Chytání ryb pod vlivem (nejen) modrých pilulek

Je pravdou, že moc recenzí na Komiksáriu nestíháme. Od nynějška tedy zkusíme psát i články kratší, stručnější, kde se aspoň pokusíme zachytit ty nejdůležitější pocity, jaké v nás ten který komiks zanechal. Snad to bude ku prospěchu věci a z důvodů časové zaneprázdněnosti neskončíme za chvíli u udělování palců v jedné větě na Facebooku.

Takže dnes je na řadě se svojí sci-fi sérií Lupus Frederik Peeters, jenž přeskočil od Motu k Sýpce, která se stává jeho nepsaným nástupcem. První díl tetralogie je ze začátku scifárnou až na půdu, všude samý fiktivní pojem, zmatečnost neznámého světa, až to příjemné není. To se ale naštěstí tak po deseti stránkách láme a příběh se mění v klasický vztahový trojúhelník, kde je jedno, jestli se odehrává na planetě XyZ nebo u rybníku na Třeboňsku.

Mezi dva kamarády toužící se na jedné planetě sjet pomocí všech dostupných drog a ještě si u toho výborně zarybařit (nebyly by ty Jižní Čechy vhodnější?), se dostane děvče s tajemnou minulostí a schopností zamotat oběma pánům hlavy. Děj je snad předvídatelný, ale Peeters zde exceluje a vede svoje postavy s bravurou až do finále, které je sice završeno, ale zůstává v něm prostor i potenciál na další díly, které nás snad neminou.

Na albu je sympatický jeho áčtyřkový formát, kresba tu má hodně prostoru a velmi dobře vypadá. Když jsem posledně recenzoval Peetersovy Modré pilulky, líbily se mi, ale nadšený jsem nebyl. Lupus mi teď přišel o kus lepší.

Lupus #1
autor: Frederik Peeters
Sýpka, 2010
záznam v comicsdb

1 komentář u „Chytání ryb pod vlivem (nejen) modrých pilulek“

  1. tohle je pěkné album hlavně výtvarně. možná je to jinou mentalitou, ale mě přijde samoúčelné tam neustále cpát, jak se ti týpci neustále něčím sjíždí, když to s tím příběhem téměř nesouvisí. připadá mi to trochu podbízivé pro okruh alternativně založených lidí, asi hlavní cílovku. zkrátka to braní drog mi vůbec nesedí k povaze a chování těch postaviček. Ten zlom mi taky nějak přijde násilný z té „temné sci-fárny“ do milostného trojúhelníku. taky by mě zajímalo, kde ty hlavní hrdinové berou peníze na cestování po vesmíru? že cestují kvůli „rybolovu“?  přes tyto scénaristické a „dramaturgické“ mezery jsem zvědavý, jak se to bude vyvíjet děj dál, protože výtvarno je výborné.  

Komentáře nejsou povoleny.