80 let Tintina

První stránka Tintinových dobrodružství se objevila 10. ledna 1929 ve čtvrteční příloze Petit Vingtième [Dvacáté století pro mladé čtenáře] katolického deníku Vingtième Siècle [Dvacáté století]. Její autor Hergé (vlastním jménem Georges Rémy) byl šéfredaktorem této přílohy a v první epizodě poslal budoucího slavného reportéra do Země Sovětů. V následujících dobrodružných tintinovských příbězích, které se od ostatních tehdejších evropských komiksů odlišovaly zajímavým dějem, vtipem a v definitivních verzích (ve formě alb) promyšlenou a neustále zdokonalovanou narativní formou, zcestoval Tintin, s výjimkou Antarktidy, všechny kontinenty a získal si oblibu milionů nadšených čtenářů.
Oslavy osmdesátin tohoto neohroženého mladíka budou probíhat ve frankofonních zemích celý letošní rok. V centru Bruselu, v prostorách nádraží Bruxelles-Luxembourgh, byla například 14. ledna letošního roku slavnostně odhalena freska Tintina s psíkem Milou. V městečku Louvain-la Neuve na jih od belgického hlavního města bude začátkem června otevřeno Hergého muzeum, ve kterém podstatnou část zaberou tintinovské exponáty. Na podzim letošního roku vyjde publikace Hergé au Québec, která seznání čtenáře s Hergého návštěvou frankofonní kanadské provincie na jaře roku 1965.
V Americe teď již snad definitivně připravuje Steven Spielberg s Peterem Jacksonem filmovou tintinovskou trilogii. Proslýchá se, že její jednotlivé díly budou natočeny podle příběhů Krab se zlatými klepety, Tajemství Jednorožce a Sedm křišťálových koulí. Roli kapitána Haddocka by měl hrát anglický herec Andy Serkis. O tom, kdo ztělesní Tintina, není zatím nic známo.

tintin_a_spol.jpg

12 komentářů u „80 let Tintina“

  1. Než se mi podařilo tuhle novinku vyvěsit, tak už je známý i představiltel Tintina a bude jím Jamie Bell (Jumper, Billy Elliot).

  2. a bude to riadna blbost….amici tocia tintina
    a este ktomu hraneho
    ble

  3. Já bych to tak černě neviděl. Steven Spielberg málokdy natočí úplnou blbost. Zarkoff

  4. Zarkoff: Teda nechci se hádat, ale Spielbergova "novější" tvorba podle mě nevěští nic moc dobrýho.  :)

  5. Ehm, ještě dodatek. Pokud kouknete na imdb, zjisíte, že "The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn" má v obsazení nikoli herce, ale pouze hlasy! Genre:
    Animation | Adventure | Family | Mystery… Tssss-s-sssss :-)

  6. Pokud jde o zfilmování Tintina, obávám se po zkušenostech s Asterixem nejhoršího. Bude-li se S.S. snažit zachovat "umělé" karikaturní prostředí komiksu, bude to propadák. Aby to nějak vypadalo, musel by do toho vnést značnou dávku realismu a nevím, zda k tomu bude mít dostatek odvahy.

  7. Neutrino: Podle indicií z imdb se má jednat o  a-n-i-m-á-k.

  8. Aha, tak to je divný. V tom případě je to ale ještě horší.

  9. Tintin bude animák dělaný metodou "motion capture". Čili ho budou hrát živí herci, ale výsledek bude kompletně počítačový. Takhle byl dělaný i třebas hrůzně vypadající Beowulf nicméně v případě Spielberga jsem vcelku optimistický a myslím, že by to mohlo dopadnout dobře.

  10. Ňo, hlavně doufám, že to bude plné veselých pitvořivých zvířátek a komediálních pěvěckých výstupů :-[ Chybět nesmí ani Spielbergovy protivný ukřičený děti… :-)   

  11. Vašek: To záleží na tom, jestli pěvecké výstupy Biancy Castafiore bereš jako komediální :)

Komentáře nejsou povoleny.