Moebius odletěl na věčnost. Komiksový génius se dožil 73 let

Smrťák si těžko mohl vybrat větší legendu. Společně s rakovinou skolili samotného Jeana Girauda alias Moebia. Francouzský mistr zemřel v sobotu 10. března v Paříži, bylo mu 73 let.

Moebius ovlivnil autory po celém světě, Česko nevyjímaje. Jeho vliv a oblíbenost můžeme pozorovat třeba u Karla Jerie, Nikkarina, Jiřího Zimčíka a samozřejmě u Káji Saudka.

Svou kariéru odstartoval v 18 letech a jeho prvním hitem byl western Blueberry (1965). Mezi jeho slavná autorská díla patří snová odysea Arzach, sci-fi Le Monde d’Edena nebo seriál Le Garage Hermétique, za nějž si taktéž zasloužil přezdívku Stanley Kubrick komiksu. Moebius ostatně miloval filmy a na několika slavných snímcích se podílel coby výtvarník či designér: Pátý element, Propast, Tron, Vetřelec, Vládci vesmíru, Willow.

Nejbližším spolupracovníkem Moebia byl Alejandro Jodorowsky, poprvé spolupracovali v roce 1978 na albu Les Yeux du chat. Společně stvořili například slavnou sci-fi ságu Incal (zatím jediné Moebiovo dílo přeložené do češtiny), příběh La folle du Sacré-Coeur, ve kterém vysokoškolský profesor přichází o všechno a musí podniknout spirituální cestu, nebo erotický experiment Griffes D´Ange na pomezí komiksu a obrazového alba.

Moebius si vyzkoušel i spolupráci s Marvelem a Stanem Lee v příběhu Silver Surfer: Parable nebo na projektu The Halo Graphic Novel, v němž netradiční autoři adaptovali do komiksu videoherní klasiku Halo.

Osobnosti světového komiksu se podrobněji budeme věnovat příští týden. Pod článek nám zatím můžete napsat, jaký je váš vztah k Moebiovi a jaké jeho dílo byste uvítali v češtině.

Připomeňte si taktéž recenze Incalu, Les Yeux du chat nebo Moebiovo bilancovaní v denících z řady Inside Moebius.

9 komentářů u „Moebius odletěl na věčnost. Komiksový génius se dožil 73 let“

  1. Velmi bych uvídal, kdyby někdo přeložil a vydal celého Blueberryho, včetně všech pokračování!

  2. Tak rak zkosil i takovyho velikana jako Giraud, hm, nic veselyho. Serzant Blueberry je fajn – louskam ho v nemcine a to presto,ze je mi to germansky huhnani krajne proti srsti. Ale nadeji na vydani u nas nechovam zadnou.

  3. Tohle je mi moc líto. Kdybych musel zkondenzovat celou historii komiksu do jediného slova, řekl bych: Moebius.

  4. Incal není tak úplně jediné Moebiovo dílo v češtině. Podílel se také na části přípěhu Spoušť
    (Havoc), který vyšel v omnibusu Vetřelci 5. Osobně knihu nevlastním a ani jsem to neviděl, tak nevím kolik to je stran a jestli se na nich vlastně mluví v češtině.

  5. To je velmi smutná zpráva. Ani jsem tomu nechtěl věřit. Osobně bych se přimlouval za české vydání Hermetické garáže Jerry Cornelia.

  6. Hermetická garáž by byla bomba! A Blueberry taky.

Komentáře nejsou povoleny.