Vyšel další Saudek pro bibliofily. Retušování trvalo sedm měsíců

Patnáct listů, padesát výtisků a cena pět tisíc korun. Saudkolog Filip Konečný, který pro nakladatelství Albatros restauroval originální a tištěné podklady Lipse Tulliana, dal dohromady další limitovanou edici komiksu od Káji Saudka. Po Honzovi Hromovi a Diamantové šifře očistil a zkompletoval příběh Hor sa, do hlbín!.

Originály komiksu, který vznikl v roce 1973 a vycházel na pokračování ve slovenských Technických novinách, jsou ztracené nebo je vlastní neznámí sběratelé, takže Konečný všechny stránky sám retušoval z novinových tisků. Trvalo mu to sedm měsíců.

Následuje galerie: Ukázky z komiksu a porovnání novin s retuší.

Ještě předtím vypátral v Norsku syna tehdejšího šéfredaktora Technických novin, který sám zastával tuto funkci v 90. letech. A ten vyvrátil jakékoli naděje, že by se snad originály mohly najít v archivu bývalé redakce. Ve slovenských novinách vycházely například ještě Saudkovy komiksy Skaza balóna Kysibelka, Príbeh plechového pokladu nebo Objav.

Vysoká cena za život Saudkových komiksů

Zatímco patnáct kusů Honzy Hroma a pětadvacet exemplářů Diamantové šifry se vyprodalo, Hor sa, do hlbín! se dá objednat na mailu lipstullian@centrum.cz. V jednání je také prodej v Galerii Mona Lisa v Olomouci a v budoucím Muzeu Káji Saudka, které vzniká v bývalé Galerii U Pařížana v Praze.

Pět tisíc korun je samozřejmě vysoká částka, ale podle Konečného odpovídá množství úsilí a finančních prostředků, které vložil do vydání patnácti A3 stran v pevných deskách: „Bylo to sedmiměsíční martyrium, kdy jsem dělal třeba od 8 do 2 do rána denně. Záněty spojivek byly na denním pořádku… Kdo nedělal, nepochopí. A cenu samozřejmě bude vnímat jako šílený výplod zlatokopa. Nákup techniky, cestování po republice a telefonování ani nemůžu počítat, to by se člověk zbláznil.“

Skororotoskopie

A jak probíhá samotné čištění? „Postup je v podstatě dost podobný jako v dnes tak vychvalované rotoskopii u Aloise Nebela. V jedné vrstvě je podklad a ve druhé se určuje, co z podkladu bude viditelné ve finálním tisku. To znamená, že se eliminuje nárůst tiskového bodu, stáří a nečistoty předlohy. A hlavně nedotisk, který se projevuje zejména v ploše a jemných šrafurách a tazích,“ vysvětluje Konečný.

A takhle to dopadlo:

16 komentářů u „Vyšel další Saudek pro bibliofily. Retušování trvalo sedm měsíců“

  1. nádhera! kéž by se dočkalo takového úctyhodného zrestaurování více komiksů od božského káji. jsou nějaké bližší informace o té galerii káji saudka? třeba plánovaný termín otevření? budou se dělat dotisky honzy hroma a dalších komiksů?

  2. Děkuji za uznání! Galerie či Muzeum Káji Saudka se intenzivně dokončuje. Měla by to být taková oáza klidu pro fanouška Káji Saudka, expozice těží hlavně z 60. a 70. let a do budoucna by se měla její část tematicky obměňovat (plakáty, tvorba pro film, komiks…)

    Termín otevření zatím není přesně stanoven, ale určitě to bude letos.

    Dotisk Honzy Hroma a Diamantové šifry jsou zatím pouze v oblasti úvah. Autorské smlouvy jsou totiž na přesně stanovený počet a vše záleží na ochotě všech zúčastněných. Dotiskům, z toho plynoucím dodatkům ke smlouvám a jiného vzhledu (v tiskárně je vše během několika hodin jinak) jsem chtěl právě nyní v případě Hor sa, do hlbín! předejít navýšením nákladu na 50 kusů, což je opravdu konečný počet.

  3. Též oceňuji celý projekt limitovaných nákladů a i cena je asi OK, ale zmínka o denních zánětech spojivek možná nechtěně komicky evokuje ono cimrmanovské „Denně prát, denně žehlit, denně rodit.“

  4. Pane Bože,

    větší nesmyl jsem už dlouho nečetl. Možná by stačilo, kdyby to dělal někdo, kdo to umí. Tohle je práce pro jednoho člověka na týden.

  5. Jirka T: (smích) Díky za vtipný komentář, tu hlášku jsem vůbec neznal, já znám od Boba Dylana jen starší kusy jako Dobytí severního pólu a Posel z Liptákova… Z Komiksária přišly doplňující dotazy k vydání a já jsem napsal takový osobnější mail o pocitech při práci. Lukášovi Růžičkovi to asi přišlo přínosné, tak to použil… Jinak mnohokrát děkuji za ocenění, utvrzuje mne to v tom, že ta práce má smysl!

  6. Václav Dort: No a já to neumím, tak jsem to dělal holt trošku déle:)

  7. Filipe,
    vypadá to luxusně-přál bych si,aby jednou vyšla kniha se všemi těmi kratšími komiksy -Honza Hrom,Návrat,Lup Up Ina,Diamantová šifra,Atentát,Pepík Hipík atd.Vím,že záleží na dohodě s rodinou a mnoha dalších věcech….zase na druhou stranu-jsou tu „machři“ jako V.Dort,kteří by to zrestaurovali za pár týdnů….Marek sx

  8. Marku, díky za podporu. Možná nejsem nejrychlejší, ale nehodlám na tom něco měnit na úkor kvality. Na to je pro mne dílo Káji Saudka příliš osobní věc. A proto jsem si také nyní po Honzovi Hromovi a Diamantové šifře vybral ty nejhůře vytištěné věci bez dostupných originálů, které vyšly v Technických novinách. Bylo mi líto, že o nich v podstatě nikdo neví a že jsou přes svou nespornou kvalitu opomenuty v Kájově monografii.

  9. Filipe,
    musela to být prácička…já bych tu trpělivost neměl.Jo a právě mi napsal O.Muller z Albatrosu,že Otazníky detektiva Štiky zřejmě fakt vyjdou.Mé otázky zodpoví v listopadu,kdy už bude jasné,jestli se vydá vše,nebo jen výběr…..Mám z toho radost,jelikož jsem to našel v archívu Jiřího Kalouska a navrhl jsem jeho synovi,že by se Štika mohl vydat.Většina originálů je černobílých,tak by to mohlo vyjít v dobré kvalitě…..uvidíme,jak budu větět víc,tak sem napíšu…..Marek sx

  10. Tak to je skvělá zpráva! Jiří Kalousek je velký klasik! Jeho Obrázky z českých dějin a pověstí jsou naprosto stěžejní! A Štika, to je opus magnum!:)

  11. Nevim, jestli prace Vaclava Dorta je vubec nejake meritko, napriklad jim tolik protezovany Luther Arkwright je spatny, nezretelny, speceny a precenovany pokus o cosi, co nemelo spatrit svetlo sveta a co poskodilo B. Talbota.

  12. To nic nemění na tom, že Luther Arkwright je patlanina na druhou. Ještě, že tady máme Levné knihy, aby se s tím popraly :)

  13. Václav Dort: Odkaz na wiki, kde je Talbotův profil víceméně profilem a skrytou reklamou CC je přesně to měřítko, které ukazuje kvalitu zpracování Luthera Arkwrighta. Nehledě na to, že digitální rekonstrukce LA je v českém vydání opravdu dost mizerná (o překladu raději nemluvě)…

  14. teda z toho co píše pan Dort zde i na jiných webech soudím že by jsme si nejspíš nerozuměli..na druhou stranu jsem mu převelice vděčný za Luthera a Hanes s Martinem co ho tu strhávaj jsou ignorantský idioti, co neví o čem mluví

Komentáře nejsou povoleny.