KomiksFEST! zahájí nové Brutto, je v něm příběh (od) vězně Reného

UKÁZKY: V pátek večer vypukne KomiksFEST!, devítidenní oslava komiksu v Praze. Na zahájení v Klubovně 2. patro se najde něco pro hipstery (divadelní módní přehlídka, DJ Tobiáš Jirous) i pro čtenáře komiksu. Představí se projekt Komiks v metru a především proběhne křest druhé série Brutta.

Z ní vám přinášíme exkluzivní ukázky a anotace k oběma příběhům, které obsahuje. Překvapivě se nevrací nikdo z prvního „triptychu“ (tedy Grus, Geislerová a Monstrkabaret), dvojka by na první pohled měla být spíš angažovaná a dokumentární.

Obsahuje totiž spolupráci Jaromíra 99 a vězně Reného Plášila známého z dokumentu Heleny Třeštíkové, o rozporuplné reakce si říká politický příběh O Princezně vytvořený formou fotokomiksu. Jeho podtitul zní Pankový a protikapitalistický obrazový manifest.

Komplet obou sešitů stojí 200 korun.

Brutto 04: René (Jaromír 99 & René Plášil)
Příběh inspirovaný knihou Jeden den Ivana Děnisoviče. Komiks vznikl v rámci dlouhodobého projektu Věznice: místo pro umění. Soustředí se na propojení dvou vzdálených světů, v nichž vždy na jedné straně stojí lidé, kteří z nejrůznějších důvodů nemají možnost volby. Autorem textu je recidivista a spisovatel René Plášil, jehož osudy v letech 1988–2008 sledovala filmová režisérka Helena Třeštíková.

Brutto 05: O Princezně (Petra Röslerová & Antonín Hlas)
Díváte-li se na zprávy, či máte-li odvahu číst noviny, možná vás napadají myšlenky o fikci. Co je ještě pravdou a co stokrát opakovanou lží? Kde se dělí ta cesta zdravého rozumu od cesty všedního konzumu? Žijeme ještě dle vlastního uvážení, nebo jsme loutky dle cizího uvázání? A co na tom světě plném přidaných hodnot hledáme vlastně za hodnoty? Realita je bedlivě vězněná pod tíhou finančních bublin, falešných ratingů, mediální propagandy. Pro veselejší z nás často pod pozlátkem antidepresiv. Naštěstí pro realitu přichází Princezna! A na opravdových dokumentárních fotografiích bojuje za osvobození dnešního světa. A bonusem to ještě k tomu (na rozdíl od reality) všechno dobře dopadne! Komiks musí zvítězit nad lží a nenávistí!