Alan Moore zalezl do podzemí

Dodgem Logic

Alan Moore Goes Underground!“ hlásá nápis na obálce nového časopisu Dodgem Logic. Aby ale nedošlo hned na začátku k nepřesnostem – není to komiks. Je to prostě fanzin, pokračující v tradici tzv. underground press.

Ostatně sám Moore hned ve vstupním článku Going Underground připomíná historii „podzemního“ tisku (bere to z gruntu od Guttenberga přes Oskara Wilda až po časopisy jako OZ, The Village Voice a International Times). Pro vaši představu se jedná o takový mix všeho možného: trochu historie (vedle Mooreova článku hlavně podrobný pohled na hudební scénu v Northamptonshiru od Garyho Inghama, doplněný i CD s nahrávkami místních kapel za posledních 50 let), trochu srandy (bizarní eko-komiks od Claire Ashbyové o „Urban Guerrilla Gardening“ nebo ukázka z Daily Mustard), trochu vážných věcí (reportáž o tom, jak žít ekologicky a bez peněz nebo feministická rubrika od Melindy Gebbieové) až po dvoustranu receptů (Wendy Jarretová radí jak udělat polévku z dýně a quinoy). Navíc je tu vložená samostatná příloha, nazvaná Notes from Noho, týkající se lokálních problémů Northamptonu. Kdyby se dalo Dodgem Logic k něčemu přirovnávat tady u nás, tak k mixu mezi Novým prostorem a Živlem.

Komiksově je však časopis zajímavý nejen účastí Moora – sám si po dlouhých letech zase nakreslil strip – a jeho choti, ale i tím, že tady jednu stránku mají pro své kejkle Savage Pencil a Kevin O’Neill. A možná je Dodgem Logic zajímavější tím, že si Moore splnil jeden ze svých snů a zároveň předává další generaci určitou znalost a možnost jít jinou cestou než tou čistě spotřební. Nepoučuje, jen ukazuje, jak to vidí on s určitou věkovou zkušeností. Ostatně to docela rozumně shrnul ve svém úvodníku: „Vítejte v Dodgem Logic. Cena za vstup: váš rozum. A £2.50. (…) Náš manifest je… hele, já nevím. Nejsem vaše máma.

2 komentáře u „Alan Moore zalezl do podzemí“

Komentáře nejsou povoleny.