Jacques Tardi 1/3

Francouzský komiksový kreslíř a scénárista, výtvarník a ilustrátor Jacques Tardi se narodil ve Valence 30. srpna 1946. Tak jako všichni vynikající komiksoví kreslíři, i Jacques Tardi od mládí vášnivě rád kreslil. První kreslené seriály vytvořil již ve 12 letech; inspirovala jej přitom četba časopisů Spirou a Tintin. Zpočátku si představoval, že se stane humoristickým kreslířem; na realistickou kresbu si v mládí netroufal. Byl přesvědčen, že technické úrovně, kterou si takový druh kresby vyžaduje, nikdy v životě nedosáhne.

tardi_pic1.jpg

Začátky
Po absolvování povinné školní docházky studoval Tardi na výtvarné škole v Lyonu (Académie des Beaux-Arts) a na uměleckoprůmyslové škole v Paříži (Ecole des Arts Décoratifs). Tam se setkal s kreslíři Mulatierem a Ricordem, kteří v té době pracovali pro Pilote; ti jej přivedli do redakce časopisu.

V Paříži žije Tardi od roku 1966. Roku 1968 vznikl první Tardiho komiks Stranger in the Night; autor jej však považoval za natolik začátečnický, že nikdy nesvolil k jeho publikaci.

tardi-fotka-autora.jpg

První kreslené seriály publikoval Tardi v časopisu Pilote až roku 1970: v čísle 550 mu zde vyšel příběh Kůň v zimě (Un Cheval en Hiver). Tardi za něj dostal cenu časopisu pro nadějné kreslíře. V časopisu Pilote pak publikoval i další kratší příběhy podle scénářů Girauda a De Beketche.

Pozdvižení v Rouergue
Roku 1972 vyšel v Pilotu příběh Pozdvižení v Rouergue (Rumeurs sur le Rouergue). Scénář napsal Pierre Christin, který se v té době podepisoval pod pseudonymem Linus. K tomuto komiksu se Tardi dostal víceméně náhodou, protože původně měl být kreslířem někdo jiný.

Seriál ukazuje (což je jinak v komisech poměrně vzácné) každodenní všední život ospalého maloměsta. Vystupují zde dělníci, venkované, odboráři, manažeři… Ukazuje se však, že i takový svět může být zajímavý, zejména tehdy, když se na scénu dostanou trpaslíci, gnómové a skřítci, kteří se pustí do boje za přežití svého lesa. Vznikl tak fantastický příběh podbarvený ekologickou vizí. Napětí a humor dokázali otupit vyhraněné ideologické ostří příběhu.

Roku 1976 vydalo nakladatelství Futuropolis tento příběh v albu. Vydalo jej však v černobílé verzi, takže vzalo za své skvělé Tardiho barevné pojetí.

Ďábel z ledovce
První album vydalo Tardimu nakladatelství Dargaud; jmenovalo se Ďábel z ledovce (Le Démon des Glaces). Tardi v něm uplatnil techniku vyškrabávání, která připomíná staré rytiny. To odpovídá i duchu příběhu, který se přímo odkazuje na dílo Julese Verna. Hlavní hrdina Jérome Plumier se po ztroskotání své lodi Jules Vernez (!) setkává uvnitř umělého ledovce se svým ďábelským strýcem, odkud tento zlosyn rozsévá hrůzu po všech světových mořích.

tardi-dabel-z-ledovce.jpg

Sbohem, Brindavoine
Roku 1974 vydalo nakladatelství Casterman Tardiho album Sbohem, Brindavoine (Adieu, Brindavoine). Příběh vyšel přímo v albu, bez prepublikace. V té době používala velká nakladatelství takový postup zcela výjimečně, protože jim přinášel zvýšené riziko. Dnes, při absenci komikových časopisů, vycházejí ve Francii většinou pouze alba a jen minimum komiksů bývá prepublikováno v časopisu.

Pro zajímavost poznamenáváme, že „Brin d’avoine“ znamená ve francouzštině „Ovesný klásek“.

Těsně před vypuknutím první světové války je Lucien Brindavoine, povoláním fotograf, zapleten do neuvěřitelného dobrodružství. Prožívá řadu karambolů, příhod a dějových zvratů. Je mimo jiné unesen do Afghánistánu, čeká jej dlouhé putování v poušti, návštěva fiktivního Iron City a let na palubě obrovské vzducholodi. V příběhu vystupuje řada výrazných a skvěle typizovaných postav.

Za album Sbohem, Brindavoine získal Tardi Velkou cenu Phénix 1973.

tardi-sbohem-brindavoine.jpg

Neznámý vojín
Roku 1974 vydalo nakladatelství Futuropolis rovněž bez prepublikace album Skutečný příběh neznámého vojína (La Véritable Historie du Soldat Inconnu). Jde o první Tardiho práci na téma první světové války, téma, které pak bude Tardiho doprovázet po celý život a ke kterému, jak uvidíme, se bude ve svém díle často vracet.

Příběh samotný je demystifikací národního hrdiny: neznámého vojína. Ten, který se stal symbolickou obětí Velké války, je zde líčen jako pisálek románů na pokračování, kterého trápí prudké migrény a který neslavně umírá v blátě v předvečer příměří.

Adele Blanc-Sec
Roku 1976 vydalo nakladatelství Casterman první album seriálu Neobyčejná dobrodružství Adély Blanc-Sec (Les Aventures Extraordinaires d’Adele Blanc-Sec). Adéla se živí psaním levných sešitových dobrodružství a fantastických románů; dobrodružství, která prožívá na stránkách Tardiho alb, jsou přitom současně pojata jako parafráze takových levných šestákových příběhů ze začátku století.

V prvních čtyřech příbězích, které se odehrávají v období „Belle époque“ v Paříži před první světovou válkou, Tardi s láskou a pečlivostí sobě vlastní navozuje dobovou atmosféru. Hrůzostrašné příběhy se odehrávají v interiérech přeplněných secesním nábytkem, na pařížských ulicích a náměstích pečlivě rekonstruovaných podle dobových dokumentů; móda i předměty denní potřeby přesně odpovídají dané epoše.

Počínaje pátou epizodou vstupuje do děje jako aktivní Adélin spoluhráč náš starý známý Lucien Brindavoine. V rozpětí let 1976 až 2007 vyšlo těchto devět epizod seriálu:

Adéla a zvíře (Adele et la Bete),
Ďábel z Eiffelovy věže (Le Démon de la Tour Eiffel),
Šílený vědec (Le Savant Fou),
Mumie šílí (Momies en Folie),
Mločí tajemství (Le Secret de la Salamandre),
Dvouhlavý utopenec (Le Noyé a deux Tetes),
Všechna monstra! (Tous des Monstres!),
Tajemství hlubin (Le Mystere des Profondeurs),
Pekelné bludiště (Le Labyrinthe Infernal).

Adélina dobrodružství jsou nepochybně komerčně nejúspěšnější Tardiho prací, autor sám v nich však nevidí těžiště svého díla. Sám říká, že raději střídá žánry, epochy a prostředí. Jednotlivé epizody seriálu doslova přetékají bizarními postavami, nečekanými zvraty, mrtvolami, úklady, katastrofami a lidskými i zvířecími netvory. Úroveň série a autorská invence však s přibývajícími epizodami bohužel postupně berou za své.

tardi-adela-blanc-sec.jpg

3 komentáře u „Jacques Tardi 1/3“

  1. příšerná nuda-nedoporučuji!!u  filmu    jsem chrápal   celou dobu  a  u s  komiksem utřel  okna.

Komentáře nejsou povoleny.