Rozhovor se Sakykem

Je tomu už více než měsíc, co se najednou zastavila kola největšího českého serveru věnovanému komiksu. Vzhledem k tomu, že je od té doby prakticky ticho po pěšině, nebylo od věci obrátit se s několika dotazy na provozovatele serveru Komiks.cz Sakyka.

komiks_cz.jpg

Mohl bys pro začátek trochu zavzpomínat a přiblížit nám, co tě vedlo k tomu, abys založil server Komiks.cz a jaké byly tvoje tehdejší představy o jeho fungování?
Podzim 1999, to byly z dnešního pohledu pionýrské doby moderního komiksu u nás. A já chtěl prostě také něčím přispět, protože komiks zbožňuji. Když jsem se tehdy podíval na situaci na webu, zjistil jsem, že z pohledu českého čtenáře je situace doslova zoufalá (promiň Zacku ;-). Je ovšem pravda, že tehdejší Comx.cz byl pro mně silnou motivací a laťkou, kterou je třeba co nejdříve překonat. Po roce příprav, na podzim 2000, jsem zahájil provoz.

Co myslíš, že se ti tady za ty roky podařilo?
Podařilo se především těch téměř osm let kontinuálně fungovat a stát se základním informačním serverem českého komiksu.

A čeho jsi chtěl dosáhnout a nezdařilo se?
Nepovedla se například kontinuální obměna původně naprogramovaného webu, aby udržel krok s rychlým vývojem internetu.

Komiksová scéna se za těch pár let docela proměnila, máš pocit, že už tu komiks pevně zapustil kořeny?
ňekl bych, že komiks je tady zakořeněn už hodně dlouho a hluboko. A v tom je paradoxně problém – většina ho pořád vnímá jako podřadnou zábavu pro děti. A vzhledem k tomu, že fanovská základna se sice rozšířila, ale počtově nijak dramaticky, hlavní komiksový boom se dá teprve čekat – což je moc dobře. Ale třeba je to jen takové naše zbožné přání.

Jaká ti přijde současná komiksová produkce u nás? Předpokládám, že tě moc netěší slabé zastoupení evropských autorů.
Mě to je jedno – Evropa nebo Amerika, nejdůležitější je kvalita. Ale rozhodně je škoda, že frankofonní komiks je teď v menšině, protože zajímavých sérií tam je celá řada.

Co říkáš českým autorům? Myslíš si jako já, že s Volemanem tu přišel zlom a pojem český komiks získal nový rozměr?
Ať se dívám z kterékoliv strany, nemůžu ten nový rozměr objevit. Voleman není špatný komiks, ale to je všechno, co se o něm dá říci.

Jako čtenář komiksů si libuješ v čem? Jací jsou tvoji oblíbení autoři?
Libuji si v komiksech, které mají příběh. Nezajímají mne experimenty, komiksy beze slov, prolínání komiksu s jinými médii…

A dokázalo tě u komiksu v poslední době něco hodně zaujmout, potěšit?
Já současnou scénu moc nesleduji, objevuji spíše starší záležitosti. Takže třeba nesmírně hravá ztřeštěnost Philemon nebo klasika typu Comanche. I když ani novinkám se nevyhýbám – teď jsem dočetl dokumentárně-dobrodružnou sérii z neronovského ňíma Murena.

Teď přejdu k otázce, která bude určitě zajímat všechny. Proč to náhlé rozhodnutí stopnout Komiks.cz? Opravdu nebylo jiné řešení? Třeba předat otěže někomu jinému.
To je právě jedno z mých největších zklamání – za celá léta se nenašel nikdo, kdo by o to měl zájem. Neskromně musím konstatovat, že Komiks.cz stojí a padá se mnou a osm let nekonečné práce (která mi zabrala veškerý volný čas, spoustu energie i financí) mi už stačilo. Tím nechci podceňovat celou řadu spolupracovníků, bez nich by to všechno bylo daleko, daleko složitější, díky jim všem MOC!
K tomu připočti takové drobnosti, jako nutnost totální programové přestavby serveru (od roku 2001 jede bez výraznějších změn) včetně grafiky, navigace, administrace atd., což je finančně a časově další výrazný nápor, potřeba většího a lepšího selfproma, nezbytnost nového systému redakční práce…

Máš nějaké plány co s redakcí či jak ještě využít dosavadní články nebo je to už pro tebe definitivně uzavřená věc?
Pro mě je to uzavřená kapitola. Pokud někdo přijde s rozumným návrhem, jsem ochoten se o tom pobavit. Rozhodně tím nechci skončit své komiksové aktivity, ale teď si rozhodně dávám na hodně dlouhý čas pauzu.

1 komentář u „Rozhovor se Sakykem“

  1. Pěkný rozhovor… Už bylo na čase ;)
    Jako vždycky je to v začátku o jednotlivci, max. tří (jinak by byl chaos;) a o tom, že je to nevděčná práce – samá komunikace, pořád něco domlouvat, vyjednávat, přemlouvat, pobízet, nabízet…. která navenek není vidět ;)
    Ale bez pomoci ostatních se to zase nedá udržet a pokud se systém neupraví tak, aby se ostatní mohli v budoucnu zapojit, aniž by to neustále vyžadovalo i přímou spolupráci zakladatelů, tak to směřuje od počátku k záhubě, páč to zakladatele dříve nebo později znechutí a hlavně dojde čas a když to pak závisí jen na něm…
    Každopádně to tedy Sakyk vydržel pěkně dlouho! To všechna čest ;)
    Uložením komiks.cz k ledu se dle mého situace s komiksem u nás nijak drasticky nezhorší…
    Znalostní databáze vytvořená nahromaděním článků za ta léta provozu je stále přístupná a vzhledem k tomu, že internet je u nás v podstatě jediné médium, kde lze dohledávat nějaké informace o komiksech v češtině nebo slovenštině (v tištěné podobě se komiksové informace dohledávají opravdu špatně), tohle komiks.cz stále splňuje a dokud alespoň poběží, nebude problém… O recenze a novinky se postará Crew a Komiksárium a dá li bůh za cca dva měsíce i další ;) … A v době blogů své komiksové dojmy , o které „se dá opřít“ zveřejňuje k nahlédnutí i pár samostatných lidí (Šumař,Vhrsti,Megabite,MdS, RakeW, Choze…) a dá se najít i pár menších jakž-takž pravidelných komiksových info na některých webech (Mangelcrusties, Fantasy Planet, Saiffer.net, Manga.cz, Techno.cz, X-mencz.net, Knihovnička Čtyřlístek, Komixville…) ikdyž se to nezdá, jen to chce na ně upozornit…
    Mno, popřeju každopádně znovu Sakykovi i takto veřejně hodně zdaru a doufám v budoucnu i další články na komiksová témata od něj…
    Komiksu zdar!

Komentáře nejsou povoleny.