Tisková zpráva: V Brně bude jezdit Nekonečná tramvaj

V Brně se chystá výstava Vhrstiho komiksových stripů Nekonečná tramvaj ve skutečné tramvaji. Galerijní tramvaj označená poutačem na Vhrstiho výstavu, ji bude vozit po pravidelných linkách 2, 5, 6 a 7. Cestující se tak místo obvyklých reklam budou moci pobavit nad výběrem toho nejlepšího z Vhrstiho komiksového seriálu. Vernisáž s projížďkou je naplánována na 7. listopadu v 17 hodin ve smyčce na Mendlově náměstí, tisková konference proběhne tamtéž v 10 hodin dopoledne. Výstavu pořádá komiksový server Komiksárium ve spolupráci s Dopravním podnikem města Brna, a.s.

Nekonečnou tramvaj vymyslel Vhrsti v roce 2003. Na rozdíl od běžných pravidel žánru nepostavil koncepci stripu na hlavním hrdinovi, kterého si čtenář zamiluje (Dilbert, Garfield apod.). Jednotlivá políčka komiksu jsou totiž zároveň zvenku nahlíženými okny veřejného dopravního prostředku, jenž autor zabydluje nejrůznějšími pasažéry, kteří se ve voze střídají stejně jako v reálném životě: někteří naskočí jenom na jednu stanici (jeden strip), jiní se svezou dál a krátí si cestu nezávazným hovorem. Na podzim 2006 vycházel komiks pod názvem Nekonečný autobus denně ve všech 72 regionálních mutacích Deníku a v současné době vychází ve čtrnáctidenním intervalu na serveru Komiksárium. Nyní se představí na této unikátní výstavě pod původním názvem, a cestující se tak budou moci pobavit nad malichernostmi, o kterých si povídali v tramvajích právě před rokem.

Webový zpravodaj Komiksárium původně vznikl jako vedlejší produkt při vydávání komiksového časopisu Zkrat (zkrat.comx.cz), věnujícímu se podpoře české komiksové scény. Od 1. dubna 2007 se však rozjel pod patronací občanského sdružení na podporu komiksu Seqence, o.s. server, zabývající se nejenom tuzemskou scénou, ale i překladovými komiksy a děním ve světě. Důraz na český komiks ovšem zůstává, dokládá ho i podíl ukázek z komiksů a rozhovorů s autory. Komiksárium není klasickým zpravodajským serverem, ale spíše výkladní skříní komiksů, které považují jeho redaktoři za zajímavé nebo aspoň za hodné zmínky.

V případě zájmu o další informace prosím kontaktujte:

VHRSTI
Tel.: 775 033 106
e-mail: vrabec (a) vhrsti.cz
Web: www.vhrsti.cz
Blog: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/vhrsti.php
Artblog: http://vhrsti.blogspot.com

Organizátor:
KOMIKS