Agenti z Ú.P.V.O. prozkoumají duši Benátek

B.P.R.D. Vol. 2: The Soul of Venice and Other Stories

Na konci svazku Červ dobyvatel Hellboy opustil Úřad paranormálního výzkumu a obrany, což se můžete dočíst v recenzi níže. Mignola vymyslel skvělá pokračování, ve kterých se Hellboy protlouká na vlastní kamennou pěst, ale zároveň elegantně vytvořil můstek pro příběhovou linku ostatních agentů. Série Ú.P.V.O. (v originále B.P.R.D.) je právě o nich. Česky jsme ochutnali první knihu Dutozem a jiné příběhy, příští rok Comics Centrum vydá soubor The Soul of Venice and Other Stories.

V osiřelém týmu jsou staří známí jako rybák Abe Sapien nebo ohnivá Liz Shermanová, mytologii Mignolova světa propojuje homunkulus Roger (objevil se v Probuzení ďábla) a úplně novým hráčem je Johann Kraus. Německý vědec ztratil po nepodařené seanci hmotné tělo a jeho duch se pohybuje v jakémsi skafandru. Objevil se také ve filmu Hellboy 2: Zlatá armáda.

Příběhy ze sbírky The Soul of Venice and Other Stories vznikaly během natáčení prvního filmového Hellboye. Mike Mignola byl s produkcí v Praze, takže napsal pouze bonusový komiks o zombiích v Moldávii (Another Day at the Office). Přesto jsou tu jiná přitažlivá jména: Geoff Johns (Superman, Green Lantern) vystřihl jednorázovku s tajemným hrdinou Lobsterem Johnsonem (Night Train), ústřední povídku The Soul of Venice o zatopených Benátkách nakreslil Michael Avon Oeming (Powers, The Mice Templar). Případ Dark Waters, ve kterém Abe a Roger objeví těla tří sester zavražděných během honu na čarodějnice, přivádí na scénu Guye Davise. To není vrah ani zahradník, ale výtvarník, díky kterému dostala řada Ú.P.V.O. osobitý make-up a dala zapomenout Mignolovým epigonům. Sérii kreslí dodnes podle scénářů Mike Mignoly a Johna Arcudiho, v letošním roce za ni získal cenu Willa Eisnera.

O českém vydání svazku The Soul of Venice and Other Stories vás budeme dále informovat.