Úspěch českého komiksu na festivalu v Polsku

S Mezinárodním festivalem komiksu, který se letos od 3. do 5. října konal v polské Lodži už po devatenácté, je každoročně spojena soutěž o nejlepší krátký komiksový příběh. V tomto roce uspěli čeští tvůrci Tomáš Prokůpek (scénárista) a Karel Jerie (kreslíř), kteří si za svou osmistránkovou práci Sbohem, má lásko! odnesli I. cenu v kategorii profesionálů. Jejich komiks líčí osudy ústředního hrdiny od dětství až po střední věk, každá strana se přitom výtvarnou stylizací a poetikou odkazuje k některému výraznému autorovi či stylové vlně. Postupně tak v chronologickém pořadí dojde na německého průkopníka Wilhelma Busche, amerického secesního kreslíře Winsora McCaye nebo domácího Káju Saudka. Příběh současně ironicky komentuje současnou pozici komiksových tvůrců v naší části Evropy a jejich možnosti realizace.
Mezi celkem 77 zaslanými komiksy se neztratila ani práce Petra Včelky, dalšího českého autora, jež se propracovala do sborníku nejlepších soutěžních výtvorů vydaného souběžně s festivalem.
Úspěch českých barev na tradičním polském svátku komiksu není první ani ojedinělý, už dříve si několik cen odnesli Jiří Grus, Miloš Mazal a Tomáš Kučerovský.
Tomáš Prokůpek (*1975) je editor komiksového sborníku AARGH!, kurátor putovní výstavy Generace nula, komiksový scénárista a publicista.
Karel Jerie (*1977) absolvoval malbu na Akademii výtvarných umění v Praze a je jako autor podepsán např. pod komiksovými alby Oidipus Rex a Šifra mistra Hanky.

Sbohem, má lásko!

3 komentáře u „Úspěch českého komiksu na festivalu v Polsku“

  1. Bude možnost si ten komiks někde přečíst? (internet, fanzin, komiksfest…)

  2. V tuhle chvíli existuje kompletní verze pouze v polštině a vyšla v katalogu festivalu. Českou verzi s Karlem dáme dohromady co nevidět, zatím hledáme, kde ji upíchneme, ale o její vydání samozřejmě stojíme :)

Komentáře nejsou povoleny.