Cesta do Vietnameriky

Vietnamerica

Zatímco Craig Thompson už přes pět let bojuje s šestisetstránkovým komiksem Habibi, inspirovaným arabskou kaligrafií a islámskou mytologií, jeden méně známý tvůrce dokončil třísetstránkový biografický příběh Vietnamerica, který také vypadá fantasticky.

Jeho autor se jmenuje Gia Bao Tran. Tohle exotické jméno zatím příliš čtenářů nezná, ale určitě se o něm bude hodně mluvit po lednu 2011, kdy Vietnamerica vyjde pod jedním z imprintů nakladatelství Random House. Člověk k takovému tvrzení nepotřebuje ani křišťálovou kouli.

GB Tran, jak si říká na blogu, dosud přispíval do nezávislých antologií nebo si sám vydával krátké příběhy ze série Content. Hlavní hrdina v nich dostane možnost navštěvovat svoje mladší já, aby ovlivnil jeho budoucí život/vlastní přítomnost. Zaměřuje se na věci, které mu chybí, ale poučení mu přitom leží přímo pod nosem. Neměl by totiž zapomínat na to, co v životě už má.

V povídce We Are Not Alone (sbírka Awesome) vypráví o tom, jak lidé ovlivňují jeden druhého. A na konci odletí dřevěné vodojemy ze střech za svobodou. Tranovy komiksy mají snovou atmosféru, kříží fantazie s realitou stejně jako Fred Chao v minisérii Johnny Hiro nebo Jiří Grus ve Volemanovi. Když k nim namíchá ještě příbuzné, vznikne bláznivý popis rodinného díkuvzdání (Tram-Giving v antologii Negative Burn) nebo melancholická historka o babičce, která vzpomíná na modrého slona (Blue v oceňovaných Postcards).

Největší důraz na svou rodinu pocházející z Vietnamu ale klade ve Vietnamerice. Příběh začíná útěkem ze země během války a pokračuje v Americe, kdy se rodina vyrovnává se statutem uprchlíků. Absolvent oboru vizuální komunikace na Arizonské univerzitě v Tucsonu dělal na barevném grafickém románu dva roky. Stejné výtvarné pomůcky, jaké používá i Craig Thompson (tedy tužka, tuš, pero a čtvrtky), ještě dolaďuje barvením v počítači.

Vietnamerica Vietnamerica Vietnamerica

2 komentáře u „Cesta do Vietnameriky“

Komentáře nejsou povoleny.