Selhání jménem Comics: Stručné dějiny

Zdá se, že se jedná o nějaký druh prokletí – jinak si nedokážu vysvětlit, proč u nás vycházející publikace o komiksu připomínající spíše trest boží než návrat dlouho ztraceného syna. Nářek nad absencí knih věnujících se historii a teorii komiksu byl vyslyšen, leč způsobem, který si čtenáři rozhodně nezaslouží. Nejdříve přišlo nakladatelství Host se Stavbou komiksu, ve které byl vynikající text Thierryho Groensteena deformován špatným překladem do takřka nečitelné podoby. Teď přichází Milan Kruml, potažmo Comics Centrum, s dějinami komiksu, které trpí naprosto ledabylým přístupem autora i vydavatele.
Abych byl upřímný, nepíšou se mi takové odsudky právě lehce, nicméně z následujících textů je patrné v jaké podobě kniha Comics: Stručné dějiny vyšla. Pro co nejlepší představu o tomto titulu jsme se jako redakce rozhodli podrobněji rozebrat několik kapitol z různých časových období. Tyto texty se objeví zde na Komiksáriu během dnešního a zítřejšího dne.

Comics: Stručné dějiny

Comics: Stručné dějiny – recenze pasáží o východoevropském komiksu
Comics: Stručné dějiny – recenze kapitoly čtrnácté: Pak přišel Crumb
Comics: Stručné dějiny – recenze kapitoly patnácté: Manga táhnou světem
Comics: Stručné dějiny – recenze kapitoly druhé: Cesta k dennímu stripu
Comics: Stručné dějiny – recenze kapitoly šesté: A zrodil se Superman
Otevřený dopis vydavatelství Comics Centrum

25 komentářů u „Selhání jménem Comics: Stručné dějiny“

  1. Tak jsem si pečlivě přečetl všechny 3 články a musím říct, že mi spadla čelist a do peněženky zandal zpátky 699,- Kč…

  2. tak to je teda shit…
    čelist jsem už nenašel. sedm let práce (jak píše Comics Centrum) v prdeli

  3. Možná , že by bylo dobrý Martine,aby jsi taky zkusil napsat takovéto ,Dějiny Comicsu, a potom bychom posoudili, co je v  tobě;-).Ono chodit po šalinách s  plnou rukou ,asi, konceptů o komiksu a jen do někoho bušit není až tak příjemný( i když nějaká ta chybička v  té knize je),ale zaplať pán Bůh za ní!
    Nikdo nikoho nenutí,aby si jí koupil( a je fakt,že p.Dort by se měl zaměřit spíš než na reedice na pořádné vydávání nových titulů).Tímto tě zdravím chlape! :)

  4. Delone, ta tuna másla na hlavě Ti asi moc nedovoluje vidět, že jsi trochu demagog, co? Jen do někoho bušit je naopak velmi potřebné, třeba koberce jsou potom bez roztočů.

  5. Je škoda Varane,že si nemůžem vyměnit názor osobně,ale podle tvého psaní usuzuji,že jseš zřejmě mentoš a nic by jsi stejně nepochopil.Až něco někdy dokážeš a tady nebudeš plkat kokotiny,tak potom mlať do koberců,aby jsi tam ty roztoče neměl.

  6. Proč ne osobně? Zítra v Plané nad Lužnicí před sámoškou. Budu mít frak a čibuk. Od 14:25 do 15:10 jsem volný.

  7. to Varan: Delon asi patri k lidem, kteri si radi koupi neco polofunkcniho a jako argument berou, ze to sami preci napsat/vyrobit neumeji.

    to Delon: prodam ti s radosti
    Creative ZEN VISION:M HDD 30GB, černý. Trzni cena je 6666Kc, ale protoze jsem hodny, tak pro tebe za 5999Kc. BTW MP3ky neprehrava, ale zato si muzes poustet radio a prohlizet JPG. Coz ti jiste nevadi, pac az neco takovyho zvladnes zbastlit, budu se s tebou bavit na tema funkcnost. A to bud rad, ze te upozornuji dopredu:). No nic…

  8. Delon má pravdu :-)) přece když se mi rozpadnou nový boty po jednom dni nošení, tak je taky nejdu reklamovat, když je neumim ušít, ne? …ne

  9. To DEmnog nebo jak psal už někdo dříve DEmagog: Poslechni Demi,jak ty,notor jak kovanej může vůbec ještě něco napsat ve stavu bdělém?!:)
    A pokuď chceš tady dělat s  Varanem bububu,tak přijeď do Brna-rád ti ukážu brněnský zákoutí s  dlouhou pěstí.Ale teď vážně,nechápu,proč děláte tady to divadýlko s touto knihou,když tě Demi nikdo k  ničemu nenutí aby jsi jí kupoval!
    A pokuď je chybná,tak napiš něco TY,ať se tady v  Brně za břicho popadáme:)
    A ještě jak tak koukám,tak zde jsou všichni ,pozitivně, naladěni na Comics Centrum,což je ale vaše věc…
    Opravdu jediná rada-NEKUPOVAT-NEKUPOVAT-NEKUPOVAT!Z CC stejně na vás kálí z  vysoka

  10. Mám tomu souboru písmen, která jsi vytvořil v naději, že ten kód Navajo někdo rozluští, chápat jako to, že zítra do Plané nepřijedeš, jo?

  11. No pokud bych Varane přijel,tak ten cylindr by jsi měl zaraženej až u zadku:) a strachy by jsi zřejmě ani nepřišel,tak nač jezdit do díry jménem Planá( je to vůbec na mapě?)a vy v  tom Buranově máte i sámošku?

  12. Hmmmm, ze by Delon 68 neboli Zbynek Padrak z Brna? Prapodivna existence, ktera tusim cca pred rokem byla oznacena za udajneho zlodeje, ktera mimojine oznamila, ze hodla podat trestni oznameni na vydavatele Crwe za urazku na cti:)? Tak to ti chlapce napisi to stejne, co pred rokem = s blbcem jako ty se nehodlam spinit.

  13. to DEmnoG & Delon:
    Pánové, k věci, prosím. Osobní účty si vyřizujte osobně.

  14. Bohužel já k  věci šel, ale tenhle ožralec,který si říká DEmnog a neumí ani jednu větu napsat bez chyby a opět tady napíše kraviny o Z.Padráku ( mimochodem o tobě se taky říká spousty nehezkých věcí,které tady nebudem vytahovat,že?).Jinak dotyčný vydavatel Crwe už nestojí ani za řeč-ten se ztrapnil sám..
    Akorát ty by jsi mu měl méně lézt do análních otvorů.

  15. Kloním se k názoru že věcná kritika je v konečném důsledku ku prospěchu věci… Třeba mě řekla jedna holka, že sem hnusnej, tak sem se nejdřív urazil, ale pak sem se zamyslel, šel na plastiku a teď jsme šťastný… :)

  16. Pánové – tak čtu ty vaše slinty a nestačím se divit. Delone – samozřejmě, že si nikdo nemusí kupovat blbou knížku, ale to o tom napřed musí vědět, ne? Jinými slovy-autor článku ti prokazuje službu, protože tě varuje dopředu, aby si se zamyslel nad její kvalitou, než vytáhneš prachy z kapsy. Stejně tak je dobrý, když někdo napíše článek o vadných výrobcích, jedovatých konzervách apod. Nebo si myslíš, že např. konzerva s botoxem je ok, protože člověk si ji nemusí kupovat, když nechce? Přemýšlej.

  17. 4 Varan: Opravdu se omlouvám,ale schůzky s  kočkama ( a že jich je dost,to mi věř) jsou pro mně přednější než schůzka s  teplým bratrem:).Jinak jsem tu ,díru,( jak se to jmenuje-Planá?) opravdu na mapě nenašel-tak sorry!

  18. to Delon: Kolik ti je, deset? To soudím podle těch „koček“. Takhle jsme se vytahovali asi tak ve čtvrtý třídě, když jsme zjistili, že je něco jako sex a kdo to dělá, tak je borec: „Jestli jsem píchal?… No, jasně, nejmíň tisíckrát… teda za minulej tejden, jasný, ne?“

  19. Rád bych požádal všechny přítomné o poněkud kultivovanější styl diskuze, děkuji.

  20. Koukám že kde se vyskytne ten „inteligent“ a ůdajný milovník comicsů „čórkař Delon“ tak je sranda :-)

  21. Dobrý den,
    Četl jsem od Vás další články vztahující se k této knize a zdá se mi že kritika kterou jí obdařujete je přehnaná. Téměř všechny chyby které zmiňujete jsou jen (např) o rok posunutá data nebo špatně napsaná jména. Samozřejmě že jsou to chyby, ale kvůli nim celou knihu přirovnat k „božímu trestu“?

  22. Moc sem nechodím ale dlužník větší částky peněz (RK),který zde psal kravinu 1.srpna a je evidentně naštvaný,že prostě nejsem homosexuál a nedám mu( i když se mu hrozně líbím a píše mně neustále zamilované dopisy tak ještě štěká a kouše aspoň tady;-).Přitom jsem mu nabízel,že ten direkt mezi oči kdykoli a kdekoli může dostat a neměl odvahu.Raději se věnuj komiksům packale!

  23. zipec: Já myslím, že té knize vytýkáme více věcí, než jen enormní množství špatných dat a chybně psaných jmen. Ale i kdyby šlo jen o ně, tak přítomnost knihy tohoto typu – evidentně postrádající jakoukoliv redakční práci – na pultech knihkupectví je hodně na pováženou.

Komentáře nejsou povoleny.