Tisková zpráva: KomiksFEST! 2007 (27.10.-3.11.2007)

Již jen měsíc nás dělí od 2. ročníku multimediálního komiksového festivalu KomiksFEST!, jež opět koncem října na celý týden zaplaví Prahu. Inovativní festival, který svým objemem i šíří záběru nemá ve Střední Evropě konkurenci, představí zahraniční hosty, filmové premiéry, výtvarné a komiksové výstavy, řadu nových knih domácích i cizích autorů, divadelní představení, diskuse, workshopy a další aktivity. Festival zahájí 27. 10. celodenní program v holešovické La Fabrice, vyvrcholením bude slavnostní večer 3. 11. v Divadle Archa, na němž budou mimo jiné poprvé uděleny komiksové ceny Muriel.

KomiksFEST! 2007 - vizuál - náhled
K hvězdám festivalu patří David B. – autor světově uznávané autobiografie Padoucnice, Petr Sís – který pokřtí svou novou knihu Zeď (Jak jsem vyrůstal za železnou oponou), ředitel bruselského Centra komiksu Jean Auquier nebo mladý německý autor Mawil. Speciální den bude věnovaný Tintinovi. KomiksFEST!, ve spolupráci se zahraničními zastoupeními, galeriemi, kinosály, divadly a výstavně-kavárenskými prostorami po celé Praze představuje komiks populární formou jako mladé, dynamické, atraktivní a univerzální médium schopné nést jakýkoli obsah. Mottem festivalu je: Komiks unlimited.

Průběžně aktualizovaný program: www.komiksfest.cz

KomiksFEST! představuje největší soustředění komiksových tvůrců a projektů u nás, a přes svou krátkou tradici přináší unikátní dramaturgii/koncepci, která ve Střední Evropě marně hledá konkurenci. Kromě toho, že soustředí aktuální domácí projekty, snaží se důsledným výběrem představovat i relevantní projekty ze zahraničí, a do svého programu zahrnuje i sousední disciplíny. Dosud rozhlížející se domácí scéna i zvědaví diváci mají tak jedinečnou příležitost proniknout do světa komiksu v jednom strhujícím festivalovém proudu.
Festival otevře celodenní program v holešovické La Fabrice 27. 10. a slavnostní zakončení proběhne 3. 11. v Divadle Archa, kde bude zahájena výstava renomovaného výtvarníka a představitele francouzského intelektuálního komiksu Davida B. Během závěrečného večera budou oceněny dosavadní projekty komiksovou cenou Muriel. V rámci celotýdenního festivalového programu se představí nejen „komiksové“ filmy (kino Světozor a další místa), ale i pásma animací (Gene Deitch, The best of Anifest 2007, Pavel Koutský), divadelní představení inspirovaná komiksem (Roger Krowiak, Vlas a Brada, Hana a Hana, Monstrkabaret Freda Brunolda, Alois Nebel), soutěž o nejlepší komiksové tričko a designerská Komiks Fashion Show.
Kromě toho budou během celého týdne probíhat křty nových publikací i vernisáže komiksových a výtvarných výstav. Celodenní program ve Francouzském institutu uvede belgickou komiksovou legendu – odvážného reportéra Tintina z pera Georgese Rémiho – ve všech jeho podobách: výstavou původních alb, filmovými projekcemi i křtem čerstvého překladu knihy Tintin a žezlo krále Otakara. Další výstavy představí například tvorbu Mawila (2. 11., Goethe Institut), polských autorek (29. 10., galerie Lapidárium), Lucie Lomové, aktuální projekty Jiřího Gruse (Voleman; 29. 10., Knihkupectví a kavárna ňehoře Samsy), Karla Jerieho (Šifra Mistra Hanky a jiné práce; 30. 10., kavárna kina Lucerna). Galerie Na zdi/Artwall (na nábřeží kpt. Jaroše) uvede obousměrný velkoformátový komiks Malichernost aneb Pocta Ondřeji Sekorovi. Součástí programu budou i workshopy (Cornette & Karo z Bruselu a Hurá.cz z Prahy) a kulatý stůl s ředitelem bruselského Belgického centra komiksu Jeanem Auquierem (30. 10.).

Festival organizují Labyrint revue a SEQENCE o.s.
Spolupořadateli
jsou La Fabrika, Divadlo Archa a Kino Světozor. Festival podporují Francouzský institut, Zastoupení Valonsko-Brusel, Polský institut, Goethe-Institut. Akci finančně podporuje ALTOIDS.

Kontakt:
Jitka Koubková (Labyrint)
tel./fax: +420 224 922 422
koubkova@labyrint.net

Tomáš Hibi Matějíček (programový ředitel)
tel.: +420 775 065 480
matejicek@seqence.cz

www.komiksfest.cz