Po Crweconu: Budoucnost trhu, restart DC česky a další plány

Nakladatelský panel na sobotním Crweconu táhli jenom Petr Litoš z Crwe a Jiří „BB/art“ Buchal, ale byla to skvělá diskuse o současném fungování komiksového trhu v Česku.

I když se někdy může zdát, že jsou tuzemští nakladatelé už okoralí, tak přibližně hodinový panel ukázal, že jim v hlavě neustále šrotuje, jak vylepšit svou pozici na trhu, jak bojovat s neefektivní distribucí a jak uspokojovat čtenáře (= více komiksů za méně peněz).

Co se týče konkrétních plánů, nejzásadnější novinkou je vydávání zrestartovaných sérií od DC Comics. BB/art uvažuje o čtyřech řadách z celkových 52, které začaly vycházet loni v září.

Spíš byznysové povídání než náhled do edičního plánu jasně naznačilo, že nás čeká proměna trhu. Třeba v tom, že by se komiksy mohly dostávat ke čtenářům co nejpřímější cestou od nakladatele. Nebo že by nakladatelé dopředu rádi zjistili, kolik lidí si daný komiks vlastně hodlá koupit.

Cesta naznačovaná oběma pány připomíná zrcadlově obrácenou situaci ve Spojených státech. Zatímco v Česku míříme k určitě podobě Direct Marketu (ať už by to byla síť specializovaných prodejen, vznik jakéhosi předplatitelského klubu apod.), giganti Marvel a DC hledají cestu do běžných knihkupectví a novinových stánků, kam nechodí jen geekové a zapálení fanoušci.

Naštěstí Petr Litoš myslí i na lidi, kteří komiks teprve objevují. Nebezpečí elektronických knih nevidí v tom, že by přestaly táhnout tištěné komiksy. Ale kvůli čtečkám a menšímu prodeji papírových knih by mohla zanikat kamenná knihkupectví, člověk pak zkrátka přijde o místo, kde si komiks „osahá“ a koupí.

BB/ART
– Nejúspěšnějšími komiksovými tituly jsou Superman a Batman, prodávají se o 100 až 150 procent více než jiné komiksy nakladatele.

– Na příští rok se plánují až čtyři série z restartu DC, měly by vycházet v souborech po šesti sešitech za 299 korun. Vzhledem k výše zmíněnému můžeme čekat něco z Batmana/Detective Comics a Supermana/Action Comics.

– BB/art nezískal práva na Transformers a Wicthblade, stále se jedná o Crossed.

– Po úvodním Star Treku by měly vyjít ještě minimálně dva svazky. Filmové omnibusy od Dark Horse (Vetřelci, Predátor…) nejsou celkově příliš úspěšné, ale podle Buchala je dobře, že jsou k mání na českém trhu.

– Budou Boys a Planetary.

– Buchal má osobně radost z omnibusů Captain America a Daredevil, dobře se prodávají a obě řady budou pokračovat.

– Kultovka Love and Rockets je skutečně průser. Prodalo se cca 12 procent nákladu, než šly svazky do Levných knih.

– Co čekat od BB/artu dál? Zaznělo „heslo“: Marvel, DC, barvy. Černobílé komiksy rád přenechá konkurenci.

CREW
– Získala opci na Kazuo Koikeho. To znamená, že může sáhnout po čemkoli. Lone Wolf and Cub začne vycházet, až skončí Crying Freeman, který není bolavým zklamáním, ale sám Litoš čekal, že se bude prodávat lépe.

Kůstek a Živí mrtví jsou na hraně, ale budou vycházet. Litoš jim věří, Crew koupila všech deset knih Kůstka. Obě série od letoška vychází dvakrát ročně.

– Zvažují se komiksy od Manary a Jodorowského (třeba Bílý láma)

– Crew stále hledá způsob, jak vydat Metabarony.

– Litoš pro představu zmínil postavu Corto Maltese coby svého oblíbence, ale zároveň je to komiks, který už by byl „moc velká sebevražda“. Takže tudy další kroky edice Mistrovská díla evropského komiksu nepovedou.

5 komentářů u „Po Crweconu: Budoucnost trhu, restart DC česky a další plány“

  1. Sem trošičku čekal že živí mrtví a kůstek prodávají lépe, podle toho že je to docela dobře hodnocený.

  2. Pavlovský: včera jsem si koupil (na Crweconu) poslední díl Kůstka a byl vynikající a první díl živí mrtví první díl (využil jsem nabídku za 99 kč) a úplně mě to odrovnalo, takže rozhodně budu pokračovat dál( hned zejtra si du koupit další díly) a je to velká škoda, že se to tolik neprodává.

    Ještě jedna otázka, dá se někde na netu sehnat čísla prodejnosti vašich titulů ??

Komentáře nejsou povoleny.