Další události kolem Péráka

Dění kolem Péráka nabralo nečekaný nový směr. Petr Stančík, známý v literárním světě jako Odillo Stradický ze Strdic, usoudil, že je nejvyšší čas využít Pérákův potenciál, jenž stále leží ladem, a obul se do toho ve velkém. Napsal scénář pro film, který by měl vzniknout v zahraniční (ko)produkci, a protože se pohybuje v reklamní branži, zajistil si práva na užívání jména Pérák. Jako vedlejší produkt Stančíkovy intervence vznikl román Pérák, který je v podstatě beletrizovanou verzí scénáře filmu a v brzké době jej do světa vypraví nakladatelství Druhé město. Vydání plánovaného komiksového Péráka by snad těmito událostmi být přímo ohroženo nemělo, komplikace ale nelze úplně vyloučit.

perakbook1.jpg

20 komentářů u „Další události kolem Péráka“

  1. Hmm, zajímavá zpráva… Není to třeba jen shoda jmen? Opravdu se jedná o „super-hrdinu“ Péráka?

    Film bych si dokázal moc dobře představit jako animák…

  2. Docela dost dobře nechápu, fakt, že si někdo může nárokovat práva na značku Pérák. Mistr Stančík tuhle postavu nevymyslel, neměl by proto mít právní ani morální nárok si kolem Péráka cokoli registrovat. Podle mého názoru tohle docela smrdí zřetelnou rozkrádačkou. Stejně tak, až vyprší práva na Dílo Karla Čapka, najde se nějaký filuta, který si zarezervuje práva na název „Krakatit“? nebo postavu „Doktor Galén?“ A co rovnou si zaregistrovat „ROBOTA“?

    Zajímalo by mě, jestli se Stančíkova registrace práv nějak promítne do rozpracovaného komiksu Pérák… Aby z něj nakonec nemusel být Pan Pružinka nebo Mr.Périos

  3. Pérák z pera Petra Stančíka vyjde v dubnu 2008 a jde opravdu o „toho“ Péráka. Taky jsem byl překvapen, že jde zaregistrovat mýtickou postavu, každopádně komiks to nijak neohrožuje. Už z toho důvodu, že obálku dělal Jan Bažant a já jako hybatel mýtu Péráka (vytroubili jsme to v Živlu v roce 2002) dělal design, který snad nedopadne špatně. Bereme to jako podporu legendy a kdoví, třeba nakonec bude i ten film:-) Každopádně, registrace fůůůj.

  4. Hlásí se arcizloduch Mr. Registracio. Ano, nechal jsem si zapsat Péráka jako značku a nevidím na tom nic zlého. Udělal jsem to proto, aby to neudělal někdo jiný, kdo by mi pak třeba název Pérák zakázal použít, nebo za to chtěl peníze. Nechci na tom vydělávat, když někdo udělá Péráka jako comics a slušně se zeptá, dovolím mu ten název použít, samozřejmě zdarma. Všechny zdravím a přečtěte si mou knížku!

  5. Jdu si zaregistrovat Přemysla Oráče a Babu Jagu.
    A kdo se slušně zeptá, bude je moct použít.
    Přiznám se, že tomu nerozumím a situace, kdy jde zaregistrovat mýtická postava, mi přijde postavená na hlavu.

  6. S tím nemohu souhlasit. Pérák není žádná mýtická postava, můj dědeček s ním mluvil.

  7. Nemůžu si pomoct, ale „hybatel mýtu Pérák“ zní až trochu moc sebevědomě. Zvlášť od autora projektu, který se nějakých pět let nehýbe :)
    Ale pokud Petr Stančík opravdu bude takto otevřený, nevidím v registraci zase takový problém. Docela by mě ale zajímalo, jak to bude třeba s plánovaným užitím Péráka ve filmu Protektor…

  8. Tomáši, ty víš jak je to s tím „hybatelem“… Nehýbe se Bažant, já se ještě tak nějak pomalu plazím)))) Jinak ok, hybatel zní nepřiměřeně sebevědomě, polepším se.

  9. morten: nepomlouvej svýho kreslíře, jednou sis ho vybral, tak pykej (ale tiše) :-))

  10. ano, tiše pykám…. Ale dělat comics je strašně těžký. nikdo tady nevydrží na dlouhou trať. proto vznikají jen jednohubky nebo comicsové hříčky. je to totální katastrofa, vůbec to nechápu. že není aspoň jeden blázen… ikdyž ten vlastně je. jirka grus… alespoň ten to drží na hladině

  11. Ehm. To zni trochu alibisticky.
    A krome toho to neni pravda.
    I kdyz bych pominul Sifru Mistra Hanky, ktera taky vznikala tri ctvrte roku, vyzadala si trochu studia a rozhodne neni „jednohubka“, tak krome Gruse je tu napriklad Branko Jelinek, ktery Oskara Eda i svou stavajici praci dela bez nakladatelske jistoty v zadech, nebo Bazantovo Pan casu, samizdat. A to se prosim drzime jen „kniznich“ projektu – o tom, ze tady konkretni lide uz leta letouci tahnou Komiks.cz, ZKRAT nebo Aargh! (a k nim radu dalsich projektu) ani nemluve. A nikdo se nehaji tim, ze by mezi jejich cisly byla petileta pauza, protoze to „tady nikdo nevydrzi na dlouhou trat“.

  12. No, Hibi, přijde mi docela roztomilé, že navzdory „pominutí“ jsi na prvním místě pochválil sebe jako scénáristu, který dokonce trochu studoval :)
    Jinak je ale podle mě pravda někde uprostřed. Vedle Jirky Gruse, Branka Jelinka, Karla Jerieho a paradoxně taky Honzy Bažanta tu zatím není další kreslíř, kdo by byl schopen sedět půl roku na zadku a udělat album.
    Na druhou stranu ale vidím problém Péráka spíš ve špatně komunikaci mezi zainteresovanými stranami. Připouštím ale, že mé informace jsou z druhé ruky.

  13. Touché – ale jen napul. Sebe jako scenaristu nezminuju, tri ctvrte roku prace to stalo i Karla, to nikterak nepopiram, a naopak vyzvdihuju. Jeho vstupy a odvedena prace byly a jsou skvele.
    Nicmene i pres prihratou polivcicku jsem ziminil i dalsi projekty. A dalo by se pokracovat: Vzlety a pady (9 let). Oidipus Rex (7 let). Darmodej (??? :-).
    Takze at se nikdo nevymlouva na cizi dychavicnost.

  14. No jasně, taky můžeš jmenovat Rudiše apod. Ale to pro mě nejsou komiksy, to jsou intelektuária. Já jen prostě kromě Gruse nevidím zapálenýho kvalitního kreslíře, který je schopen udělat album. Pán času je opravdu pánem času, komiks o 16 stránkách a na pokračování za 5 let dalších 16 stran pro mě není komiks.

  15. Abychom se trochu vrátili k tématu – z Druhého města prosakují informace, že Pérák bude už na začátku března.

  16. Doporucuji zaregistrovat si ochranou znamku na jmeno “ Petr Stančík “ s podm.  „Pérák „, bylo by zabavne sledovat, jak uvedeny tzv. autor plati za kazde uvedeni tohoto pojmu.
    Take vubec na tom nechci vydelavat, kdys me slusne kdokoli pozada, mozna mu dam zdarma prava k uzivani predmetneho nazvu.
    (uvazujte i o filmu, obrazcich, hrackach, atp.)
    JFK

Komentáře nejsou povoleny.