Elegán Darwyn Cooke oslavil Hexovu padesátku. Teď se vrátí k Parkerovi

Jonah Hex #50

Padesáté číslo si žádá padesát mrtvol, přesně tak uvažovali scénáristé řady Jonah Hex Justin Gray a Jimmy Palmiotti, když vymýšleli náplň jubilejního čísla. Znetvořený veterán Americké občanské války proto během jediného sešitu pošle do věčných lovišť několik desítek neřádů. Scénáristická dvojka, která společně napsala také skrz na skrz zmutovaný a průměrný prequel k filmové sérii Hory mají oči (letos vydal BB/art), si do týmu přizvala jednoho z nejzajímavějších autorů současnosti.

Torontský rodák Darwyn Cooke je dlouholetým fanouškem postavy, která se poprvé objevila v roce 1972, a na sérii se podílel již v minulosti. Nakreslil třiatřicátý příběh odehrávající se v Kanadě, jak jinak. Několikanásobný držitel ceny Willa Eisnera by měl pomoct kolísavým prodejům série a přilákat nové čtenáře. Co nezvládl on tento týden, obstarají snad příští rok Josh Brolin, John Malkovich a Megan Fox ve filmovém zpracování.

Jonah Hex #50 ukázka 1 Jonah Hex #50 ukázka 2 Jonah Hex #50 ukázka 3

Cynický pistolník podobný postavám Clinta Eastwooda má podle Cooka blízko ještě k jinému antihrdinovi, jehož příběhy převádí do komiksové podoby. Grafický román The Hunter je první ze čtyř plánovaných adaptací knih Richarda Starka. Hlavním hrdinou je zloděj a podvodník Parker, který má vlastní smysl pro morálku i několik hereckých představitelů. Hrál ho Lee Marvin v Point Blank nebo Mel Gibson v Odplatě, ale jeden se jmenoval Walker a druhý Porter, protože Stark (vlastním jménem Donald E. Westlake) nechtěl mít s filmy nic společného.

Poprvé dal svolení k použití jména až Cookovi, se kterým se spřátelil krátce před smrtí. Komiksové návrhy spisovatele nadchnuly, ale finálního výsledku se nedožil. Westlake zemřel minulý rok o Silvestru, nakladatelství IDW vydalo titul v červenci. The Hunter zaznamenal obrovský úspěch u kritiky (vlna nadšených recenzí se nesla od New York Times po Entertainment Weekly) a několikrát se dotiskoval. Cooke připravuje druhý díl The Outfit, zatím pracuje na návrzích nových postav a lokací, samotné kreslení by mu pak mělo zabrat přibližně čtyři měsíce.

The Hunter

Sedmačtyřicetiletý Cooke má vůbec rád všechno, co je retro. Největší vliv na něj neměly ani tak komiksy a jiní autoři (i když přiznává lásku k Nealu Adamsovi), ale reklamní průmysl. Dodnes sbírá staré figurky G. I. Joe kvůli jejich malovaným krabičkám, právě ty v něm probudily touhu kreslit vlastní komiksy. Hodně času také strávil v animačních studiích při práci na storyboardech (s Paulem Dinim a Brucem Timmem dělali animovaného Batmana).

Šmrnc šedesátých let a dokonalý cit pro fázování a zkratku čiší z každé stránky, kterou Cooke zalidňuje charismatickými postavami. Vypadají jako herci z dob klasického Hollywoodu, takže z Flashe je James Stewart, Green Lantern vypadá jako Cary Grant a Lois Lanová má kukuč Grace Kellyové. „Zahráli“ si například v oceňované minisérii DC: New Frontier, což je velkolepá freska mapující časové období mezi Zlatým a Stříbrným věkem nakladatelství DC. Cooke si název vypůjčil z proslovu amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, jehož slavná řeč o „Nové hranici“ má důležitou roli ve finále příběhu. Sociální a ekonomické změny, kterými měla projít Amerika i celý svět, jsou tu zosobněny týmem superhrdinů.