Nezávislá abeceda – Jaime Hernandez 1/2

Může být abeceda závislá? Mám dojem, že ano, závislá na tom, kdo ji používá nebo zneužívá. Naopak nezávislá abeceda si dělá sama co chce, trochu zlobí a trochu vyplazuje jazyk (vidíte třeba to drzé J?) a neposlouchá a bouří se. A pokud vyjdeme z názoru, že samotná písmena vznikla z obrázků, není pak každé slovo malým komiksem? Toto je tedy nezávislá abeceda angloamerického – ehm – komiksu. Tedy – comixu… nebo komixu? Samo si to řekne, kdy to chce tak a kdy onak, už je to přece jen subkultura více jak čtyřicetiletá a i když za ta léta sjela hodně druhů drog, nakazila se všemi možnými i nemožnými chorobami (namnoze pohlavními) a i když už dneska je comix víc „alternativní“ než „undergroundový“, je to pořád jedna z nejzajímavějších částí komiksového světa vůbec. Posouvá totiž pořád hranici dál: jen si připomeňte, kdo všechno v poslední době alespoň u nás rezonoval mimo striktně komiksové ghetto: Bryan Talbot? Esence britského comixu… Zapomeňte na Mary Jane Watsonovou – přicházejí Los Bros Hernandez.

jaime_pic1.jpg

Nějak to utíká: profil Beta Hernandeze prolétl na stránkách Komiksária už před drahnou dobou a slibované další díly nějak nepřišly. Místo toho se ale konečně objevila i u nás první kniha z cyklu Love & Rockets, nazvaná Mechanická Maggie (Maggie the Mechanic), jejímž autorem je druhý a slavný člen Los Bros. Takže vzhůru do objevování hardcore punku a lásky.

los_bros_hernandez.jpg
Los Bros – vlevo Beto, nahoře Mario, vpravo Jaime

Jen na úvod kratičká rekapitulace: Jaime Hernandez je nejmladší z Los Bros (nejstarší Mario, starší Gilbert), pochází z Oxnardu v Kalifornii a narodil se v roce 1959 (přesné datum se mi nepodařilo vystopovat). Los Bros jsou spojení se sérií Love & Rockets, která začala vycházet na počátku 80. let, a patří k tomu nejryzejšímu z alternativního komiksu vůbec. Jaime bývá narozdíl od Beta oceňován více za kresbu (černobílou, žeáno), než za příběh. U Gilberta je to často naopak: má co říct, má možná větší fantazii, ale s kresbou se tolik nepiplá. Jaime začal v počátcích své tvorby kopírovat staré mainstreamové komiksy (třeba tvorbu Jesse Marshe, který kreslil Tarzana), zalíbilo se mu trochu ve sci-fi, ze které ale dost rychle vycouval: můžeme se o tom přesvědčit v příběhu Mechanici (Mechanics), který vycházel v prvních číslech Love & Rockets. Mechanics vyšli také v roce 1985 samostatně jako třísešitová série, která je dosti nesmyslně kolorovaná… Sci-fi motivy jsou patrné v sérii Mister X, která vycházela paralelně s L&R v nezávislém nakladatelství Vortex v roce 1984. V téhle sérii se ale Jaime moc dlouho neohřál, i když tam poodhalil i jeden z dalších možných inspiračních zdrojů – německý expresionismus a „novou věcnost“.

mechanicka.jpg

Vědeckofantastické motivy tu a tam ještě vystrčí růžky v Jaimeho dalších pokračováních ságy o „locas“ ze čtvrti Hoppers 13 – o Maggie a Hopey, kolem kterých se objevují ještě další postavy: Izzy, Penny Century, Ray, Speedy, Doyle… Vedle toho u něj přetrvává alespoň mně poněkud nesrozumitelná záliba ve wrestlingu: tomu je věnována třeba minisérie Whoa, Nellie! (přeložit by se dalo asi jako „Ty brďo!“) z roku 1996. Oproti jeho bratru Gilbertovi je vlastně Jaime průhledný a přehledný. Pořád zkoumá a ukazuje své milované hrdinky v jejich postupném stárnutí a dospělosti. Vztah tloustnoucí Maggie a ironické Hopey není žádná procházka růžovým sadem, časté jsou vzájemné rozchody a neporozumění. Jaime si nic nenamlouvá a je skrze příběhy svých „Locas“ neuvěřitelně upřímný: mohou se nám zdát přitroublé, místy třeba až příliš vulgární nebo povrchní, ale málokdy pochybujete o přirozenosti jejich jednání. Jsou absolutně plastické, chovají se přirozeně lidsky. Jaime je minuciózní pozorovatel i těch nejmenších detailů, a navíc rozumí ženským jako málokterý comixový autor (snad kromě jeho bratra Beta). To je mimochodem jeden z důvodů, proč bylo Love & Rockets tak úspěšné mezi britskou lesbickou scénou…

whoa_nellie.jpg

pokračování článku…

2 komentáře u „Nezávislá abeceda – Jaime Hernandez 1/2“

  1. Psal jsem mu mail ohledně přesného data narození, tak uvidíme…

Komentáře nejsou povoleny.