Kodaňské zastaveníčko

Dánsko nepatří k příliš progresivním komiksovým velmocím, a tak není divu, že se v samotné Kodani moc komiksových obchodů nenachází. Samozřejmě, že můžete zkusit některé z mnoha knihkupectví (například slušně zásobený Book Service na Vestergade 16, což je dvoupatrová prodejna se zlevněnými knihami v angličtině, mj. s docela slušnou zásobárnou komiksového čtiva za docela slušné ceny) nebo antikvariátů, ale celkově je Kodaň spíše pro „jiné“ turisty.

batman_og_robin.jpg

Pakliže přijedete vlakem nebo autobusem, lze při pěší cestě za památkami nebo muzei navštívit tři comicshopy (dánsky tegneseriebutikk). Půjdete-li od nádraží, zamiřte do místní Latinské čtvrti. Po pěší zóně a hlavní nákupní tepně Vimmelskaftet a Strøget odbočte doprava do malé uličky jménem Klosterstræde. Tady se v čísle 22 nachází obchod jménem Faraos Cigarer, který má ještě jednu pobočku hned za rohem, v ulici Skinedergade. V pobočce se můžou ukájet hlavně sběratelé figurek všeho druhu. V Klosterstræde jsou tři sklepní místnosti, ve kterých se celkem dá příjemně trávit nějakou tu chvíli: hned u kasy jsou komiksy v dánštině, v druhé místnůstce, která je spíš propojující chodba, je zase hodně mangy plus americká vydání nejrůznějších booků (od marvelovských sérií až po jednotlivé grafické novely). Třetí místnost je nejzajímavější pro sběratele: vedle CD a DVD jsou tu v krabicích nejrůznější sešitové série – buď dané dohromady v igelitu, nebo jednotlivá čísla. Pěkné na tom je, že jsou z nejrůznějších časových období (od 40. let do současnosti). Vedle tradičních a nevymýtitelných Doc Savage, Green Lantern a dalších sešitů od DC i Marvel jsem při své návštěvě viděl třeba fragmenty pokračování Vrány z Kitchen Sink Press nebo reedice prvních čísel časopisu Mad. Za zmínku stojí i to, že cenově zase sešity nebyly až tak drahé – ceny se pohybovaly od 10 do 50 dánských korun (přičemž Dkk je asi 3,- Kč). Navíc bylo hodně věcí v prázdninové slevě (dánsky se sleva řekne udsalg), takže třeba za reprint Crumbova Zap magazine #1 chtěli jenom 17 Dkk (je tam pořád, takže pokud budete mít cestu, je váš). Na to, jak je Skandinávie drahá, jsou tyto ceny velmi příjemné a třeba ve srovnání s Nizozemskem (LINK) nižší. Jinak Faraos Cigarer má ještě jednu pobočku ve vzdálenější čtvrti Lyngby (Jernbanepladsen 63).

O kousek dál v ulici Sankt Peders Stræde je druhý obchod jménem Fantask. Opět je rozdělen do dvou obchůdků, jeden v čísle 18 je na rohu s ulicí Teglgardstræde, druhý hned naproti v Sankt Peders Stræde. V druhém je soustředěná zejména manga (v dánštině) a opět množství figurek, v prvním se ve dvou místnostech nacházejí z větší části americká vydání současných booků i sešitů – od čistého mainstreamu až po produkci menších, nezávislých nakladatelství. Velkou část obchodu ovšem zabírá sci-fi a fantasy literatura v angličtině. Fantask je poněkud dražší než Faraos Cigarer a pokud znáte třeba obchody typu Forbidden Planet, snaží se být Fantask trochu jeho dánskou mutací. Každopádně obsluha je vcelku ochotná (v Dánsku je většina lidí schopná mluvit anglicky zcela bez problémů), ovšem i nabídka novinek je trochu slabší. Což platí zejména u nových čísel sešitových sérií.

K celkem milým, ovšem pro dánštinu neznalých lidí nepříliš zajímavým obchodům patří třetí obchod jménem Pegasus, který je trochu mimo to nejhlavnější centrum, v ulici Nørre Farimagsgade číslo 53 (je to kousek za jedním z parků jménem