PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Američtí barbaři dostali do rukou Corta Maltese

* Chtě nechtě musím navázat na Michalův příspěvek z minulého týdne a taktéž všem doporučit stripovou knížku Nancy is Happy, kterou právě čtu. Málokdy se něčemu směju nahlas, ale u tohoto výběru z let válečných (1943-1945) se mi to stává docela často. A ztvárnění hlavních postav Nancy a Slugga je geniální.

* Co nevidět vyjde komiks, ve kterém bude konečně učiněno spravedlnosti za dost. Otec bude moct vychovávat svého syna, kterému nebude nikdo lhát o jeho původu. Darth Vader bude mít konečně možnost vychovat svého syna Luka. Pod titulem Darth Vader and Son bude podepsán Jeffrey Brown, doposud známý svými autobiografickými vztahovkami a parodiemi na Transformery. Podle všeho v knize dojde i na míchání snídaňových cereálií pomocí síly.

* Do nákupního košíku hnedle putovala první část příběhů American Barbarian Toma Scioliho. Vyšla u nakladatelství AdHouse, původně vycházela jako webkomiks. Důvody jsou následující: dlouhá léta vedle sebe ve Státech existovaly dva zcela mimoběžné proudy – underground (Crumb) a mainstream (Kirby) a až v posledních letech se začaly navzájem ovlivňovat a obohacovat (třeba Death Ray Daniela Clowese). Hodně lidí také rádo vzpomíná na komiksy tzv. Stříbrného věku, reprezentované hlavně famózní kresbou Jacka Kirbyho, nicméně onen feeling ve vývojově jinak postavených současných komiksech stěží najdeme. Nebo stačí jen naroubovat starou klasiku na současnou alternativu, aby to začalo fungovat? Přijde mi, že ano. A jsme u toho – příběhy s Americkým barbarem na mě tak působí, je tu jednoznačná pocta Kirbyho příběhům s uvolněnou kresbou současné alternativy, do které i případný patos bez problému zapadá.

* Dočetl jsem americké vydání Corta Maltese – Balad of the Salt Sea, které jsem si objednal v bláhové víře, že takovou klasiku nejde zmrvit. I stalo se. Nějakému dobrodruhovi se nechtělo evropský formát zmenšovat na ten americký, a tak celou knihu pracující se čtyřmi řádky přepracoval na novotu s řádky třemi. O tom, že dostaly celostránkové kompozice i samotná okénka pěkně na frak, se snad ani nemusím zmiňovat. Jinak příběh od Huga Pratta je výborný, zasazený do netradičně exotického prostředí Pacifiku. Škoda, škoda. Podrobněji na www.bigplanetcomics.com/how-to-destroy-a-comics-classic.

* V produkci nakladatelství Phaidon právě vychází komiksový román Monsieur Lambert od Sempého z roku 1965.

* Na české scéně zaujme první svazek Zooom z produkce Analphabet Books. O celém projektu jsme tu už psali, první díl dostal do vínku Tomáš Kučerovský. Knihou jsem zatím jen listoval v knihkupectví a vypadá moc hezky. Nicméně mi to nedá a musím vznést otázky týkající se celého konceptu. Kolik je tu mladých autorů, kteří dokážou zaplnit knihu čítající sto stran naležato – čili vlastně při zmenšených dvoustranách (2 A4 na 1 A4) ještě více? Druhá otázka je ještě palčivější: kolik autorů z nastupující generace si těch sto stran zaslouží a zda vůbec? Jistě, grant vydání takové knihy umožní, ale když se dívám na podobné projekty ze zámoří, vůbec to není běžné.

6 komentářů u „PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Američtí barbaři dostali do rukou Corta Maltese“

  1. Přinejmenším optikou vydavatele je problém se ZOOOMem zcela opačný. Pro druhý svazek máme minimálně pět vážných kandidátů a při reálně zvládnutelné rychlosti vydávání jednoho svazku za jeden až dva roky se vyčerpání autorů, kteří si malou monografii zaslouží, rozhodně neobávám. Jejich výběr je ostatně daný kategorií „aktivně tvořící“, nikoli nutně „mladý“. Zato sehnání grantu není nijak snadné ani automatické a samozřejmě je potřeba i to, aby si ZOOOM pár lidí koupilo…

  2. Možná jsem moc kritický, ale já tady pět autorů schopných zaplnit stostránkovou monografii nevidím. Proces shánění grantů nijak nezlehčuji.

  3. Filip Konečný: dík za odkaz, to vypadá hodně profi. Není to úplně můj oblíbený styl, ale dělá mi radost, že u nás je někdo schopný dělat dobrou mainstream kresbu.

Komentáře nejsou povoleny.