Angoulême 2009

Letošního 36. ročníku mezinárodního komiksového festivalu v Angoulêmu (konal se od 29. ledna do 1. února 2009) se zúčastnilo zhruba 1300 komiksových autorů, a to nejenom z Francie a dalších evropských zemí, ale také z Jižní Afriky, ze Spojených států, z Jižní Koreje a z Izraele. Na festival také přijel rekordní počet 225 000 komiksových fanoušků. Svou produkci zde prezentovala prakticky všechna francouzská komiksová nakladatelství, která doplnili četní zahraniční vydavatelé, například vlámský Fonds Flamand des lettres, valonská Communauté Wallonie Bruxelles, nakladatelství z Jižní Koreje atd.
Program festivalu zahrnoval mimo jiné stovku projekcí animovaných, dokumentárních a autorských filmů, na třicet výstav a množství představení, setkání a diskuzí. Na festivalu byla tradičně udělena i řada cen. Nejvýznamnější cenu Fauve d’Or [Zlatá šelma] za nejlepší francouzské album vydané v roce 2008 získal komiks Pinocchio, který vytvořil undergroundový umělec Winshluss (vlastním jménem Vincent Paronnaud). Cenu Essentiel Révélation za objev roku získal Bastion Vivès za album Le Goût du chlore [Chuť chloru]. Velká cena města Angoulême byla letos udělena komiksovému autorovi jménem Blutch (vlastním jménem Christian Hincker). Ten se tím pádem stal i předsedou poroty následujícího angoulêmského ročníku, který se bude konat od 28. do 31. ledna roku 2010.

angouleme-pinocchio.jpg

angouleme-gout-du-chlore.jpg

4 komentáře u „Angoulême 2009“

  1. 1300 autorů a 225 000 komiksových fanoušků? Martine, kde tady máte smajlíka s vukulenýma očima nebo se spadlou bradou?

  2. Už je to tak, festival v Angouleme je největší, nejznámější a nejnavštěvovanější.

  3. nádhera, do příště se musím naučit jazyky a podívám se tam 8-)

  4. Škoda,že u nás frakofonní komiksovou scénu,až na malé vyjímky, prakticky neznáme.

Komentáře nejsou povoleny.