KomiksFest! 2006

KomiksFest!, který se koná ve dnech [14.] 21.-29. října v Praze, je širokospektrální multimediální festival, který chce prezentovat komiks jako svébytné, formálně a tématicky neomezené médium. Prostřednictvím výstav, filmových projekcí, divadelních představení, diskusí a prezentací nakladatelství a jejich aktuálních knižních novinek usiluje KomiksFest! o představení komiksu jako zajímavé a rovnoprávné součásti soudobé umělecké a mediální scény. Současný komiks navazuje plodné vztahy s etablovanějšími uměnami a médii, obohacuje je o nové podněty, ale zároveň zůstává ve své podstatě svůj a ve vyjadřovacích prostředcích nezaměnitelný. Navzdory jeho historickému chápaní a mnoha zažitým stereotypům je moderní komiks univerzální a seriózní formou prezentace jakýchkoli sdělení, ať již s ambicí uměleckou či zábavní.
A takovým je pro KomiksFest! – dospělým médiem, jehož vrcholné projevy jsou rovny vrcholům jiných kulturních forem. KomiksFest! 2006 je prvním ročníkem akce, která nebude jen [stavovsko-fanouškovským] setkáním „zasvěcených“, ale která chce primárně popularizovat komiks široké veřejnosti jako hodný její pozornosti, jako atraktivní a nešablonovitou součást současné kultury.
K hostům festivalu patří legenda britské komiksové scény Bryan Talbot, své výstavy a workshopy budou mít nejlepší domácí kreslíři [Jiří Grus, Karel Jerie, Honza Bažant a další], chystá se řada křtů a čerstvých publikací [sebraná trilogie Alois Nebel s alternativním koncem, nový Aargh!, druhý díl Monstrkabaretu Freda Brunolda nebo vícevjemový projekt Wall After Wall], odehrají se divadelní představení i koncerty.
Kompletní program festivalu a záhy i další informace najdete na [www.komiksfest.cz].

komiksfest06.jpg