Filmové bubliny: Zelenou lucernu zažehne oscarový tým, v Kick-Ass poprvé stříká krev

Grren Lantern, Alex Ross

Filmové bubliny stoupají do roku 2010. Na obloze kolem nich prosviští Green Lantern, naopak Whedonův Dollhouse jde ke dnu, kde se možná potká s Magnetem. Kick-Ass se ukazuje bez cenzury a stříbrné plátno potřísní krví také Priest.

Dollhouse
Parťáci ze série Astonishing X-Men John Cassaday a Joss Whedon opět spolupracovali, tentokrát při natáčení seriálu Dollhouse. Cassaday režíroval desátou epizodu druhé řady, v televizi běžela 18. prosince. Whedonův seriálový comeback fanoušci oslovují spíš otráveným „go away“. Dollhouse je zklámání, které stanice Fox předčasne utne po druhé sérii. Poslední díl odvysílá 22. ledna.

Kick-Ass
Red Band trailer (jen pro dospělé) ukazuje to, co chtěli všichni Millarovi fanoušci vidět. Prostřelování tváří, malá holka s bouchačkama a mafiáni porcovaní na gyros. Hit Girl to zkrátka sekne.

Green Lantern
Bruce Wayne, Peter Parker, Clark Kent, Mirek Dušín, Bobík. Jména nejznámějších hrdinů trknou dost Čechů, ale když se řekne Hal Jordan, ozve se hlasité zívnutí a možná ještě někdo vykřikne: „Jooo, ten negr s voranžovou mičudou!“ Ve Spojených státech patří Green Lantern k nejstarším a nejslavnějším postavám. Zatímco třeba Batmana si lidé spojují i s dospělejší četbou, Green Lantern byl dlouhou dobu vyloženě pro geeky a jeho protipólem u Marvelu byl Silver Surfer. Není divu, že je oblíbencem v sitcomu Big Bang Theory.

Mezikalaktický policista si zlepšuje image od roku 2004, tehdy začala vycházet nová série od scénáristy Geoffa Johnse. To je šaman DC, který vrací zapomenuté nebo ojeté postavy zpět mezi živé a žádané. Dokáže spojovat jejich kořeny a moderní pojetí, což poznal kromě Green Lanterna i Superman nebo aktuálně Flash. Konkrétně u Green Lanterna převyprávěl jeho zrod a zapracoval na hranách, kde série škrtá o kapotu Hvězdných válek a knižních space oper. Dnes je ze série pod jeho vedením velkolepý příběh, rozmáchlá vesmírná sága, která diktuje tempo a směr celému nakladatelství DC.

Proto mají filmoví tvůrci větší zodpovědnost, než se běžně čeká u postavy, která čerpá energii z obří lucerny, pomocí prstenu zhmotňuje svoje myšlenky a její největší slabinou je žlutá barva. Režisér Martin Campbell (ten pro změnu oživil Jamese Bonda v Casinu Royale) tohle zřejmě pochopil, protože se obklopuje těmi nejlepšími z branže. Ke kameře se posadí Dion Beebe, který snímal Collateral, Chicago nebo Gejšu (za ni získal Oscara). Kulisy a kostými navrhnou lidé, kteří dostali stejné ocenění za trilogii Pán prstenů, a oddělení concept artů povede François Audouy (Avatar, Já, legenda, Strážci).

Zelenou škrabošku si v hlavní roli nasadí Ryan Reynolds. Premiéra blockbusteru je naplánovaná na 17. červen 2011.

Priest
Adaptaci korejského komiksu měl v roce 2008 produkovat režisér Sam Raimi (Spider-Man) a kříž na čele měl nosit Gerard Butler. Dnes už ani jedno neplatí. Prokletého kazatele, který chce zpátky svou duši a musí proto vykos(t)it přívržence padlého anděla Temozarely (tak praví předloha), hraje Paul Bettany, asijskou verzi Divokého Západu převedl na filmové plátno Scott Stewart. Ten má spoustu zkušeností s vizuálními efekty (dělal na Pirátech z Karibiku, Sin City, Singerově Supermanovi nebo Iron Manovi), ale režii si ošahal nedávno. V březnu půjde do českých kin jeho debut Legie (klíčová slova: bůh, apokalypsa, převtělení Krista, Paul Bettany, archanděl, samopal), Priest je zařazený na říjen.

V roce 2004 vydalo Comics Centrum první díl téhle série pod názvem Kazatel, ale evidentně se nechytil, protože ani jedna z dalších patnácti knih už nevyšla.

Priest

X-Men Origins: First Class
Bryan Singer promluvil a Magneto z toho nemá radost. Jeho příběh odvypráví film o mladých mutantech, samostatný spin-off by tak byl nadbytečný. Singer chce totiž First Class vystavět na vztahu mladého energického profesora (Xavier) a zbídačené oběti holocaustu (Magneto).