Kočičí oči Moebia a Jodorowského

Album Les Yeux du chat [Kočičí oči] je první společnou prací Moebia (*1938) a Alexandra Jodorowského (*1929). Spatřilo světlo světa roku 1978 a znamenalo počátek dlouholeté a plodné spolupráce obou umělců.

moebius_chat_obalka.jpg

Jde o melancholický příběh s mystickým nádechem. V okně domu uprostřed ruin velkého města stojí slepé dítě, které mentálně ovládá dravého ptáka, jemuž říká Méduz (kresba dravce vzdáleně připomíná raroha velkého [falco herrug]). Méduz uloví kočku a přinese dítěti její oči. Dítě si je s požitkem nasadí do prázdných očních důlků, kočičí oči mu však v hlavě nedrží, a dravec proto bude muset příště přinést oči nějakého dítěte (!).

moebius_chat_pl1.jpg

Do alba je zařazena předmluva, ve které Moebius vysvětluje, s jakými pocity přistupoval k tvorbě tohoto příběhu. Narativní montáž komiksu přirovnává k filmové hudbě, jednotlivé obrazy přirovnává k notám. Děj příběhu se podle svých slov snažil zasadit do věrohodného, přitom však monumentálního a architektonicky propracovaného prostředí. Kočku, která se všeho všudy vyskytuje pouze na čtyřech obrázcích, kreslil, jak sám přiznává, jen s velkými obtížemi.

moebius_chat_pl2.jpg

Komiks Les Yeux du chat je černobílý, žlutě tónovaný. Žlutá barva, charakterizující nezdravé ovzduší zdevastovaného města (možná po atomovém útoku), přispívá k navození nepříjemného pocitu, nevolnosti či mírné závratě. Také forma komiksu je naprosto nezvyklá. Je tvořen sérií dvoustránek: na stránce vlevo je vždy jednoduchá silueta dítěte, které vyhlíží z okna na město a mentálně sleduje akce dravého ptáka. Na stránce vpravo je pak celostránková, nesmírně propracovaná kresba, na které se v pomalém tempu odvíjí shora nastíněný děj. Děj tedy postupuje po dvoustránkách; jeho rozvolněné tempo a pomalý rytmus vyvolává ve čtenáři pocit, že je svědkem čehosi významného, jakési závažné a výjimečné události. Je-li tomu skutečně tak, to si musí každý čtenář už rozhodnout sám.

Les yeux du chat
scénář: Alexandro Jodorowsky; kresba: Moebius
Les Humanoïdes Associés, 1978

2 komentáře u „Kočičí oči Moebia a Jodorowského“

Komentáře nejsou povoleny.