Rozhovor s Jakubem Dvorským, tvůrcem Machinaria. O komiksové inspiraci, robotech a IQ… (2/2)

Machinarium

Po Samorostu a Samorostu II vypustilo české studio Amanita do světa další počítačovou hru – Machinarium. Výtvarnou atmosférou je tato hra tak blízko komiksu, jak jen si lze u počítačové hry představit. Vyskytují se v ní opravdové bubliny. Dva z výtvarníků, kteří Machinarium stvořili, jsou regulérními komiksovými autory. Asi tři z nich jsou držiteli titulu MgA. Na světovém festivalu nezávislých počítačových her zvítězila hra v kategorii Exellence in Visual Art. Kromě toho jde o gesamkunstwerk, kde je hudba právě tak skvělá jako vizuální stránka, která zase nijak nezaostává za vtipem příběhů, který pro změnu dotahují strašlivé hlavolamy, bez jejichž vyřešení se nedostanete dál.

Pokusil jsem se o pozadí Machinaria a celém jeho týmu něco vyzvědět od Jakuba Dvorského, zakladatele Amanity, tvůrce Samorostu a spolutvůrce ostatních her. Jakub Dvorský (*1978) absolvoval VŠUP u profesora Jiřího Barty, pochází z výtvarnické rodiny (viz např. zde ). Rozhovor jsme vedli e-mailem. Původně jsem chtěl položit jen tři nebo čtyři otázky…

Machinarium je myslím výtvarně silnější a průraznější než Samorosty. V titulcích jsem objevil jméno Adolfa Lachmana, které je komiksovým fanouškům docela dobře známé. Nezaměnitelné jsou také kresby Jaromíra Plachého. Můžete prozradit, jak se dal tento tým dohromady, jaký má ten který výtvarník podíl na vzhledu hry, jak jste spolu při práci vycházeli a jak jste vůbec technicky skloubili spolupráci tolika rukou na jednom díle, které ve výsledku vypadá jednotně?

Právě tým lidí, které jsem přesvědčil, aby se mnou pracovali, může za to, že hra dopadla tak dobře po všech stránkách. Původně začal pozadí kreslit výtvarník Jakub Požár, ale časem ho ta práce přestala bavit a přestal se hře věnovat, takže jsem musel najít jiného výtvarníka a naštěstí se mi podařilo přesvědčit Adolfa Lachmana, což je profík na slovo vzatý. Jeho výtvarný svět je v ledasčems blízký mému a prostředí Machinaria ho přitahovalo, takže se vložil do práce s chutí a byl ochoten přijmout fakt, že výsledek nebude jeho autorské dílo, ale společný výtvor několika lidí, které každý obohatí svým umem.
Jára Plachý s námi začal spolupracovat trochu později a jeho úkolem bylo vytvořit jednoduché zábavné animace do komiksových bublin, pomocí kterých postavy ve hře komunikují. Jeho srandovní styl tak skvěle odlehčil a doplnil ostatní animace ve hře, které geniálně vytvořil Václav Blín. Animací je ve hře více než hodina čistého času a množství práce, které se za tím skrývá, dokáží ocenit asi jen lidé, kteří někdy zkusili naanimovat aspoň minutu filmu.
Kromě výtvarníků se na celém díle podílel také náš dvorní skladatel Tomáš ,Floex