyl ženatý s Lois Laneovou. Tady to máte i s obrázkem.

P.S.: Pokud budete knihu Supergods hledat v britských obchodech, nenechte se zmást jiným podtitulem Our World in the Age of the Superhero („Náš svět ve věku superhrdiny“).