Po drátě: Kruml, David. B, Satrapiová a nejen ti

Tento díl nepravidelného seriálu mediálních digestů Po drátě zahájíme citací: „Komiks svou schopností rychle a spontánně vznikat a zanikat dokáže pružně reagovat na aktuální společenská témata, zároveň je ale vždycky představit skrze originální autorský rukopis. Zejména bolestivé středoevropské dějiny stále čekají na reflexi a diskusi a komiks dokáže vtipně, ale ostře obnažovat naše pečlivě ukrývané rány a komplexy,“ píše ve svém článku o naší spřátelné Centrale CECA Lucie Kněžourková v Literárních novinách. A co dále? Server Aktuálně.cz spustil komiksový seriál na neziskové téma, Respekt konečně začal respektovat domácí komiksovou scénu, ukázky z komiksu o Miladě Horákové, a také „Kruml, Kruml a zase ten Kruml“… Mírnou zamřelost některých zmiňovaných článků vyrovnáme jejich bohatstvím…

Komiks o Miladě Horákové - náhled

ENTRÉE: CENTRALA CECA

Nejprve zmiňovaný článek Lucie Kněžourkové Aargh! aneb řekni to komiksem, kde mj. cituje z Manifestu Centraly CECA: „Na rozvalinách berlínských zdí a železných opon, ale také na nových plotech, na freudovských pohovkách v ordinacích nových identit, v rychle se měnících cestovních pasech – Centrala jako orodovnice komiksové kultury s hrdostí iniciátorky i pokorou následovnice mává stripy komiksů v barvách všech vlajek světa.“ Celý Manifest v češtině najdete na nedávno spuštěných stránkách Centraly.

KRUML, KRUML, A ZASE TEN KRUML…

Pátek Lidových novin přinesl 28. září rozsáhlý materiál z pera autora problematických Stručných dějin komiksu Milana Krumla – jak ale podotýká Šumař (via Nyx), Kruml opisuje články aneb láska kritiku přináší. Pro týdenník Euro (číslo 40/2007) vedl s Milanem Krumlem publicista Karel Hvížďala následující rozhovor, přetištěný na Neviditelném psu: Rychlé šípy zlepšovaly odvoz hlíny. Na rozdíl od jiných širokspektrálních médií, v Respektu vyšla recenze Kateřiny Kadlecové, která si faktických chyb v Krumlových Stručných dějinách všímá: Pokažené dějiny komiksu s podtitulkem Milan Kruml si vzal příliš velké sousto. (Článek je férový: svůj záhlavec dostane i Komiksárium. K Respektu ještě – byť jsme jednou odkazovali, tak pro úplnost: text o Nové vlně českého komiksu, spolu s ukázkami z její tvorby.)

KOMIKSFEST!

ňada zajímavých materiálů vyšla i coby mediální ozvěna letošního KomiksFEST!u:

Dále už jen droboty:

  • V souvislosti s úspěchy filmové verze Persepole (ocenění v Cannes, aspirace na Oscara) se do mediálních hledáčků dostala i Marjanne Satrapiová – vynikajícím rozhovorem s Tomášem Baldýnským pro Reflex (Princezna z Osy zla) nebo pro Lidové noviny (Smích je ta nerozvratnější zbraň). Jeden z mála zklamaných hlasů zaznívá z glosy Petra Jedličky. (Poznamenejme na okraj, že pro rok 2008 plánuje BB art vydat další její dvě knížky, Kuře na švestkách a Výšivky.)
  • Překlad pětidílného skorokomiksu o Miladě Horákové, který před nedávnem rozvířil domácí mediální hladinu, přinesl Týden.
  • Mj. i Česká televize přinesla reportáž o tom, že po čtyřleté práci dokončili restaurátoři odhalování „gotického komiksu“ v sakristii kostela Sv. Benedikta v Krnově. Odkaz, na kterém najdete kompletí video z reportáže, doplníme ještě jedním: článkem o dalších historických proto-komiksech v Čechách na Komiks.cz.
  • „Za ty peníze to stojí,“ říká v rozhovoru pro Deníky VLP Štěpán Mareš. Tématem je nejen Marešův billboard, kterým se trefuje do třebíčské komunální politiky, ale i dobordužství agenta Jamese Snoba 007, což má být desetistránkový komiks připravovaný pro Česká centra, s Tomášem Hanákem v roli hlavního statisty. Tentýž výtvarník je – spolu se scenáristou Milanem Krumlem podepsán pod Velkým listopadovým komiksem – dvě stránky MF Dnes přinesly 16. listopadu sametovou revoluci jednak z pohledu studenta, a jednak z pohledu člena ÚV KSČ

A abychom nezůstali jen u textů, na závěr nějaký ten komiks: na humanitární témata ze zásobníků Člověka v tísni upozorňuje seriál Párání a nepárání s cizinci opět na Aktuálně.cz – každý z dílů ilustruje krátký čtyřpolíčkový strip v kresbě Zuzany Andělové, autorky legendárních Veverky a zajíce.