Komiksoví výtvarníci jsou ještě ve válce. Připomínají příběhy 20. století

UKÁZKY: Pražská MeetFactory dnes prožívá Komiksovou sobotu, hlavní den KomiksFEST!u. V rámci naditého programu proběhne od 17:00 křest publikace Ještě jsme ve válce: Příběhy 20. století, kterou v pondělí vypustí do světa nakladatelství Argo.

Třináct českých komiksových tvůrců v ní vypráví příběhy třinácti skutečných lidí, kteří se dostali do konfliktu s totalitní mocí.

„Můj komiks je o vojenském důstojníkovi, který zažil hrůzy války na západní i východní frontě. Místo vybojované svobody ho ale čekalo další utrpení za mřížemi komunistického vězení. Pojal jsem to tak, že se tyhle dvě časové linie vzájemně prolínají, ve flashbacích při tvrdém vyslýchání se vojákovi vracejí vzpomínky z války,“ říká o svém příspěvku Nikkarin.

Výtvarník Petr Včelka zase vypráví o obětech vykonstruovaných procesů: „Přibližuju příběh vězňů a jednoho bachaře z věznice na Borech: tehdejšího letce RAF Josefa Brykse, poslance Stanislava Broje, kněze tzv. Otecka, válečného hrdinu René Černého, bachaře Čeňka Petrlíka a hlavního protagonistu celého příběhu generála Heliodora Píku.“ A dále Včelka svůj barevný 24stránkový komiks charakterizuje: „Jednotlivé kapitoly zachycují život hlavních postav, jejich vzdor vůči moci, ale také bez obalu poukazují na společenské a politické hrůzy dané doby a morální úpadek lidí, kteří dostali možnost rozhodovat.“

Do sborníku dále přispěli Hza Bažant, Jiří Husák, Branko Jelínek, Tomáš Kučerovský, Miloš Mazal, Martin Plško, Prokop Smetana, Vojtěch Šeda, Václav Šlajch, Toy_Box a Vhrsti.

Za projektem stojí nezisková organizace Post Bellum, jejíž pracovníci zaznamenávali v rozmezí let 2001 až 2011 osudy pamětníků. „Záznamy pak ukládáme na internetový portál Paměť národa. Z této sbírky vznikají rozhlasové dokumenty, výstavy či knihy. Doufáme, že příběhy zaujmou díky komiksovému zpracování i ty, kteří se o naši moderní historii příliš nezajímají,“ píše v tiskové zprávě Mikuláš Kroupa, ředitel sdružení Post Bellum. Společně s Adamem Drdou a Davidem Bartoněm je také autorem scénářů.

Části knihy již vycházely v sobotním vydání MF Dnes (od 17. září), časopisech Čilichilli, Babylon a Junák. Kompletní soubor od Arga má 180 stran v pevné vazbě a stojí 345 korun.

Dění kolem knihy Ještě jsme ve válce můžete sledovat i na oficiálním facebookovém profilu.

4 komentáře u „Komiksoví výtvarníci jsou ještě ve válce. Připomínají příběhy 20. století“

  1. už to mám doma a je to fakt dobrý….po delší době mě něco hodně potěšilo….Marek sx

Komentáře nejsou povoleny.