Minirecenze: Voleman #2, Bubble Gun #1, Mrak

Dnes vám přinášíme malý výběr recenzí z domácí scény, neboť se za posledních pár měsíců docela urodilo. Vedle druhého Volemana se jedná o dva nové projekty – Bubble Gun a Mrak, které dokazují živoucnost českého a slovenského komiksu či, lépe řečeno, přítomnost podhoubí, ze kterého tu a tam vyraší nový hřib.

minirec.jpg

Voleman #2
Druhé číslo autorské série Jirky Gruse jen potvrdilo, že se jedná o absolutní špičku české komiksové produkce. Je sice vidět, že se autor stále ještě trochu hledá, ale i tak je to střelba ze zbraní maximální ráže a nad lehkou změnou stylu se dá bez váhání přimhouřit oko. Škarohlíd by samozřejmě nějaké ty drobné chybky našel, ale jinak je tu skvělá kresba, výborné nápady a hlavně ten humor. Žádné laciné fórky, ale takové ty chytré nápady, ty jsou u Volemana k nezaplacení. Mám pocit, že se ze mě stal Volefan.

Čtěte dále na Komiksáriu: recenze Volemana #1

Voleman #2
Koreastudio, 2007
záznam v comicsdb

voleman2.jpg

Bubble Gun #1
Nový komiksový fanzin se sice halí pod nálepku underground, ale v podstatě je to pokus o pop jako u Bedemana, s tím rozdílem, že se nebere tak vážně. Ostatně, nic jiného mu nezbývá. První číslo je jen jakousi plejádou různorodých komiksů, ale žádný z nich nevyčuhuje. Chtělo by to najít nějakého hlavního autora, někoho jako je Dan Černý pro Sorrel, kdo by dal časopisu tvář a vyzdvihl celou úroveň Bubble Gunu.
Časopis alespoň obohacují a vylepšují dva články, a to poněkud neučesaný rozhovor s Ivanem Stablem (Motkomiks) a článek o undergroundovém komiksu od redakčního kolegy Michala Jareše, který zcela závisle hodnotím jako skvělý.
Uvidíme do budoucna, jak moc se v dalších číslech podaří bubbleguní bublinu nafouknout.

Bubble Gun #1
ňácí borci z Brna, 2008
záznam v comicsdb

bubblegun01.jpg

Mrak
Skupina „odpadlíků“ od Adamantia vydala ke konci loňského roku vlastní plnobarevný sborník Mrak. Vznikl tak ojedinělý experiment, který brousí hrany komiksu, grafického designu a výtvarného umění. Celé mi to připomíná takové výtvarné „lasagne“, kde se na sobě střídají vrstvy hravých kreseb, úsměvných stripů a ujetých fotek, prokládané tužšími plátky dietních textů. Dohromady to ale chutí dobře.
Pokud máte rádi věci, které se pohybují na okraji, osvěží vás Mrak krásným májovým deštíkem, jinak si raději nandejte pláštěnku a gumáky.

Mrak zborník
Chorí Pacienti, 2007
www.mrak.sk

mrak.jpg

1 komentář u „Minirecenze: Voleman #2, Bubble Gun #1, Mrak“

  1. mrak je super …..graficky velmi pekny ale ten titulok mrak je na p..u

Komentáře nejsou povoleny.