Rychlé šípy slaví sedmdesátiny

17. prosinec 1938 se zapsal do dějin českého komiksu jako den, kdy vyšlo číslo Mladého hlasatele s úvodním příběhem Rychlých šípů – prvním realisticky kresleným domácí seriálem, jenž navíc suverénně pracoval s textovými bublinami. Šťastné bylo setkání talentovaného scénáristy Jaroslava Foglara s kreslířem Janem Fischerem, který měl mimořádně dynamický styl a díky pobytu ve Velké Británii také živou osobní zkušenost s progresivní podobou komiksu. Rychlé šípy záhy zaznamenaly velký čtenářský úspěch a už na přelomu 30. a 40. inspirovaly řadu dalších autorů k podobně pojatým seriálům. Když se oba tvůrci po skončení II. světové války k Rychlým šípům vrátili, byl vykreslený Fischer v životní formě. Brzy ale přišel komunistický převrat a s ním zákaz komiksu jakožto úpadkové formy importované ze Západu. Nepomohl ani dobře známý pokus zachránit Rychlé šípy tím, že přestanou užívat textové bubliny a vydají se pomáhat na stavbu mládeže.
V 50. a první polovině 60. let se Foglarův a Fischerův komiks dostal do zvláštní pozice – byl sice zakázaný, ale v prostřední, které bylo odříznuto od vývoje ve světě, dlouho představoval jeden z mála inspiračních zdrojů, a tak totožné syžety používala řada seriálů líčících dobrodružství nejrůznějších pionýrských družin. Když na sklonku 60. let došlo k politickému uvolnění, dostaly Rychlé šípy další šanci a souborné sešity s jejich příběhy se přerodily v regulérní komiksový časopis. Jan Fischer ale už byl po smrti a jeho kreslířský nástupce Marko Čermák nedokázal udržet vysoko nastavenou laťku. Ostatně i Jaroslav Foglar si situaci poněkud ulehčil, když pro některé nové příběhy použil náměty, které už dříve vytěžil v seriálu Kulišáci. Postupující normalizace pak slavný komiks na počátku 70. let zase rychle smetla ze scény.
Počtvrté procitly Rychlé šípy až po roce 1989. Jejich souborné vydání v pevné vazbě představuje prodejně mimořádně úspěšný titul, který vychází v nových a nových dotiscích. Zvláště ta část Foglarových scénářů, která má nepokrytě výchovný obsah, už sice viditelně zestárla a současná komiksová scéna má naštěstí na dosah nejaktuálnější podněty z celého světa, nicméně ani 70 let od svého vzniku nejsou Rychlé šípy čtivem pouze pro nostalgiky.

rs.jpg

1 komentář u „Rychlé šípy slaví sedmdesátiny“

  1. „A prý nějaký hoch Mecíř ho k tomu navedl, pane řediteli.“
    „Jakže to říkal ten Mirek? Nekuř a cvič a zakrátko budeš zase chlapík“
    Nezapomenutelné hlášky… Patřím ke generaci, která RŠ zná právě až ze souborného polistopadového vydání. A ano, udělali na mě opravdu velký dojem (přečeteno několikrát).

Komentáře nejsou povoleny.