Gaiman znovu uvězní Sandmana a nechá kýchat pandu

Jedna z největších zpráv letošního Comic-Conu má dopad i na Čechy, protože se týká u nás milovaného Sandmana.

Když noviny Los Angeles Times v roce 2008 udělaly velký rozhovor s Neilam Gaimanem ke 20. výročí slavné vertigovské série, poslední otázka zněla „Vrátíte se někdy k Sandmanovi?“. Gaiman odpověděl, že neví. Že čeká, až se příběhy, které by mohl vyprávět, promění v příběhy, které musí vyprávět.

Nemáte rádi, když se po letech oživují kultovní příběhy? Dál nekoukejte.

Na Neila to totiž přišlo, Sandman se příští rok vrátí formou prequelu. V roce 2013 uběhne zakulacených 25 let od prvního sešitu a čtenáři se dozvědí, co Morfeus dělal, než jej okultní rituál na dvaasedmdesát let uvěznil v magické bublině ze skla. Tedy před událostí, kterou jsme v úvodní knize Preludia a nokturna viděli pouze z pohledu spáčů a věznitelů.

Jak se staví sen

Výtvarnou část obstará J. H. Williams III, což naznačuje, že se někdo odpovědný skutečně zamyslel a záleží mu na výsledku. Kreslíř Mooreovy esoterické řady Promethea a vizionář, jehož dílo se do čtenáře vsakuje díky neotřelým formálním postupům, není jen dobrou volbou. Je asi tou nejlepší volbou z moderních výtvarníků. Přechody z reality do snů nebo cestování po nadpozemských říších a dimenzích by mohly hrát na jeho silné stránky.

Při sledování ohlašovacího videa má člověk pocit, že britskému scenáristovi každou chvíli ukápne slza. Snad to nezpůsobuje vědomí, že se zaprodal něčemu strašlivému.

Už dříve Gaiman podepsal nový kontrakt s nakladatelem HarperCollins na tři romány a dvě obrázkové knihy pro děti. Jeden z románů měl ilustrovat spoluautor Sandmana Dave McKean, ale jeho post přebral Skottie Young. Má to něco společného s prequelem, u nějž McKean nikde nefiguruje? Jenom bychom sprostě spekulovali.

Gaiman pro Čínu

Co ale známe určitě, je hlavní postava obrázkových knih. Tou je kýchající pandí mládě Chu ze známého videa na YouTube. Jenom jeho první záznam vidělo přes 140 milionů lidí, další desítky milionů sbírá na kanálech jiných uživatelů. Titul Chu´s Day vytvořil Gaiman speciálně pro čínský trh poté, co se dozvěděl, že tam jeho dětské knihy nevycházejí.

Jsou k dostání v Hong Kongu nebo na Tchaj-wanu, ale přímo pro Čínu jsou podle spisovatelových agentů problémové – hrdinové jdou totiž proti autoritám. V příběhu The Wolves in the Walls se ukáže, že rodiče neměli pravdu, když tvrdili, že žádní vlci za zdmi nežijí. V obrázkovém albu The Day I Swapped My Dad For Two Goldfish zase chlapec vymění svého otce za dvě zlaté rybky.

Knížku Chu´s Day zamýšlel Gaiman pro nejmenší děti, které ještě neumějí číst. Ilustruje ji výtvarník Adam Rex, v kategorii knih pro děti a mládež se již stal americkou stálicí.