Major Grubert v depresi

Major Grubert, někdy také přezdívaný jako Major Fatal, známý z kultovního komiksu Hermetická garáž Jerry Cornelia, se vrací. Vrací se do Hermetické garáže na stránkách nejnovějšího Moebiusova černobílého alba Le chasseur déprimeé [Deprimovaný lovec], které vydalo nakladatelství Stardom v květnu letošního roku.
Klasický příběh v albu chybí; autor sleduje svého hrdinu, jak lhostejně a bez zájmu bloumá v prostředí, které sám vytvořil (jde snad o projekci autorova současného vztahu k vlastní tvorbě?). Ze smrtelné apatie jej vyburcuje náhodně vyslechnutý rozhovor dvou mužů, kteří hovoří o spiknutí sekty Tar’Haï namířenému proti jeho osobě. Pustí se s nimi do hovoru, aby se dozvěděl více podrobností. Muži jej nepoznají, přesto, že mají jeho fotografii. Prohlásí, že se jmenuje Drager Majax, povoláním nájemný vrah, a požádá je, ať mu svěří úkol odstranit majora. Vydá se pak do Outaladnu, kde se má setkat s emisarem Désibou. Aby unikl depresím, podnikne však nejprve léčebnou kúru, tzv. „přetočení“. Ta se stala vítanou záminkou k tomu, aby Moebius mohl zařadit do svého komiksu několik snových pasáží.
Moebius v 56-stránkovém albu střídá kresebné styly; některé sekvence kreslí čistou linkou, jiné šrafovaným stylem, jak jej známe ze série Blueberry. K albu autor nakreslil dvě odlišné barevné titulní strany; obě pojal v příjemném retro-stylu a obě mají v názvu jedničku. Dočkáme se i dalších pokračování?

deprimovany_-lovec_ob.jpg

deprimovany_-lovec_uk.jpg

9 komentářů u „Major Grubert v depresi“

  1. To je sice hezký, ale tady Moebia česky ještě nikdo neviděl. To je fatální ostuda všech vydavatelů… co kdyby už konečně někdo tuhle legendu tady vydal? Co, Joachime?

  2. Morten: Ono těch legend, co by tu měly vyjít je spousta. Moebius tu prostě s největší pravděpodobností nevyjde a já se vydavatelům nedivím. Holt jsou éry komiksu, které jsme propásli a já jsem rád, že je tu jakž takž k sehnání současný komiks.

  3. To je nesmysl, já se vydavatelům divím, že vydávají sračky jako Šifra mistra Kaňky, komiksovou a zcela blbou Kytici apod. Vždyť se chytily intelektuální komiksy typu Palestina a spol, myslím, že místo pro Moebia zde je a bude pořád. Jde o nadčasovou věc, není to spojený s žádným trendem propásnout nepropásnout. Nyní třeba v cizině jedou reprinty retrokomiksů ze 40. let (např Dan Dare), to ani nemluvím o tom jaký úspěch měl BB Art s vydáním Knihy komiksů ABC. Věřím, že jednou se Moebia dočkáme.

  4. Bohužel spíš sdílím Mapovu skepsi. Moebius je genius, ale tady na něm žádná generace nevyrostla. To pak prvek nostalgie funguje těžko.

  5. Minimálně Arzak by tu snad vyjít mohl…ušetří se za překladatele:-)

  6. Zrovna Arzach je komiks, který si může ze zahraničí nechat dovézt každý fanoušek, a který by tu na komerčním poli bez okolků krachnul.

  7. Ze na Moebiovi nevyrostla žádná generace? To je k smíchu. Vizuálně z něj čerpal např Saudek v 80. letech, bez Moebia by nebyl žádnej Blade Runner, kterýho zná tady každý dítě. Jsou to pochopitelně nepřímý věci. Je to spíš ignorace lidí v klíčovým odvětví, který tady pracují na osvětě v oblasti komiksu . Pokud se o tom lidi nedozvědí, těžko to budou chtít. Arzacha jsem si dovez z Paříže, ale bohužel francousky neumím ani slovo (jedině žetén:-). Každopádně, pokud jsem pochopil ze článku od Zarkoffa co do Komiksaria Moebia nasadil, jde o zcela nový komiks, takže slovo „nostalgie“ od Tomáše mi připadá až nestvůrně nekorektní. Prostě si myslím, že někdo by tady už konečně měl Moebia vydat, píčovin vychází spousty. A tím tady končím, víc k tomu nemám co říct, vypadám jak pitomec, což stejně jsem.

Komentáře nejsou povoleny.