Recenze: Hluboké rány

Vydáním Hlubokých ran nastala jedna příjemná novinka ve vydávání komiksů u nás. Není to zpráva, že tu vyšla poprvé izraelská autorka, ale fakt, že komiks ještě voní novotou. Zatímco doposud nakladatelé sahali po klasikách prověřených lety nebo aspoň po těch s puncem nějakého mezinárodně uznávaného ocenění, Hluboké rány tu byly avizovány ještě dříve, než se kolem nich zvedl rozruch při bilancování loňského roku různými servery, o dvou následných nominacích na Eisnery nemluvě. Za odvahu při volbě tohoto grafického románu tedy patří BB/artu uznání.

hluboke_rany1.jpg

A jaký je komiks jako takový? Jednoduše řečeno, je to velmi příjemné čtivo. Čtenář by čekal u příběhu z Izraele explodující Palestince a rachotící tanky Merkava na každé druhé stránce, ale výbuch sebevražedného atentátníka je tu jen jediný a ani ne v přímém přenosu. Je to jen jeho ozvěna, která zarezonuje dvěma hlavními postavami. Za taxikářem Kobym se dostaví jednoho dne dívka ve vojenské službě a oznámí mu, že jedna z obětí nedávného bombového útoku by mohl být jeho otec, se kterým se ovšem Koby rozešel ve zlém. A tak se pomalu rozjíždí příběh, který odhaluje více a více detailů z otcova života a umožňuje tím hlavní dvojici prožít citovou jízdu ne nepodobnou té na horské dráze.

Veškeré kouzlo knihy tkví v jeho naprosté přirozenosti až všednosti vyprávění. Všechny postavy jsou napsány „jako ze života“ a chovají se podle toho. Kresba Modanové vypadá na první pohled poněkud neuměle až chladně, ale když pronikneme pod její povrch, zjistíme, že je velmi promyšlená a k příběhu se naprosto hodí. Promyšlená je ostatně celá dějová linka. Autorka si zdánlivou jednoduchost vypravování jistí její hlubokou propracovaností a perfekcionismem. Vzniká tak tichý a dobře seřízený strojek udávající svůj tikot v přesných intervalech, který je navíc radost poslouchat.

Hluboké rány Rutu Modanové jsou milým překvapením, za kterým stojí kus poctivě odvedeného řemesla. Autorka umí za oponou všední reality nalézt a čtenáři naservírovat silný a hluboký zážitek. Krom toho se nám do rukou dostává špička současného světového komiksu, a to se také počítá.

Hluboké rány
autorka: Rutu Modanová
BB/art, 2008
záznam v comicsdb

1 komentář u „Recenze: Hluboké rány“

  1. Hluboké rány můžu vřele doporučit. Úplně mimoděk jsem je našla v knihkupectví, koupila, přečetla a …..dostala jsem, co jsem potřebovala.

Komentáře nejsou povoleny.