Nové komiksy: Prvním titulem roku 2010 je manga od Zoner Press

Každá jsme jiná 1 a 2

Brněnské nakladatelství vydává komiksy pro školačky. V té větě není slůvko ironie ani písmenko pošklebování. Naopak, Zoner Press dokázal vyhmátnout cílovou skupinu mladých dívek a slečen a předkládá jim jednu laskominu za druhou. Připočteme-li ještě Talpress, který pokrývá žánr fantasy, dospívající otaku, gotičky a možná budoucí čtenářky Usagiho (lidé si ho rádi pletou s mangou) nebo Sandmana (oblíbený také u dívek) mají o zábavu postaráno, i když dočetly Stmívání a třetí film s Robertem Pattinsonem je daleko.

Sám Zoner Press má v portfoliu osm sérií, zaměřuje se na krátké příběhy, které tvůrci odvypráví ve třech svazcích. A ty dokáže vydat ve střelhbitém tempu. Tedy tak, jak si to fangirls a jejich chlapečtí kolegové žádají (pravidelně aktualizovaná stránka Manga Zoner na Facebooku má 452 fanoušků). Příznivci Vertiga teď můžou jen smutně sklouznout zrakem ke dvěma hřbetům Mýtů, Lucifera, Sta nábojů nebo na osamocené díly Y: Posledního z mužů a DMZ (alespoň Yorick se letos vrátí hned dvakrát, ale Matty nenapíše ani čárku).

Asijské tituly mají většinou kolem dvou stovek černobílých stran a jejich cena nepřesahuje 170 korun. Přesně to je případ druhého dílu série Každá jsme jiná (192 stran, 170,- ). Začínající módní návrhářka Maju se vzpamatovává z rozchodu, pomalu si vyhlédla jiného chlapce, umělce Haruta. Její nová spolubydlící Juka, se kterou se spřátelila v úvodním svazku, je zápasnice a právě prorazila do profesionálních ringů. Maju její úspěchy motivují, aby se ještě víc snažila v návrhářství.

6 komentářů u „Nové komiksy: Prvním titulem roku 2010 je manga od Zoner Press“

  1. Je to vážně peklo. Myslím si navíc, že po tomhle se k nám stejně dostnaou mainstreamové shonen jump série a budeme tam, kde jsme byli. Kdyby se u nás vydalo třeba Oyasumi Punpun, nebo alespoň Kaijuu no kodomo, to by byla jiná písnička…

  2. Jenže mainstream je to, co se prodává. Zmíněné tituly jsou sice fajn (Kaijū no Kodomo patří k mým oblíbencům), ale opravdu je reálné je u nás bez průpravy mainstreamem prodávat? Když se na tyto tituly ptáte samotného domovského nakladatelství, jen diví se a dělá jim problém pochopit, proč nezkoušíte raději něco, co zná celý svět jako je třeba Naruto nebo Bleach. Důvod je prostý – nemainstreamovou mangou pro dospělé se na trhu neproráží nejlépe.

  3. Zas ale co z mainstreamu chceš v čechách prezentovat aniž bys ještě víc v očích ostatní komiksové veřejnosti pošpinil české weeaboo…myslím, že by se tu dobře prodávaly i nejumpovské mangy, nebo nějaký to mainstreamovější seinen. ikdyž je pravda, že vydat tu naruta/bleach/death note by byl insta-win…..a přitom zdá se mi, že paradoxně moc holky u nás do komiksu nejsou (až na světlé výjimky), a přitom na ně se pořád ty mangy/hwy u nás soustředí.

  4. Znám opravdu hodně náctiletých holčiček ulítlých do mangy… Takže asi se to vážně prodá.

  5. K-O: Nejsilnější platící skupinou jsou stále dívky 14-17 let. Kluci v tomto věku nekupují, stahují. Zajímavá skupina začíná být až někde kolem mužů 22 let a více. Tam už se zhruba polovina přiklání k nákupu.

    Proto se zatím japonský a korejský komiks u nás orientuje spíš na dívky – tvoří početně silnější a co do kupování ukázněnější skupinu. Nehledě na to, že navazování kontaktů s japonskými nakladatelstvími je opravdu zdlouhavé a tak první „dospělejší“ vlaštovkou jsou až Případy Kjóko Karasumy.

Komentáře nejsou povoleny.