Ukázky a doslov z komiksu Anna chce skočit

Anotace ze stránek nakladatelství Meander, ukázky z komiksu a doslov od Martina Foreta:

Původní český komiks, který poprvé vyšel v r. 2006 ve Francii v nakladatelství známého komiksového teoretika a kritika Thierryho Groensteena Éditions de l´an 2.

Anna je dívka, která se nudí a nudí ji i život, jaký vede. A právě když se jí zdá, že je načase jej změnit, tak se dají věci do pohybu. V bazénu, kam si šla zaplavat s matkou, se seznámí s mladým Američanem Alanem a od té chvíle je vtažená do zběsilého běhu událostí. Alan si ji spletl s její sestrou – dvojčetem, o jejíž existenci Anna dosud nevěděla, a prchají spolu prvním vlakem pryč z Prahy, protože Alan se náhodou natrefil k vyřizování účtů ruské mafie a právem se obává o svůj život. V průběhu cesty mají dost času se poznat a komplikované pronásledování se stává kulisou k tomu, aby se Anna dozvěděla o tajemství své rodiny, o němž neměla ani potuchy. Osobní historie se proplétá s historií naší země a cesta po Čechách se zároveň stává cestou životní.

Děj se odehrává ve třech rovinách graficky odlišených – jednak jsou to scény pronásledování a honičky, druhá rovina se zabývá retrospektivami a třetí, také důležitou vrstvou jsou snové pasáže, které dávají ději další rozměr a přinášejí zklidnění do rychlého toku děje, bohatého na epizody a všelijaká setkání. Kromě hlavní dvojice a jejich blízkých je album obydleno nespočtem pitoreskních postav – třeba mafiány, nebo bezdomovci, mezi nimiž se suverénně pohybuje bývalá filmová star první republiky, která hraje v příběhu důležitou roli. Anna chce skočit je příběh vážný i komický, dojemný i sarkastický, který čtenáře udrží v napětí až do samého konce se zničující pointou.

anna-upoutavka.png

Anna chce skočit

Anna chce skočit Anna chce skočit Anna chce skočit

Doslov Martina Foreta:

Pokud jste právě dočetli Annin příběh, tak už víte, že je to žena celkem statečná. Pokud však čtete doslovy jako první, před samotnou knihou, jako to obvykle dělávám já, nemusíte se bát, že bych Vám prozradil něco, co bych neměl. Tedy až na to, že Anna je docela statečná…

Ovšem mnohem statečnější je paní Lucie, o které bych Vám tedy něco prozradit mohl. Nemám ji za statečnou proto, že neodmítla nabídku francouzského vydavatele, aby pro něj vytvořila autorský komiks pro dospělé, byť to jistě není něco, co by se českým tvůrcům stávalo často. Je natolik talentovaná a její výtvarná erudice i její vypravěčské světy jsou natolik osobité, že se rozhodně neměla čeho bát. Víc odvahy nepochybně potřebovala ona i její nakladatelka na to, aby tento ve Francii příznivě přijatý komiks předložily českému čtenáři, který na něco takového není příliš zvyklý. Zvláště, když se v něm paní Lucie vyjadřuje i k naší kolektivní minulosti a jde o komiks převážně vážný.

Myslím, že je vcelku příznačné, že se prvním českým tvůrcem, kterému vyšlo autorské komiksové album ve Franci, té zemi komiksu zaslíbené, s obrovskou tradicí kreslených příběhů, pro nás nepřestavitelným objemem komiksové produkce, a tedy i nepředstavitelnou konkurencí, stala právě Lucie Lomová. A nic na tom nemění ani fakt, že na počátku všeho byla spíše zvláštní souhra náhod – Lucie Lomová do edice Traits feminins prestižního nakladatelství Édition de l´An 2 nepochybně patří. Právem si francouzský nakladatel může ke svému výběru gratulovat, právem můžeme být my hrdi na svou úspěšnou krajanku.

Možná si z dětství pamatujete na dobrodružství jejích dětských hrdinů Anči a Pepíka, které patřily k tomu nejlepšímu, co český dětský komiks (potažmo časopis Čtyřlístek) přinesl, a které nyní zaslouženě vycházejí již ve třetím souboru. A nebo jste možná Anču a Pepíka kupovali svým dětem (a koukali jim přes rameno, do toho okouzlujícího světa napínavých dětských dobrodružství, mistrně vyprávěných v nevšedních kresbách). Anna chce skočit ale není příběhem pro děti. Je to komiks pro dospělé, ve kterém se prolíná hrdinčin silný osobní příběh s dobrodružnou linkou. Je to komiks, jehož koupi nemusíte omlouvat dětmi, komiks, který je určen přímo Vám. Není o nic méně poetický, o nic méně originální, o nic méně propracovaný – je jen pro dospělé…