Album dlouhých nosů

Po příběhu Psychoterapie Daltonových zůstávají autoři série Lucky Luke v oblasti psychiatrie a duševních úchylek, neboť muž, po kterém je pojmenováno toto 14. luckylukovské album, je duševně vychýlený člověk, megaloman, který si částečně vědomě, částečně nevědomky hraje na westernového „Napoleona“. Jak se dočteme na závěrečné straně alba, příběh je inspirován skutečnou postavou Joshui A. Nortona (1819-1880), který žil v San Francisku a tamní obyvatele bavil svými výstředními nápady.

cisar_smith_obalka.jpg

Příběh o císaři Smithovi, který zručně napsal René Goscinny, se nese v obvyklém humorném tónu, tentokrát však obsahuje silný morální apel. Neboť chrabří osadníci westernového Grass Townu (popravy každou hodinu), kteří zpočátku mají legraci z květnaté mluvy, napoleonských uniforem a nabubřelých titulů, které na potkání rozdává jejich bohatý soused, „císař“ Dean Smith, se náhle – jakmile je v Grass Townu zaveden autoritářský režim – podřídí, sklapnou a začnou masivně kolaborovat. Naštěstí ne všichni, neboť je tu ještě Lucky Luke a neúplatný soudce Barney.

cisar_smith_uk.jpg

Daltonové tentokrát v příběhu chybí, zato zde vystupuje obávaný a místy i docela prohnaný desperát Buck Richie. Lucky Luke má ovšem na své straně i věrného Jolly Jumpera, se kterým si docela dobře rozumí, neboť občas spolu prohodí nějaké to slůvko. Scénárista do příběhu zamontoval i svého dvorního kreslíře Uderza, když jednoho z obyvatel Grass Townu pojmenoval jako Giovanni Uderzo (viz 2. obrázek na str. 37).

cisar_smith_fr_obalka.jpg

Původní obálka (viz obrázek), která doprovázela první francouzské vydání, se nelíbila kritikům ani čtenářům, a byla proto později nahrazena obálkou, jak ji vidíme na současném českém vydání. Westernové reálie se v albu podivuhodně snoubí s operetními uniformami a třírohými klobouky Smithova vojska. K charakteristikám Morrisovy kresby dále patří jednoduché kolorování bez lomených barev a barevných přechodů. Nepříliš nadšeně jsem přivítal zcela prázdný interiér místní banky (na str. 17) a doslova mě iritovala přemíra dlouhých nosů. Ano prosím, račte si povšimnout, velká většina postav, které v tomto albu vystupují mají hypertrofovaná čichací ústrojí.

joshua_a_norton.jpg
Joshua A. Norton

Příběh Císař Smith poprvé vyšel na pokračování roku 1976 ve 30. až 40. čísle časopisu Tintin.

Lucky Luke #14: Císař Smith
scénář: René Goscinny; kresba: Morris
Egmont ČR, 2008
záznam v comicsdb