Nevystřelujte pejsky do vesmíru

Lajka

Každý zná onoho prvního kosmonauta, co opustil matičku Zemi a zakroužil si po oběžné dráze. I přes pár drobných hendikepů, jako například lehkou uslintanost, si Lajka dokázala najít místo v srdcích nejen všeho sovětského lidu. Jen ten metál ji po onom heroickém výkonu nemohli připnout, jak se dočtete v dnes recenzované knize.

V oblasti nesuperhrdinských komiksů pro mládež tu nevychází mnoho děl, a proto potěší přítomnost předloňského držitele Eisnerovy ceny v kategorii titulů pro dospívající na našem trhu. Lajka se jako populárně naučný komiks snaží zachytit krom osudu onoho nebohého psiska i obraz doby a dává do kontrastu zdánlivě bezvýznamný život štěkavého chlupáče s obrovskou mašinérií sovětského impéria. Dobrý nápad ale má svá úskalí.

Aby se totiž Abadzisovi (mimo jiné hostovi posledního KomiksFEST!u) podařilo, vyjma různých technických a společenských okolností projektu druhého Sputniku, naladit čtenáře i na vlnu emoční, pustil se na poněkud svízelnou cestou lásky k pejskům. Obsazení Lajky do hlavní role je ostatně pochopitelné, následné vykreslování většiny postav jako srdnatých milovníků čtyřnohých miláčků už tak šťastné není a kniha tak v podstatě ani nemůže vykročit ze své kategorie pro dospívající. Pro odrostlého cynika již komiks opravdu není.

Lajka

Příběh je poněkud přímočarý, i když sleduje nelehkou cestu Lajky. Nechtěné štěně špehuje od jeho života na ulici až do výcvikového střediska pesonautů. Občasné drobné odbočky, jako úvodní pouť konstruktéra Koroljova z gulagu, pak jen probouzí zvědavost, která zůstává nenaplněna. Snad mohl autor populárně naučnou funkci víc dotáhnout, osobně bych to docenil.

Na knize potěší autorova řemeslná zručnost, a to nejen u dobře vystylizované jednoduché kresby, ale hlavně u práce se stránkovou kompozicí. Výtečná práce s rámečky umocňuje jednotlivé situace, aniž by se jejich rozvržení stalo samoúčelným. Pevnou strukturu umí ve správný okamžik narušit a podtrhnout tak významné momenty. Je to možná právě poctivá práce (včetně podrobného studování reálií), která knihu dotlačila až na nejvyšší ocenění, jaké se v angloamerickém komiksu uděluje.

Lajka

Nakolik se autor držel při zpracování příběhu historických faktů a nakolik se přizpůsoboval své autorské licenci, se dočtete ve druhé recenzi od odborníka přes kosmonautiku Tomáše Přibyla.

Lajka
Autor: Nick Abadzis
BB Art, 2008
záznam v comicsdb

1 komentář u „Nevystřelujte pejsky do vesmíru“

Komentáře nejsou povoleny.