Rocketeer opět vzlétne. Pomůže mu hvězdný tým

The Rocketeer: The Complete Collection

SDCC 2010: Ještě jeden comic-conový dojížďák. Možná vůbec nejzajímavější komiksová zpráva překvapivě zazněla od firmy IDW, která v příštím roce vydá antologii Rocketeera. Do čtyř sešitů přispějí například Mike Allred, Kurt Busiek, John Cassaday, Darwyn Cooke, Michael Golden, Gene Ha, Michael Kaluta, Garry Leach, Bruce Timm nebo Bill Willingham, obálky bude malovat Alex Ross. Podobně se třeba Hellboyův vesmír rozrostl o sérii Weird Tales, v níž se mohli vyřádit nejrůznější autoři.

Akrobatický pilot Cliff Secord, který před druhou světovou válkou bojuje proti nacistům pomocí raketového pohonu připevněného na zádech a při tom lítá v milostných peripetiích, se objevil v komiksech vonících pulpovými magazíny v roce 1982. Odlehčený pastiš, v němž se podloudně objevují archaické kultovní postavy (Doc Savage a další) a odkazy na před i poválečnou popkulturu, je nejslavnějším dílem scénáristy a výtvarníka Davea Stevense.

Velký fanoušek nejslavnější pin-up modelky Bettie Pageové, podle níž pojmenoval a kreslil Cliffovu vyvolenou, podlehl v roce 2008 leukémii (zemřel ve dvaapadesáti ve stejném roce jako jeho idol Bettie, která se dožila pětaosmdesáti). Kvůli jeho nemoci, ale také pověstnému puntičkářství a rozvážnému tempu při kreslení, vytvořil všehovšudy 140 stránek Rocketeera. Před svou smrtí Stevens spolupracoval s IDW na kompletním vydání v reprezentativní kvalitě, nový coloring osobně svěřil Lauře Martinové, ale výsledku se už nedožil. Příběh částečně vyvrcholil při letošním předávání Will Eisner Awards, odkud si redaktor a dlouholetý Stevensův kamarád Scott Dunbier odnesl sošku za sestavení titulu The Rocketeer: The Complete Collection. K tomu má ještě tři nominace na cenu Harvey.

IDW na letošním Comic-Conu představilo speciální Artist´s Edition s úctyhodnými rozměry 30 na 43 cm. Vynikne v nich původní Stevensova linka, kterou nakladatel ponechal bez jakýchkoli zásahů. Část zisku z publikací Rocketeera jde na výzkum leukémie z vlasatých buněk.

V roce 1991 vznikla filmová adaptace (trailer), na které možná vyrůstala i část čtenářů Komiksária.

1 komentář u „Rocketeer opět vzlétne. Pomůže mu hvězdný tým“

Komentáře nejsou povoleny.