M R A K

MRAK, to je nový výtvarnícky projekt, ktorého témou je komix. Jeho hlavnou časťou sú dva workšopy určené pre záujemcov, fanúšikov, amatérov, skúsenejších, pisálkov, kresliarov, nekresliarov, skúsených výtvarníkov, širšiu verejnosť skrátka tých, čo si prídu zaTVORIŤ.

M R A K - poster (náhled)

Program workšopu sa bude skladať z troch základných častí – tým, čo prídu, ukážeme nejaké komixy, ktoré sú fakt dobré a dáme reč o tom, aké postupy sa používajú pri tvorbe komixu, ako sa dajú prekračovať, a čo je komix, a ako sa s ním dá zabávať. Dohodneme sa jednotlivo s každým, aký príbeh vytvorí, a akú techniku si zvolí. Niekomu sa páči papier a tušové pierko, niekto bude chcieť kresliť fixom na kartóny, alebo farbou na stenu, čokolvek si vyberiete môžte skúsiť, samozrejme treba si uvedomiť, že mesačný prach asi nezoženieme. Prídu aj mladí šikovní kresliči komixov, ktorí už majú nejaké skúsenosti a poradia, ako pracovať s písmom, témou, ktorú si zvolíte, technikou, kompozíciou. Vždy druhý večer príde nejaká kapela a zahrá nám do tanca, a pozrieme si aj animované, a šialené filmy. Všetok materiál dodatočne spracujeme do formy komixového zborníku plného kratučkých príbehov a obrázkov, ktorý si budete môcť kúpiť na jeseň vo vybraných kníhkupectvách. Takže, kto príde a bude kresliť, sa automaticky zúčastní na obraze súčasného komixu na Slovensku. Ale nemusíte to brať až tak vážne, príďte si namalovať svoj komix.

Prvý workšop sa bude konať v Bratislave, 13, 14. a 15. júla 2007, v priestoroch 13 kubíkov na Zlatých pieskoch, a druhý v Žiline, 2, 3, a 4. augusta 2007 na Staničke.

Zaregistrujte si miesto na www.mrak.sk a dáme aj reč vopred.

michal lowy /dve bodky na o/

Z histórie

Projekt M R A K vznikol v lete roku 2006, ako alternatívny priestor k neexistujúcemu komixu na Slovensku. Vymysleli ho Andrej Kolenčík a Miša Chmelíčková, za názov je zodpovedný Mišo Löwy. Neskôr sa pridali ďalší ľudia, ktorí momentálne spolupracujú na projekte. Jeho cieľom je dokázať, že na Slovensku môže existovať aj kvalitný a inteligentný komix, a nielen jeho braková forma, ktorá je zakorenená v povedomí väčšiny ľudí.

Andrej Kolenčík /bez bodky/