Plány BB Artu na první pololetí 2009

Nový rok se nezadržitelně blíží a je načase odhalit plány nakladatelství BB Art na příští rok. Ve třech příspěvcích tu budou postupně představeny komiksy prvního i druhého pololetí a pro úplnost zveřejníme plány spolupráce mezi BB Artem a Crwí. U titulů, kde je to možné, uvádíme anotaci a nebo aspoň internetový odkaz k dalším informacím.

pch_pic.jpg

Delisle, Guy: Pyongyang (Pchjongjang: Výlet do severní Koreje) – leden
Pchjongjang – Výlet do Severní Koreje: dílo animátora cestovatele. Guy Delisle pracuje na „dislokovaném pracovišti“ v pchjongjangském studiu. Vypráví s humorem a sarkastickou nadsázkou o každodennosti komunistické Koreje. Vtipně podané pocity nudy, nepatřičnosti, pracovní beznaděje a ztížené možnosti komunikace, která by beztak i bez jazykové bariéry byla nutně absurdní, ale také snaha dozvědět se víc, prozkoumat zakázaný svět a překročit hranice jsou nosnými tématy Delislova díla o práci na animovaném filmu v zahraničí (první: Šen-čen – Cestovní deník z Číny). Odhaluje se zde před námi opravdový život v metropoli země ovládané stínem Velkého a postavou Milovaného vůdce, tedy ztělesněními unikátního komunistického teroru.
ukázka v angličtině

pyongyang.jpg

Abadzis, Nick: Laika (Lajka) – únor
Je to příběh Sputniku 2, příběh lidí, kteří pracovali na jeho vypouštění, ale především příběh prvního obyvatele Země, který se podíval na oběžnou dráhu: toulavé fenky Lajky.
Sputnik 2 byl vypuštěn velice uspěchaně, ba v šibeničním termínu, jen aby se stihlo výročí říjnové revoluce a aby se „vytřel zrak americkým imperialistům“. Proto se díky němu vědci nemohli dozvědět nic, co by už nevěděli díky prvnímu Sputniku – a proto nebyl čas vyvinout zařízení, s nímž by se Lajka mohla vrátit na Zem.
V roce 1998 napsal ruský vědec Oleg Gazenko, účastník projektu, že vyslání Sputniku za smrt Lajky nestálo: a o tom je celý Abadzisův příběh. O mravních a citových problémech mnoha lidí, kteří na projektu pracovali a kteří vyslali Lajku na smrt. Může se zdát, že v tak kruté době (celý příběh začíná brutální scénou, při níž je konstruktér Koroljov „propuštěn“ z gulagu) jsou rozpaky nad obětováním psa odchyceného na ulici k smíchu. Ale právě to vytváří úžasný kontrast téhle knihy a její emocionální působivost. Koneckonců, když se hraje o říše a trůny, vždycky je v banku i nějaký ten naprosto bezvýznamný, titěrný živůteček…
Grafický román Lajka vydal Nick Abadzis v roce 2007 a v srpnu 2008 za něj získal Eisnerovu cenu v kategorii děl pro dospívající.
ukázka v angličtině

laika.jpg

Paliotti, Jimmy: The Hills Have Eyes: The Beginning (Hory mají oči) – únor
stránka vydavatele

hillshaveeyes.jpg

Moore, Alan: Watchmen (Watchmen / Strážci) – reedice březen
„Quis custodiet ipsos custodes?“ ptali se už latiníci. Kdo střeží ty, kdož střeží nás? Je těžké dohlédnout na ty, kteří mají moc, i když jsou to normální lidé – a co teprve když mají schopnosti, o kterých se nám ani nesnilo.
V roce 1984 vyšly dva komiksy, které změnily žánr – a dodnes se fanoušci hádají, který z nich je zásadnější. V jednom hrál hlavní roli Batman a Frank Miller ho pojmenoval Návrat temného rytíře – a u druhého si Alan Moore vystačil s jediným slovem. Watchmen, tedy
Strážci. Oba komiksy mají hodně společného. Oba se dívají na svět superhrdinů novým pohledem, oba ničí mýty a oba balancují na pokraji apokalypsy.
Ale tam, kde Miller ještě nabízí pozitivního superhrdinu, tam už má Moore obyčejné lidi s neobyčejnými schopnostmi. Lidi někdy kruté, se svými úchylkami a tajnostmi, se špínou schovanou pod maskami. Ovšem lidi velmi mocné (a v jednom případě i všemocné). Jeden z nejzásadnějších komiksů všech dob (a tohle není laciná reklama, to je fakt).

watchmen.jpg

Dawson, Mike: Freddie & Me (Freddie a já)
Když vzpomínám na Queen, vybaví se mi celý můj život. Tak by se v kostce dala shrnout premisa úžasně vtipné autobiografie Mikea Dawsona Freddie a já, v níž zachycuje svou celoživotní posedlost Freddiem Mercurym a jeho skupinou Queen. Na příbězích ze svého dětství, dospívání i dospělosti Mike Dawson ukazuje, do jaké míry hudba mění a formuje naše životy. A také to, jak mohou vzpomínky, které zcela náhodně vyplují na povrch, podpořit nebo zcela zpochybnit příběh, který sami sobě vyprávíme. Protipólem Mikeovy posedlosti je zamilovanost jeho mladší sestry do George Michaela a Wham! A právě v této dějové lince najdeme snad nejvtipnější autorovy fantazie, v nichž hraje hlavní roli Andrew Ridgeley těsně po rozpadu popového dua Wham!

freddieandme.jpg

Delisle, Guy: Shenzhen (Šen-čen: Cestovní deník z Číny)
Obrazem ztvárněné vyprávění kanadského animátora Guye Delisla o každodenním životě v Číně, kam se dostal coby superviser produkce evropského animovaného filmu, jehož současné místo vzniku je právě v ňíše středu. V této své „cestovní prvotině“ autor s humorem a velkou nadsázkou líčí Čínu pod drobnohledem oka cizince. Sarkasmus a ironie jsou všudy přítomné, ať už vám vypravěč líčí návštěvu u zubaře nebo na veřejných záchodcích.
ukázka v angličtině

shenzhen.jpg

Fleming, Ian: James Bond 007: Dr No (James Bond 007: Dr. No)
Druhý díl souhrnného vydání klasických novinových stripů s Jamesem Bondem přináší další tři příběhy, které v jejich filmovém zpracování spojuje nejpopulárnější filmový 007 – Sean Connery. Názvy jednotlivých příběhů hovoří samy za sebe – v Diamanty jsou věčné se Bond dostává mezi pašeráky diamantů, Srdečné pozdravy z Ruska nás zavedou Istanbulu, kde Bondovi usiluje o život sovětská kontrarozvědka – SMĚRŠ, a třetí, titulní příběh, Dr. No, se odehrává na Jamajce, kde bude Bond vyšetřovat záhadné zmizení dvou agentů MI5. O úvodní slovo ke knize se tentokrát postarala někdejší Bond-girl Eunice Gaysonová.

bonddrno.jpg

Hernandez, Jaime: The Girl From Hoppers
ukázka v angličtině

hoppers.jpg

Kafka, Franz & Montellier, Chantal: Trial (Proces)

Jednomu nakonec nezbývá než smířit s poměry. Hlavně nevzbudit pozornost! Držet jazyk za zuby, i kdyby to člověku bylo hodně proti srsti! Pochopit, že ten velký soudní organismus setrvává věčně ve stavu pružné rovnováhy.

Proces, slavný Kafkův román skvěle adaptovaný do komiksové podoby, je ponurým příběhem prokuristy Josefa K., kterému v den jeho třicátých narozenin vniknou do bytu dva neznámí muži a zatknou ho pro neznámé provinění. Ze začátku pokládá celou věc za nedorozumění a při prvním předvolání k záhadnému soudu je odhodlán obvinění popřít. Proces mu však zabírá stále více času a energie a nedokáže se již plně soustředit ani na svou práci v bance. Při své snaze dokázat svou nevinu pak Josef K. postupně poznává zkorumpovanost a nepostižitelnost soudu, jehož „případy“ uzavírá pouze smrt obžalovaného. Kafkův portrét byrokratického soukolí, které drtí životy svých občanů, je dnes bohužel stejně aktuální jako v době svého zrodu.
ukázka v angličtině

kafka1.jpg

McCarthy, Jim & Parkhouse, Steve: Sex Pistols (Sex Pistols)

sexpistols.jpg

Sacco, Joe: The Fixer (Šíbr)
Grafický román Šíbr pojednává o někdejším odstřelovači Nevenovi, který za správnou cenu dokáže zahraničním novinářům v Sarajevu zařídit opravdu ledacos: výlet na frontu, kontakty na důležité lidi i na prostitutky. Jeho služeb využil roku 201 i sám autor Joe Sacco, záhy si však uvědomil, že Nevenův příběh je mikrokosmem celého balkánského konfliktu. A tak se podíváme Nevenovýma očima na obranu Sarajeva i na její obránce, kteří se často rekrutovali z podsvětí. Celou dobu však nevíme, do jaké míry ale Neven mluví pravdu…
recenze na Komiksáriu

fixer.jpg

59 komentářů u „Plány BB Artu na první pololetí 2009“

  1. Trochu se bojím Dawsonova díla (Freddie & Me) a potom Procesu, ale jinak proč ne: Sacco, Lajka i Delisle. A samozřejmě Los Bros for presidents.

  2. Sdílím podobný obavy – a přidávám k nim i „Lajku“; tu oželím – už pár let nejsem dospívající. Dawsona ovšem neoželím, ani „Proces“,Delislea, Sacca a „Sex Pistols“ – ach jo, konto už teď skučí… :—)

  3. Já jsem nejvíc zvědavý na Lajku, z ní by se mohl vyklubat zajímavý komiks. Jinak Sacco, Delisle a samozřejmě Hernandez ,že Michale, jsou skoro povinnost. I když Delisle se v těch dvou cestopisech docela opakuje.

  4. M@P: Znám, znám – mám to heslo jako vyzvánění (bych nepolevil v ostražitosti). Tady mě ale spíš napadlo, jestli někdo mrtvého sovětského psa nepřecenil… :—-)

  5. Wham? asi budu blejt vrchnosti…

    Ovšem na toho Kafku jsem zvědavý ovšem kdo je Franz? (Kafka, Franz & Montellier, Chantal: Trial (Proces)) ten pokérovaný skladatel moderny?

  6. zajímavé kousky. Sacco, Proces (ten jsem si před nedávnem znova přečetl, qůli divadelní hře v Divadel komedie, na kterou se nemůžu ani za boha dostat :/) a deníky z Číny a Koreje jsou pro mě jasné kopě;-) Obálke Hills have eyes vypadá zajímavě, škoda, že nemám čas to studovat wocogo;-)

  7. BeeSee: Ano, je to tak – Kafkův „Proces“ zkomiksovali na společný dovolený v Montellier Chantal Poullain a Vladimír Franz. Veliká zvědavost – vidím to na Eisnera ! (:—-))

  8. Největší pecka samozřejmě z  toho všeho (kresebně a doufám,že komiks vždycky budete brát z  99,9% kresebně) Hory mají oči! Vaše intošský těšení na Lajku,Kafku a Šen-Čen si můžete strčit víte kam…

  9. Strong: Dotaz: Chantal Montellier nebo Joe Sacco dle tvého neintošského názoru kreslit neumějí ?

  10. BeeSee: Tomu se mám jako zasmát mlíčňáku?to stejný řeknu já tobě,tak se vyser na komiks a kupuj si normální romány.
    Woffce:proč sem do toho pleteš Sacco a Montellier?Samozřejmě kreslit umějí,ale nebere mě právě ten Kafka a rozumím tomu,když se tady na Komiksáriu začne někdo ošívat,že je intoš:-))

  11. Strong: Pletu je sem proto, „že komiks vždycky budete brát z 99,9% kresebně“ – a tys mi doporučil strčit si těšení na ni a na něj vím kam. Proto ten otaz… :—-)
    O komiksovým „Procesu“ mám sice pochybnost, ale nakonec Kuperova „Proměna“ dopadla víc než dobře, tak třás…(?)
    (Ošívání nemám z intošství, ale ze zbrklýho škatulkování a nadužívání některých slov.)

  12. Woffce: Podívej brachu,já čtu veškerý komiks,ale prostě ten intošský mě nebere jako klasický mainstream( nebudem si nic namlouvat,velké vydavatelství je velké vydavatelsví a může si dovolit ty nejlepší kreslíře a jen tak bokem,Jim Lee u Kafky by byl přinejmenším zvláštní i když bych ho bral:o),ju?A už se v  tom nehrabej,nebo se tady začně vehementně protlačovat názor velkých intošů:-))
    P.S. The Hills have eyes(Palmiotti,Gray,Higgins) mám a dost ti ho doporučuju!

  13. Strong: Dík za doporučení; jestli jde ale o horor jako u stejnojmennýho filmu („…další variace na téma ´ztraceni uprostřed ničeho s bubákem za zády´…“ – Matěj Svoboda-filmpub), tak na něj spíš nedám. Málo intošský pro mě… Howgh, dohrabal jsem. :—)

  14. Woffce:Aha!Tak to potom ne,jelikož tento komiks je vlastně prequel hororu posledního zpracování The Hills have eyes 1!Tak jedině už potom musíš jít do toho Kafky….:-)

  15. Hmm, souhlasím se Strongem.
    Je vidět, že tady jediný má rozum.
    Komiks byl, je a bude vždy o kresbě, ostatní nemá smysl, stejně to většinou ani nečtu…

  16. BeeSee: Když s  tebou je to těžký.V ikonce máš cover HELLBLAZERA: ALL HIS ENGINES a přitom si hraješ na děsnýho intoše,ale pak zase na druhou stránku doporučuješ Barbánka a nejraději máš kreslenou paní Kadrnožkovou z  Macha a Šebestový:-)))

  17. Ano, přesně tak, BeeSee je hrozný intoš!
    Posledně jsem ho viděl jít přes ulici a hned sem myslel, ze mě kousne!
    Navíc sem ho viděl (nejen)číst Ultimates a pak zničeho nic četl Prasopopus nebo jak se ta intelektuální věc jmenuje…
    Dle mého je to ale ve zkutečnosti anglický buldoček převlečený za komiksáka, viděl jsem totiž jeho avatar na NYXu…

  18. A ten jeho plátek, Bubble Gun nebo jak se to jmenuje – teď vyšlo druhé číslo a je to hrozné – samá krev a násilí – Intoši se v tomhle fakt vyžívaj, brutalita, násilí – určitě se tomu i smějou…

  19. Strong a Stripter jsou debílci. Jděte si navzájem poplácat půlky.

  20. Tauren: Dovol abych ti připoměl,že odevšad jsi byl pro své nízké IQ takříkajíc vykopnut(auditko Crwe atd.)a nejsi hoden se míchat do debaty dospělých…Tak dej zpátečku a jdi chrápat,zítra jdeš do školy!Víš ty trdlo,co je to vůbec komiks a intoš,myslím že ne!!

  21. stripter: Tobě doporučuju,ztáhni ocas a nehrej si rádoby vtipně na zastánce BeeSeeho;-),jeho Bubble Gun je tak akorát pro Taurena a jemu podobným a nesnaž se pod jiným nickem být vtipnej….

  22. Přispívejte prosím k tématu a tím jsou plánované komiksy od BB Artu. Díky.

  23. Těším se na Sacca (to je jistota), Kafku (to by mohlo bejt zajímavý), Jamese Bonda (první se mi líbil moc) a Sex Pistols (klasika). Zbytek mi nic neříká. Ty Hills Have Eyes jsou skvělý, ale proč se těšit na něco, co už dávno mám. :)

    Comicsový MdS

  24. MdS: Fakt jsi vedle,jak ta jedle.Ale rozesmál jsi mě pořádně:-))Je vidět,že psychologie ti moc nejde.O tom by ti M@P mohl vyprávět….:).Ještě ,že jsi aspoň The Hills Have Eyes pochválil,když už musíš z  ekonomického hlediska prodávat tolik komiksů na COMICSdb,protože jsi tak špatný číšník:-))

  25. Hm, koukám že se zrodil další prudič. A ještě k tomu rozumí komiksu jako koza petrželi :(

  26. Neutrino: Doufam,ze myslis MdS,ponevadz o cem pise Strong je extra-super pecka.Ale to ty zrejme neznas,ty budes dalsi Bubble gumák,co cte komiks typu Rychlych sipu

  27. Nikoliv, myslím Stronga. A je mi totálně jedno že neznám nějaký laciný horor, jelikož tady nejde o jeden komiks. Tady jde o to, že Strong považuje komiks za pouze kresební záležitost, mainstreamové rádoby-realisty za nejlepší kreslíře světa a mainstream za jediný přijatelný typ komiksu. Já čtu komiksy všech typů a kategorií a jakožto člověk kulturně založený si pochopitelně více cením alternativních děl. Číst komiksy o šašcích v kostýmech je sice fajn, ale pouze jednou za čas.

  28. P.S. Nepokoušejte se prosím opět skrývat nedostatek argumentů tím, že všechny uvažující lidi označíte za pitomý „intoše“.

  29. Neutrino: ingoruj je (ho). To je to nejlepší, co se dá u trolla udělat ;-) Ono ho to po pár dnech omrzí, když se mu neposkytne živná půda.

  30. Neutrinovi:Děkuji za pochopení Mattem.A Teď k  tobě.Je hezké ,jak hážeš mainstream do pytle o šašcích v  kostýmech( to vypovídá o tvém rádoby znalectví komiksu,protože ne všechen mainstream je o šašcích v  kostýmech),tohle bych já o intelektuálním komiksu nenapsal,já ho čtu,ale naprosto vůbec se mi nelíbí styl kresby,na který si najímá Fantagraphics a další nezávislé vydavatelství své kreslíře.Prostě se tady neshodnem,ale tím jsi mě utvrdil,že ten,kdo z  nás má jen jeden svůj hlavní styl žánru,JSI TY!Takže nečti mainstream jen jednou za čas a čti ho pořád,ať ho už konečně pochopíš a začneš komiksu rozumět jako celku;-)!Ukázal jsi tak akorát,jaký jseš vlastně trouba.
    P.S. A nesnaž se to vymlouvat,je to zbytečný!A laciný horory nemusí být vždycky špatný.

  31. hmm smutna debata…vazne ale je jasne ze mnoho ludi nikdy nepochopi niektoru krsbu a ani uzasny vtip ci dramu comicsov ako maus a asterix( schvalne podivne priklady:)
    v kazdom pripade jediny comics ktory uplne strati casom svoju cenu bude iba The Hills Have Eyes
    …..
    a ked sme pri tom tak citani toho a hentoho tak si radsej vsetci precitajme zivy alebo mrtvy znovu:)

  32. Netrino: tak timhle ses hochu znemoznil totalne.je videt,ze komiksu nerozumis a jsi totalne vedle.Tady asi vitezi ta Laika a ty cinsky intosarny,no nic,lepsi stranky jsou na Crwi

  33. Netvrď mi že čteš jiný typ komiksu než mainstream, tohle tvrzení se ti akorád momentálně hodí (dokazuje to tvůj první příspěvek v téhle debatě).
    Faktem je, že mainstream vydávaný největšími americkými společnostmi je z většiny případů o šašcích v kostýmech. Uznávám, že se sice nedá házet do jednoho pytle (scénáristů jako Moora či Gaimana si hluboce cením), kresebně se od sebe ale liší jen málo, jelikož všichni se snaží přiblížit stejnému ideálu. A v alternativním komiksu nejde jen o Fantagraphic books, tam jde o Francii, Belgii, Německo a v neposlední řadě i Česko. Skuteční tvůrci se vždy odlišovali od ostatních, a to platí ve všech oblastech umění.
    No, asi poslechnu Vaška a podobně jako moudrá Woffce opustím tuto nesmyslnou diskuzi…

  34. P.S. je zvlastni,kdyz vam dochazi argumenty,zacnete s  Mausem:-)),jo dobry,ale jednou,dvakrat precist a staci. Co treba vy chytraci neco od Vertiga,podle Neutrina vsechno o sascich v  kostymech…..:-)))))dost dobrej argument na zesmesneni

  35. Matt: Hm, zatím jsi ještě nenapsal jedniný smysluplný argument a jenom nadáváš, jaký jsme všichni pitomci. To nepoukazuje na moje nedostatky, ale na tvoje. No nic, končím.

  36. Nebudu se plést do debaty Neutrina a Matta( i když ten je mi blíž k  srdci).Ještě jednu poznámku k  těm velkým vydavatelsvím,tak Moore ani Gaiman by zde nebyl,nebýt těchto velkých vydavatelsví ,to snad přiznáš.A tvrzení,že mainstreamu se všichni snaží přiblížit stejnému ideálu,tomu mám rozumět,že Sciver,Lee,Larosa,Jones,Mahnke,Ross,Sale,Miller,Dillon- ti všichni chtějí mít kupříkladu Batmana nakreslenýho nebo snad mají nakreslenýho stejně?????Už prosím nic nepiš,je to jak psal Matt,jen se zesměšňuješ víc a víc Neutrino!

  37. Každý z nich jde svou vlastní cestou, avšak všichni se snaží o co nejrealističtější zobrazení.

    Jinak, neustálá agrese a urážky přicházející od Stronga s Mattem přesně poukazují na úroveň průměrného mainstreamového fanouška…

  38. S tebou vážně nemá cenu debatovat.Děláš ze sebe znalce intelektuálního komiksu jako takovýho a přitom ti dochází pádný argumenty.Já jsem nikde nenapsal,že tento druh komiksu odsuzuji,ale že je mi milejší kresebně mainstream. komiks a to hned neznamená,že zavrhuju toho Kafku,Lajku a další…to děláš TY,že říkáš, že mainstream je jen o šašcích v  kostýmech.Tak se měj a doufám,že koupíš ten opovrženíhodný Long Helloween,Secret War a další;-)!!

  39. Neutrino: a ještě dovětek,vždyť v  komiksu ať už v  mainstreamu nebo v  tom promiň to slovo intošským( či jetli chceš intelektuálním) jde přece vždycy o co NEJREALISTIČTĚJŠÍ ZOBRAZENÍ POSTAV NEBO SE PLETU?

  40. matkotapko: u tebe Asterix patří do skupiny intelektuálního,teda intosskyho komiksu?:-))ty ses další osel vedle Neutrina,kdyz ho tam pridavas

  41. nie ja som iba niakt chcel napisat ze aha vselico je dobre…ale hory maju oci?

  42. Videl jsi vubec ten komiks,ze ho hned odsuzujes?Videl jsi styl kresby J.Higginse a nadherně kolorovany D.Calerem?Tak jestli tohle se ti nelibi a ze to ma i perfektni dej,tak uz potom tvuj styl nechci vedet

  43. Další dva příspěvky smazány. A potom posledním tu má Strong + jeho další aliasy zaracha na pár dní.

  44. A už mi přišel dosti sprostý mail od nějakého Foolkillera, kdo to asi bude? Milý Strongu, běž si vybíjet své vášně někam jinam a sem se vrať, až se budeš chtít bavit o komiksech.

  45. M@P: Hned mi připadalo zvláštní, že by se tady najednou zjevilo tolik primitivů :) No, tímto hanebným úskokem se Strong natolik shodil, že snad dá alespoň na nějakou dobu pokoj…

  46. Hehe, s tím emailem od Foolkillera jsem na tom stejně. Rád bych ho tady pro pobavení zveřejnil, ale nechci být nefér k jeho autorovi a taky nechci kazit (zatím) slušné stránky :)
    Zdá se, že tak dlouhá slušňácká konverzace byla na Stronga příliš a musel si nějak vybít své křupanské emoce…

  47. Neutrino: A podepsal se určitě plným jménem i s místem bydliště, co? :oD

  48. Neutrino: Pochopils to správně – po nabádání „už se v tom nehrabej“ to nepřekonatelný nutkání ultraega mít poslední slovo, to je i na mě příliš strong káva; mám důležitější věci ku činění, než obhajobu mýho nenadšení z prequelů strašidelných bijáků. Mohli jsme skončit s tím, že Strong si halt libuje v onačejším komiksu než já – informace sice skoro k ničemu, ale ve vší slušnosti vyměněná, ne-li, jackale ? (žádám tímto o povýšení z Woffce na osla – zdá se, že budu v dobré společnosti… :—-))

  49. Vedle jak ta jedle jsi ty. 1. Hills have eyes mám ve své kolekci a určitě je neprodám. 2. Na comicsdb prodávám to co se mi zdvojí nebo co vyřadím ze své sbírky (btw většina už je pryč). 3. Nepracuji jako číšník. :))))) Smrkový MdS

  50. To bylo samozřejmě na Mr. Stronga.
    Upřesňující MdS

  51. Tahle debata čím dál víc připomíná scénku z Dracula:Dead and loving it.
    „Fušta!“

Komentáře nejsou povoleny.