Hříšní lidé megaměsta

Soudce Dredd

Musím přiznat, že Comicsové legendy mě doposud nechávaly s výjimkou prvních Spider-Manů chladným a nový trend omnibusů mi spíš přijde jako zajímavá až překvapující vydavatelská strategie. Nicméně nezpochybňuji, že ty jednoduché dobrodružné příběhy mají své – ať už chtěné či nechtěné – kouzlo. Na prvním svazku Soudce Dredda mě hlavně zajímalo výtvarné provedení. Časopis 2000AD byl a je líhní mnoha zajímavých kreslířů a zvláště příběhy z doby, kdy byl ještě černobílý, jsou řemeslně dobře zvládnuté.

Kresba mě tedy nezklamala a nezklamal ani zbytek. Nejsem žádný znalec světa Soudce Dredda, ale je mi jasné, že se ta postava po desetiletí vyvíjela a tehdejší příběhy mohou být hodně odlišné od těch současných. Každopádně mi ale třicet let starý styl vyprávění hodně sedl. Je to takový žánrový mix, který dobře funguje a svou neustálou oscilací nenudí.

Celé je to vlastně založené na chytré myšlence soudce se svým pevným vnitřním řádem, který je konfrontovaný jak s chaosem, tak s řádem mnohem tužším a ztrácejícím smysl, který je Dredd ještě schopný vnímat. Není tu ani tak důležitá hlavní postava – ta je v podstatě pevně daná – ale spíš modelové situace, ve kterých se ocitá.

Soudce Dredd

Kniha sice obsahuje delší příběhy, které mají svůj začátek a konec, nicméně sestávají z drobných epizod, sešitých jen tak nalehko, což odpovídá koncepci týdeníku 2000AD. Proto se tu rychle přeneseme od létajících krys k mutanty vyšperkovanému Mt. Rushmore a odtud vyšplháme do zvonice plné pterodaktylů, abychom lépe viděli do tlamy velkého tyranosaura, a následně budeme sledovat pomoc mimozemšťanovi, co rád křemeny ke svačině. Záběr je, jak vidno, pestrý, první kniha „sebraných soudních spisů“ pak tlustá a náležitě hutná. Stojí za přečtení.

Soudce Dredd
Scénář: různí; kresba: různí
Crew, 2010
záznam v comicsdb

1 komentář u „Hříšní lidé megaměsta“

Komentáře nejsou povoleny.