Ludvík Vaculík: Komiks je ideální žánr pro toho, kdo neumí psát ani kreslit

Spisovatel Ludvík Vaculík v dnešních Lidových novinách silně konkuruje paní Věře Pohlové, která před lety chtěla zakázat všechny ty internety. Doufejme, že o komiksech to skutečně bylo jeho Poslední slovo.

O půlnoci bude text volně dostupný zde, část věnovanou analýze Spiegelmanova Mause si však dovolujeme přetisknout už nyní:

„Dalším novým jevem na této scéně jsou komiksy. Odebíral jsem kdysi Mladého hlasatele, četl „Rychlé šípy“, líbilo se mi to. Ale účinkovalo to vlastně jako reklama na čtení knih. Teď mi to připadá infantilní až ubohé. Stránku se Zeleným Raoulem v Reflexu obracím s pocitem ošklivosti. Jako bych v televizi vypínal Simpsonovy.

Jeden přítel mne teď upozornil na komiks hodný pozoru. A přinesl mi ho. Napsal, lépe řečeno udělal ho Art Spiegelman, jmenuje se „Maus“. Kniha se na záložce chlubí, že ji jako umělecký výkon ocenil časopis New York Times Book Review: pro ten příběh. Začal jsem to číst, příběh se dal krásně napsat normálně, jako slovesné dílo. Toto je co: příběh se děje formou dialogů a cokoli se tam děje mimo řeč, je napsáno takto: Peng… fíít! Ou och oj… Nejde tedy o slovesné dílo. A výtvarná stránka? Ještě horší! Postavy jsou myši a kočky: autor by neuměl nakreslit ani ruku, ucho. Jsou to jen jakési čumáčky s nějakýma očima. On neumí nic. Jsou to znaky postav, schémata. Komiks je ideální žánr pro toho, kdo neumí psát ani kreslit. Ale snad je omyl počítat to do literatury, vždyť jinak může člověk dělat, bavit sebe i jiné lidi, jak chce a umí.

Jistě: na veletrhu také knihy hledají své čtenáře. Úplně to člověk někdy cítí. Ať si je i komiks najde. Já jsem tu jenom chtěl říct, co si o něm myslím v oboru písemnictví. Jináč: já se rád dívám na obrázky. Teď jsem dočetl Těsnohlídkovu knihu „Poseidon“, bohatě ilustrovanou; kniha má mít obrázky!

Kdyby tento „Maus“ byl můj a já ho nemusel vracet, vzal bych ho – a třísk!“

40 komentářů u „Ludvík Vaculík: Komiks je ideální žánr pro toho, kdo neumí psát ani kreslit“

  1. Doufám, že někdo z redakce Komiksária napíše hned po uveřejnění nějaký inteligentí koment pod text tohoto člověka s klapkami na očích. (tzn. věcný, bez hrubek, NEsprostý….. pouze upřesňující co je literatura a co komiks, a jak se to má s těmi Spiegelmanovi kreslícími neschopnostmi)

  2. Ono je mu už pětaosmdesát, dědouškovi. V takovém věku má každý svaté právo kritizovat věci, kterým nerozumí a vůbec se chovat jako idiot.

  3. Ne, jenom 84.

    andre: Pro komentování na Lidovky.cz je nutno mít vyřízenou registraci poštou. Mám pocit, že někdo z Komiksária s LN spolupracovával a asi by mu nějakou reakci otiskli, ale taky si nemyslím, že je to třeba. (Nebo že by se toho ujal Baldýnský, když je teď tak pěkně rozjetý? ;-)

  4. No na mne to celkem sedi. Neumim ani moc psat ani kreslit :)

  5. jéé. já mam teď takovou chuť panu Vaculíkovi fyzicky ublížit… to je slušnej ignorant no :)

  6. jééé a ješte k těm kočkam a myším zapoměl na prasatka ty byli taky děsné.. ja bych je upalila všechny!! :-D

  7. Teda, ten se do toho pustil… Ja osobne ale musim kacirsky priznat, ze s nim v necem trosku souhlasim. Vetsina vychazejicich komiksu v sobe skutecne nese znamky infantilnosti az slabomyslnosti, a nekdo to proste rict musi (a kdo jiny nez nekdo mimo komiskovy fandom). Tomu, ze znechucene obraci Zeleneho Raoula, se nedivim. Ovsem tu ostrou kritiku Mause nechapu, a vysvetlenim je zrejme opravdu fakt, ze autor uz je stary a neni schopen akceptovat a pochopit (ci snazit se pochopit) pro nej absolutne nezname jevy. Komiks v sobe skutecne nese silny vypraveci potencial a ja jsem napriklad presvedcen, ze kdyby byl Maus literarni dilo, jeho efekt by byl polovicni. Doporucil bych Vaculikovi precist si jeste par dalsich veci, jako napr. Pascina nebo z Ceskych Monstrkabaret. Doted jsem si tohoto vehlasneho spisovatele vazil, odted ho budu brat trochu s rezervou.
    Ale vazne me pobavil ilustrativni obrazek s komentarem a pak napr. komentar P. Vcelky (jednoho z nasich nejlepsich kresliru)…

  8. Soudruh Vaculík se nám mediálně vyzvracel,co tomu dodat,stařecká demence je zlá věc…

  9. tak ten čet maximálně ten Maus a kdysi Čtyřlístek usuzuju…né, jasně Rychlé Šípy, jo, ty mě bavily, legendární, ale přecijen to je trošku o něčem jinym…..
    CO se týče Mause, ano, existují tisíce rozličných komixových kreslířů..každý má nějaký styl……máme tady americkou školu, dost realistická kresba, anatomie přesná, SUperman apod., pak různé stylizace až vyloženě cartoonovskej styl (infantilnější), ale koho to? Ten pan Vaculík – tak asi 84 let, asi trochu musí senilnet, nevím, já na stařeckou moudrost nevěřim, pozoruji a pozoroval sem na řadě starších lidí, že často a rádi něco odsuzují, cokoli čemu už nerozumí, něco nového, nebo jiného…….prostě jim dělá problém se učit novým věcem – chápat nové věci.
    KDyby věděl Vaculík tolik, co nejspíš ví o literatuře a hlavně psaní, tak by to nemohl odsoudit, takle šmahem….
    Maus neni vyloženě špatně kreslený…..figura docela funguje, autor drží jednotnej styl……..jako, jasně, taky to neni moje krevní skupina a moc se mi to nelíbilo už dřív, ale takle ignorantsky bych to nikdy neodsoudil. Vaculík je
    netolerantní a hloupě se jen ztrapňuje. Argumenty, co předložil nejsou dostatečně pádné…
    Ty jeho knížky se taky nemusí líbit každýmu…..nj, stařecká moudrost….na tu už nikdo nevěří..

  10. Dnešní doba je podobných intelektuálů plná…..Klaus a celá ta jeho hradní partička, to jsou taky názory k pohledání….myslím, že se to sem hodí, protože i oni se vyjadřují ke kultuře..
    Ruku a ucho, haha, to je tak přežitý názor na výtvarné umění. Celá řada umělců tohle nikdy nepotřebovala umět a Vaculík snad viděl někdy studijní kresby toho kreslíře…pochybuji. Třeba umí ruce a uši jako nikdy jiný………Nevím, důležité je, ež umí docela zručně kartůnovskej styl a to dosvědčuje i úspěch celého Mause……

  11. No, nechci rozebírat celej ten paskvil, co sepsal….je to spíš smutné, kolik hloupých ignorantů mu dá za pravdu…….možná, že i můj komentář je trochu paskvil…….ale
    On asi opravdu komix vůbec nezná…nezná ty vizualizovaný citoslovce, mi příde, že musel žít snad celej život někde zavřenej v kobce a tam psát z fantazie a ze vzpomínek………
    Schématičnost má mnohdy větší moc než tisíc detajlů……stylizace atd, bez toho by se svět neobešel……….no…

  12. Né…komix je jednoznačně ideální žánr pro toho, kdo umí kreslit…psát…..to ne, ale komixový kreslíř musí mít bravurní vizuální paměť…………nj, kdo nekreslí, nepochopí…

  13. no myslím, že to hlavné bolo už povedané…zrejme má pan Vaculík obavy, že komiks začína ohrozovať  klasickú literatúru, keď ho takto ostro napadá.  Inak si to neviem vysvetliť

  14. Já tedy nechápu, jak někdo může posuzovat komiks jako celek. Samozřejmě že jsou komiksy brakové a autoři neumětelové. Ale kolik komiksů je naopak brilantních? Jak kresbou, příběhem tak třeba stylem  vyjádření, který není u jiného média možný. To bych pak mohl odpovědět, že jsem včera četl svou první knihu a že se mi nelíbila. Tedy zákonitě musí být celá literatura pěkně na hov*o. Nemám rád, když se někdo vyjadřuje o něčem, o čem namá přehled. Ale zas na druhou stranu, až nám bude tolik, pochybuju že budem vůbec svět kolem sebe stíhat vnímat, natož si utvořit nějaký názor… :)

  15. komiks je porad dost mladej a je zazity velky mnozstvi stereotypu, ktery se sice bouraji, ale mnohdy na ukor obsahu. nevim, co bych tomu cloveku doporucil precist. na /co/ jsem nedavno videl thread od nespokojeneho /lit/faga, kterymu byli doporuceni watchmen, takze tudy asi taky cesta nepovede. zkratka Hayter’s gonna hate… nekde ale po nete koluje essential non-superhero comics list, tak odtamtud bych se odrazel

  16. Já bych mu dal za domácí úkol napsat esej na téma:  „Proč protagonisté v Mausovi vypadají jako znaky postav a schémata a proč je to vlastně celkem fajn?“.  Jinak vzdělat by se měl samozřejmě Nejlepším klukem na světě, to je podle mě nejlepší doklad opodstatnění média komiksu, jaký u nás zatím vyšel. Jaké komiksy to jsou podle Vás?

  17. Nesnáším a nechápu odsuzování formy uměleckého díla! Jde o obsah a to, jak dílo emočně či intelektuálně či jinak danou osobu obohatí a ne, jakým způsobem. Umění bylo vždy předání autorova sdělení veřejnosti a odsuzovat dané dílo jen kvůli formě je největší kravina, co může být!

  18. Na druhou stranu pokud viděl jen Rychlý šípy, Raoula a pak někdo přišel a řekl mu „Tenhle Maus, to je jeden z nejlepších comicsů co existujou“ – tak se tomu článku ani nedivim.

  19. Musím s Vaculíkem 100% souhlasit. Je to námět k zamyšlení pro všechny „propagátory“ comicsu u nás.

  20. zvlastne ze stary a scitany clovek moze mat takyto hlupy nazor v ktorom odsudzuje cely format pomocou dvoch veci co cital…

  21. Vaculík dostal do rukou Mause a zkusil ho přečíst jako beletrii nebo lépe řečeno jako ilustrovanou beletrii a tím pádem je z toho rozčarován, což je pochopitelné (samozřejmě s přihlédnutím k věku autora). Určitě bych to nepokládal za nějaký útok na komiks.

  22. Tak jsem si to znovu přečetl, a víc a víc ve mě hlodá myšlenka, že to je provokace.  Že je V. vlastně fanoušek (přesně ví na co poukázat:  Raul není komiksáři moc brán jako komiks, komiksáři berou dost s nelibostí, když někdo říká, „že komiks zná, že četl, čtyřlístek, rychlé šípy,…..“ A Maus je prostě brán, jako výstavní skříň komiksu-nehloupého) a chce pouze vidět jak se s tim poperem. …… No asi ne, ale…;-)

  23. Nejraději ze všeho mám, když někdo hodnotí něco čemu nerozumí. Vždyť je to tak jednoduché plivat jedovatou slinu na věci, o kterých zhola nic nevíme nebo nechceme vědět. Já to dělat nechci a proto se nebudu vyjadřovat k tvorbě pana Vaculíka, protože té, upřímně řečeno, zase nerozumím já…

  24. Osobně jsem rád, že do toho někdo konečně „třísknul“.

  25. Zajimave…Ted na Radiu 1 Vladimir Franz popisuje proc nedela punk, ale vaznejsi skladby, ze je to jako srovnavat roman a komiks…

  26. Kolumbe vidím pevninu! Copak to není zřejmé, že jednou z výhod komiksu je, že dokáže efektivně vyjádřit povrchně pozorovatelné vztahy mezi postavami a prostředím, zatímco literatura dokáže daleko efektivněji ukázat psychologii postav? Takže, co se týká vykreslení postav (a většina dnešních příběhů je na tom stavěná), představuje komiks oproti literatuře v drtivé většině opravdu zjednodušení, pokud vás nezajímá barva knoflíčků jejich košil.
    Ale ne každý příběh stojí na přesném vykreslení duševních pochodů postav, ne?

  27. Náhodou,
    Já četl Mause xkrát a nikdy mi nepřipadat strašný, ba naopak se v něm dalo vyznat a příběh stál za to. Ale každý má svůj názor.

Komentáře nejsou povoleny.