Jean Effel v Litomyšli

Jako součást Smetanovy Litomyšle probíhá ve zdejší galerii Kubík výstava Stvoření světa, která vznikla u příležitosti 100. výročí narození známého francouzského karikaturisty a kreslíře Jeana Effela. Zastoupeny jsou originální kresby, skici i další výtvarné artefakty, součástí instalace, jež zabírá úctyhodných 800 m2, jsou dále fotografie a portréty prezentovaného tvůrce, různá vydání Effelových kreseb nebo projekce slavného animovaného filmu, který podle kreslířova námětu vznikl v 50. letech v Československu. Výstava už byla v dubnu a květnu k vidění ve Vysokém Mýtu, v Litomyšli potrvá do 27. července a následně se přesune do Prahy a Paříže. Všem zájemcům je k dispozici český 80stránkový katalog formátu A4 i několik dalších doprovodných tiskovin. A co se souvislosti s komiksem týče – na výstavě sice převládají jednotlivé kresby, několik sekvenčních pasáží se ale najde. Ještě podstatnější je však podivuhodná podobnost mezi Effelovým Adamem a Martinem Přibylem, tvůrcem a hybatelem Komiksária. Dědičnost se zkrátka nezapře, byť už od dob praotce lidského rodu uplynul nějaký ten pátek.

stvoreni_sveta.jpg

4 komentáře u „Jean Effel v Litomyšli“

  1. Chtěl jsem se zeptat, je známo místo a datum konání v Praze?

  2. Aniž bych chtěl malovat čerta se staženými kalhotami na zeď, když brod je ještě daleko, asi bych výstavu omrknul teď, aby to s přesunem do Prahy nedopadlo jako s výstavou Bohumila Konečného… :-(

  3. Tak jsem vyšťoural, že výstava bude v pražské galerii Millenium (www.gallerymillennium.cz). Ta je spoluorganizátorem celé akce, takže je jisté, že výstava v Praze skutečně bude. Podle výstavního plánu Millenia je zatím zřejmé pouze to, že ne dřív než v září.

Komentáře nejsou povoleny.