Jaký bude rok 2012: Na co se těšíme

Habíbí, Batman: Death by Design, Ve stínu šumavských hvozdů, NonNonBa

Ukázalo se, že rok 2012 nevidíme jako katastrofu, ale jako období zajímavých titulů. Tohle je jediný díl ankety, kam přispěl každý z oslovených. Úplně každý se na něco těší. A skoro každý se těší na komiks Ve stínu šumavských hvozdů.

Očekávané vystoupení Jiřího Gruse s Monstrkabaretem včera zažilo oficiální křest prdelačkou, přesto je zhusta zastoupeno i ve výhledu do budoucnosti. Článek měl totiž vyjít dřív, jenže internety, techniky a jiné nevysvětlitelné jevy 21. století byly proti. I tak si čtení užijte a diskutujte tady nebo na Facebooku.

Jaký byl rok 2011: Nejlepší české a slovenské komiksy
Jaký byl rok 2011: Nejlepší překladové komiksy
Jaký byl rok 2011: Nejvýznamnější události
Jaký byl rok 2011: Zklamání a průsery

JANA FANTOVÁ
Hodně se těším na Habibi Graiga Thompsona a doufám, že při vydání takovéhle knihy se povede BB/artu pozvat autora. V záplavě edičních plánů nesmí zapadnout zmínka o vydání Fotografa Emmanuela Guiberta. Nevím, jestli se těším, nebo jsem spíš zvědavá, ale z českých věcí mě zajímá, jak dopadlo Ve stínu šumavských hvozdů. A jinak se samozřejmě ráda nechám překvapit.

MICHAL JAREŠ
Na Habibi česky, na nového sebraného Poga a (samozřejmě) na další sebrané Peanuts. Na komiksy Billa Griffitha s příznačným názvem Lost and found. Comics 1970–1994. Sice vyšlo v prosinci 2011, ale než se k němu dostanu… A pak bude největším trhákem roku The Hive od Charlese Burnse, i když to má podle všeho vyjít až někdy v říjnu a kdo ví jestli. Dave Sim chystá něco pod názvem Last Girlfriend, tak jsem zvědav, co to po Cerebusovi bude.

PAVEL PAFKO KOŘÍNEK
Z domácího těším se nejvíce na dobrodružný výlet do šumavských hvozdů s Jiřím Grusem a monstrkabaretím scénářem, ze zahraničí pak na spoustu věcí. Kdybych ale měl vybrat jen pětici a neopakovat v ní nové svazky skvělých nastartovaných projektů, patřily by do ní jistě sebrané Bushmillerovy stripy o Nancy (Fantagraphics), lepší anglické vydání dlouho rozebraného Tezukova Adolfa (Vertical), Mizukiho výprava do světa japonského duchařského folklóru NonNonBa (Drawn and Quarterly), čerstvá ediční řada (jak věřím) skvěle připravených a kritickým aparátem ošetřených souborů klasických EC komiksů z padesátých let (Fantagraphics) a – doufám, snad – i něco nového od Warea. Ale nejraději bych se nechal něčím ještě úplně jiným příjemně překvapit.

PAVEL MANDYS
Na třetí tíl díl Nikkarinovy série 130. (Dnes už víme, že to nebude trilogie – pozn. red.) Na šumavskou mayovku Vojty Maška, Džiana Babana a Jiřího Gruse. A že snad Labyrint přece jen vydá Příjezd/Arrival od Shauna Tana. A na to, že nám tu někdo objeví mně zatím neznámého zahraničního autora.

RICHARD RIP PODANÝ
Habíbí vyjde česky. Budu překládat sérii Planetary, ten nádherný, šťavnatě kýčovitý tyjátr oblud, emzáků a okultních jevů (ovšemže s „přesahem“, jak říkáme my intoši). Génius Leonardo se prý pěkně chytil, takže asi přijde i další dávka neodolatelně infantilního humoru. A vyjde první část Lutesova Berlína, té komiksové obdoby filmu Kabaret, popisující děsivý kvas výmarské republiky.

MARTIN M@P PŘIBYL
Rozhodně na tvůrčí tandem Grus-Monsterkabareti – nemůžu se dočkat, až se budu moct vydat do šumavských hvozdů. Po letech, kdy z důvodu autorských práv nemohl vzniknout reprint, přichází až letos Flex Mentallo v podání Granta Morrisona a Franka Quitelyho. Z dlouho nedostupných věcí vyjde ještě Ed the Happy Clown Chestera Browna, na kterém si snad spravím chuť po loňském neúspěchu. Na netu se už objevily první ukázky hotové knihy, tak je jasné, že stripovou událostí roku bude Nancy od Ernieho Bushmillera. Jasná koupě bude The Crackle of the Frost od Mattottiho. A když se podívám do manga nabídky, tak NonNonBa od Shigeru Mizukiho snad také potěší.

LUKÁŠ RŮŽIČKA
Rád se nechám zatáhnout do stínu šumavských hvozdů a do hlav českých autorů v edici art booků ZOOOM. Archivní kolekce klasických stripů a komiksů od EC jako obvykle zkombinuju s moderními oblíbenci. Přijde třetí Parker od Darwyna Cookea, dva autorské grafické romány (Lost Dogs, Underwater Welder) od Jeffa Lemirea, elegantně vyhlížející Batman: Death by Design, který by se podle ukázek měl jmenovat spíš Orgasm by Design, a především jsem zvědavý, jak dopadne návrat Briana K. Vaughana v sérii The Saga, kterou píše pro neskutečně rozjetou značku Image. Pro letošní rok ulovili taky Eda Brubakera a Seana Phillipse (Fatale), Marka Millara a Franka Quitelyho (Jupiter’s Children), Granta Morrisona a Daricka Robertsona (Happy!) a dva tituly chystá i Jonathan Hickman (Secret a The Manhattan Projects). Matně si vybavuju, že kdysi fungovalo i něco s názvem DC a Marvel… Jsem si jistý, že mě něčím potěší mladí rozhněvaní muži jako James Stokoe nebo Brandom Graham a jejich ještě ulítlejší kámoš Michael DeForge. Ale úplně nejlepší je to, že si nějakého nového Vaughna nebo DeForge teprve objevím, jako se mi to loni stalo třeba s Josephem Lambertem.

JAN WAS SAMOHEJL
Pražský knižní veletrh, jedním z jeho klíčových témat má být komiks. No a samořejmě se těším na nové tituly – The Arrival plánovaný u Labyrintu, jsem zvědav na Arzacha (Incal mě, upřímně řečeno, dvakrát nechytnul), zcela jistě Habíbí, jako příznivce polit-fiction si nenechám ujít ani avízovaného komunistického Supermana (i když se toho docela bojím), určitě by mě potěšil i další Hellboy. Z českých věcí bude určitě super Old Shatterhand z dílny Grus, Mašek a Baban.

JAKUB CUBA SEDLÁČEK
Těším se na dalšího českého Charlese Burnse (El Borbah), Moebia (Arzach) a snad se u nás dočkáme i vydání Arrivalu od Shauna Tana. A českou delikatesou, jejíž vůně už se line, jistě bude mayovka Ve stínu šumavských hvozdů silného trojlístku Baban – Mašek – Grus.

KAREL VESELÝ
Jsem zvědavý na další manga série od Crwe. A těším se na anglické překlady naplánované na rok 2012:
Shigeru Mizuki – NonNonBa (Drawn & Quarterly)
Yoshihiro Tatsumi – Fallen Words (Drawn & Quarterly)
Makoto Shinkai – 5 Centimeters Per Second (Vertical)
Suehiro Maruo – The Strange Tale of Panorama Island (Last Gasp)
Masahiko Matsumoto – Cigarette Girl (Top Shelf)

VHRSTI
Na událost roku asi nejvíc aspiruje projekt Ve stínu šumavských hvozdů – svoji femme fatale má v českém pohraničí potkat slovutný Old Shatterhand. Své ambice neskrývá ani Pán času. A mě navíc hodně baví Korunkův Radiator & Recyklator. Nejvíc se ale těším na to, že mě v komiksu zase jednou překvapí i nějaká radůstka, o níž teď ještě nemám ani tušení.

DAVID ZACK ZACHOVAL
Osobně se těším, že konečně dodělám kostru k třetí generaci ComicsDB a bude víc času na nějaká ta rozšíření a vylepšování místo věčného záplatování. Na komiksy, které mají letos vyjít, se snažím neupínat, protože pořád mám před sebou tak dva roky čtení, abych dohnal všechno, co vyšlo před lety. Těším se na Crwecon bez ohledu na program, protože nám „veteránům“ slouží spíš jako pevný místo a čas, kdy se zas po roce potkáme. A rozhodně se těším na všechny překvapení, která nás nepochybně čekají. Jak se trh u nás ustálil, ubylo dramat a jakkoliv z toho mám radost, přece jen je to trochu nuda.

VLADIMÍR ZARKOFF ZAVADIL
Těším se na další číslo AARGH!, protože AARGH! je vůbec nejlepší atd.

2 komentáře u „Jaký bude rok 2012: Na co se těšíme“

  1. To se opravdu NIKDO z expertů netěší na kompletního Blacksada?! Ne bo mi něco uniklo a on letos nevyjde?:-(

  2. No asi se sešly dvě věci, 1) že lidi se těší hlavně na novinky a tohle je jen 25% novinka a 2) je to hlášené na listopad a počítalo se s možností, že to taky může spadnout do 2013.
    No a konečně já osobně bez obalu přiznám, že jsem na to prostě zapomněl jako ma smrt, když jsem to psal :-)))

Komentáře nejsou povoleny.