Amsterodamské komiksové střepiny

I když většina turistů jezdí do hlavního města Nizozemska za něčím jiným než jsou komiksy – tím nejpodstatnějším je asi pověstná čtverylka tulipány, dřeváky, prostitutky v „akváriích“ v Red light district a coffeeshopy – je tu i pár obchodů, které stojí za to přes den navštívit. Komiksových krámů bylo prý na začátku 90. let šestnáct (komiks se řekne holandsky „strip“), dnes jich najdeme už jen polovinu. Většina z nich má v prodeji zboží angloamerické provenience, holandských překladů je v klasických obchodech málo a většinou jsou k nalezení v antikvariátech: v drtivé většině se však jedná o Asterixe, Tintina nebo Lucky Luka. Vzhledem k tomu, že populace v Holandsku je schopná se domluvit anglicky bez problémů, nemá překládání pro ně zase až tak velký smysl.

lambiek_uvod.jpg

Pokud přijedete do Amsterodamu vlakem, můžete se z nádraží vydat s následujícím krátkým průvodcem – město není zase až tak rozlehlé a všude je to prakticky dosažitelné pěšky. Hlavní třída, vedoucí z nádraží směrem do centra, se jmenuje Damrak, a když na ní hned na první odbočce zahnete doleva, dostanete se jednak na kraj Red light district, a jednak do ulice Zeedijk, která tvoří jakousi hranici zmíněné oblasti. Zhruba v první třetině se nachází velmi příjemný a dobře zásobený obchod Go Joker Comics & Strips (Zeedijk 31a). Vypadá trochu jako vyklizená část malé dílny, v horním patře jsou ve vitrínách zejména booky a novinky. Prodávající (manželé) jsou nesmírně otevření, a když přijdete s tím, že sháníte i sebevětší pitomost, dovedou poradit. Paní umí anglicky trochu méně než majitel, který za mé návštěvy poslouchal ska a nadával na pokles dolaru (minulý podzim pravděpodobně celosvětový jev). V podzemí je velká místnost plná krabic, ve které jsou seřazeny jednak série z Marvelu, DC, Image nebo Dark horse, dále pak menší vydavatelství (např. Eclipse), a vyloženě alternativní věci (u nich ale zhruba 90. léta a případně reprinty). Manga a holandské mutace amerických sérií jsou v prvním patře, ale spíš jen tak nárazově. Odhadem tak dvacet tisíc sešitů, trochu binec, prach, ale zase výhoda, že vás tam nechají dlouho a nikdo si vás nevšímá (se mnou se majitel dohodnul, zamknul mě tam a odskočil si na dvacet minut koupit něco k jídlu). Cenově je tento obchod velmi příznivý a dá se i dohodnout nějaká sleva, pokud vám ji nenabídnou sami (také dosti častý jev v ostatních krámech). Obchod má otevřeno většinou od 11:00 hod, ale být tam přesně znamená, že si chvíli počkáte. Zavírá většinou v 18:00 hod, v neděli v 17:00 hod.

Pokud půjdete stále po ulici Zeedijk, tak úplně na jejím konci, u náměstí Nieuwmarkt, je obchod nazvaný Henk Lie’s Comics & Manga Store (Zeedijk 136). Přecpaná jedna místnost, plná všeho možného od sešitů přes booky až po postavičky a hračky ze sci-fi filmů nebo komiksů. Trochu inspirace britskou sítí Forbidden Planet, nijak překvapující a nijak nevybočující. Soustředěno zejména na mainstream, dobré tak pro doplnění nějaké sešitové řady. Kromě beden s 50% slevou tu jsou i nepříliš často prohlížené dvě krabice s komiksy od menších vydavatelů. Cenově ovšem vcelku ucházející – pokud nemá na sobě sešit cenovku, prodavač většinou určuje podle sebe: například sešity z Dark horse z počátku 90. let se pohybují kolem 2 eur. Alternativa je trochu dražší (od 2 do 4,90 eur), na majory jsem se nedíval, ale předpokládám, že v rozpětí od 1,50 do 5 eur. Starší a vyloženě sběratelské komiksy v tomto obchodu nenajdete, jen mírně jsou tu ale zastoupeny nejnovější sešity, jedna stěna je věnovaná jen manze. Otevřeno opět denně od 11:00 do 18:00 hod.

henk.jpg

Z Nieuwmarktu projděte buď skrz Red light district nebo přes Oude Hoogstraat a Damstraat na Dam, tedy zdejší hlavní náměstí, a z něj přímo po Raadhuisstraat a Westermarkt do ulice Rozengracht. Tam je obchod Vandal Com-X (Rozengracht 51). Jedna větší a členitá místnost, ve předu opět figurky, trička a podobné doprovodné zlo, z drtivé většiny jako druhořadé produkty z nějaké kampaně na film, udělaný podle komiksové předlohy, v obchodě samotném většinou novinky (cena 1 dolar – 1,10 euro). Mainstream se vším všudy, opět spíše na případné doplnění nějaké série. Tu a tam spíše náhodně narazíte na zajímavější produkt (třeba na Talbotovo Heart od Empire nebo na starší Pekarovy American Splendor), ale jinak spíš obchod pro vytrvalé zájemce o to nejběžnější, co se u Marvela děje. Prodavačka se sice anglicky domluví, ale že by dokázala nějak výrazně poradit, to ani omylem. V mnohém to spíš vypadá, že sama neví, co prodává.

vandal.jpg

Z Rozengrachtu se vrátíte kousek zpět a vydáte se doleva podél Prinsengrachtu. Po chvíli dojdete na náměstí Noordermarkt (je tam dost velký kostel), na kterém je na rohu náměstí a Lindenstraat obchod nazvaný Nou Moe!! (Lindenstraat 1). Větší místnost, ve které nabízí většinou produkci v holandštině, zaměřenou na nejmladší čtenáře. Pokud budete na Noordermarktu v pondělí, má obchod zavřeno, ale zato je od rána do cca 13:00 v okolí kostela a na přilehlé ulici Westerstraat bleší trh.

Nyní je více možností – buď půjdete od kostela ještě kousek podél Prinsengrachtu k Brouwersgrachtu, ten přejdete a jste v ulici Haarlemmerstraat, kde se nachází plno malých obchůdků se vším možným, od coffeshopů přes prodejny DVD až po butiky s nejrůznějším oblečením. Po této ulici se dostanete zpět na hlavní ulici Damrak. Buď už vám stačila tato procházka a jdete si užívat další nabídku amsterodamských lákadel, nebo se vydáte po této rušné obchodní ulici, na kterou navazuje Spuitstraat, což je místní přecpaná pěší zóna. Je zde několik antikvariátů, docela zajímavé New English Bookstore, což jsou místní Levné knihy, kde prodávají přebytky amerických nakladatelství (mnohdy pár knih z Fantagraphics Books a podobně). A také v několika bočních ulicích najdete malé antikvariáty s anglickými knihami, kde se tu a tam najde i nějaký starší sešit (cenově velmi příznivé). Ze Spuitstraatu dojdete na náměstí Spui (doporučuji dvoupatrový American Book Centre s dovezenými novinkami knih všech myslitelných odvětví), dále pak na Koningsplein a po kolejích tramvaje půjdete po ulici Leidsestraat. Za pár minut tuto ulici protíná delší Kerkstraat, dáte se do leva a zhruba po pěti minutách (ulice vypadá poněkud opuštěně) dojdete do obchodu Lambiek.

lambiek.jpg

Lambiek (Kerkstraat 132) je bez přehánění rolls royce komiksových nizozemských obchodů. Bez přehánění – obchod byl založen před čtyřiceti lety a jsou to dvě dlouhé místnosti (v jedné galerie), ve kterých najdete opravdu na co si vzpomenete. Podél stěn jsou řazeni autoři dle abecedy, uprostřed menší knihovničky s jednotlivými podžánry. Najdete tu i antikvární sešity, rarity a obskurnosti. (Například britská klasika 70. let Near Myths nebo Raw magazine). Pro návštěvu Lambieku stojí za to vyčlenit si pár hodin, ovšem má to jednu velkou nevýhodu. Cenově je Lambiek jeden z nejdražších evropských obchodů s komiksy vůbec, většinou jsou starší sešity oceňovány podle katalogů, a tak jsou nejnižší ceny od 7 eur za kus (nejvyšší přesahují stovku eur). Obsluha je tu vzorná, anglicky hovořící naprosto bez problémů a ochotná poradit s čímkoliv. Slevu lze uhádat při nákupu většího množství (ale nizounkou, kolem dvou tří eur). I když nejste příliš solventní, lze jen tak přijít na čumendu a potrápit se…