Žabičkovi nejsou žádní žabaři

Jeden z nejvýraznějších autorů současného českého komiksu Tomáš Chlud (*1976) si vloni založil nakladatelství a vydal v něm vlastní komiksovou sbírku Kája a Filip. Perfektně vyvedená publikace obsahuje 24 příhod sourozenců Žabičkových, které vycházely v časopise Země pohádek v letech 2007 až 2008. Pro všechny, kteří nechtějí číst tuto recenzi až do konce, to napíšu hned: Kája a Filip patří k tomu nejlepšímu, co kdy český komiks dětem nabídl.

kf_obalka.jpg

Kája a Filip jsou sourozenci, kteří spolu koexistují až příkladným způsobem. Malý modelář Filip se samozřejmě se svou prepubescentní sestrou Kájou občas musí pohádat a postěžovat si, že se sourozencem totožného pohlaví by byla jistě větší zábava. Z větší části však převládají chvíle bezchybné spolupráce, společných zájmů a vzájemné pomoci.

Kája tak na maškarním plese chytí zloděje, při závodě donese zraněného Filipa do cíle na zádech nebo jemu a kamarádům přichystá bojovou hru s velmi překvapivým rozuzlením. Filip zase svojí rozmrzelé sestře tajně vyrábí valentýnky, řeší spletitý detektivní případ s tajemně mizejícím jogurtem a dokonce se stane opravdickým superhrdinou. Společně pak dokážou přichystat neobvyklý vánoční stromek i s velmi speciálním kaprem, kreativně vymalují celý byt nebo zachrání ježečka před zimou. Scénárista Chlud se nebojí ani témat, která by mohla vyznívat přehnaně osvětově, a tak si Kája s Filipem z vlastního kapesného adoptují na dálku brášku v Africe, a rozhodně se nesmíří s případem šikany jejich kamaráda.

Třístránkové příběhy jsou sympaticky proložené čtyřmi ilustracemi uvozujícími roční období. Čtenář tak, získává pocit, že se svými hrdiny prožije celý rok. Tento dojem navíc graduje překvapením v samotném závěru knihy v jediném čtyřstránkovém díle. Skvělý je i vtip se zadní stranou obálky či vlastní autorova karikatura společně se svými hrdiny.

Chlud mimo jiné vystudoval vědeckou kresbu, takže o jeho výtvarných schopnostech není třeba pochybovat. Navzdory tomu jsou jeho akvarelem kolorované kresby velmi volné a dynamické, až se někdy v jeho příbězích možná ztratíte. Děti s tím ale určitě nebudou mít problém. Do jeho živého stylu perfektně zapadají i texty v bublinách, které spolu s kresbou tvoří Chludův osobitý, nezaměnitelný výraz.

Tomáše Chluda znají nejen čtenáři Země pohádek, ale i Mateřídoušky, Sluníčka nebo Čtyřlístku. Podle scénářů Denisy Kirschnerové nakreslil komiksovou sbírku Šmankote se Spejblem a Hurvínkem. Dospěláci zase vídají jeho komiksy v Deníku a bezmála legendárním se stalo jeho politické dioráma pro televizní dokument Papírový atentát. Ač často vystupuje jako kreslíř příběhů jiných scénáristů (Jiří Just, Tomáš Prokůpek nebo už zmíněná Kirschnerová), jeho vlastní scénáristická tvorba by si zasloužila speciální kapitolu. Album Kája a Filip je přitom příkladnou ukázkou jeho fabulačních schopností a scénáristické invence.

Kája a Filip si totiž na rozdíl od mnoha svých komiksových předchůdců vystačí bez pohádkových kouzel, bláznivých Mišpulínových vynálezů i bez mluvících zvířat. Jejich příběhy jsou naprosto civilní a „obyčejné“ a přitom plné dobrodružství a nápadů, takže rozhodně nemáte pocit, že by vás autor nějak šidil. Když už se v příběhu objeví vodník, vyklube se z něj potápěč, z hradního strašidla zase zkoušející herec. A když se Kája s Filipem ztratí v noci v lese, vyleze Filip na strom a podle světýlka nedojdou do perníkové chaloupky ale šťastně domů.

V komiksech by se určitě daly hledat mouchy. Kdybych chtěl hodně rýpat, mohl bych se třeba pozastavit nad tím, jak to, že má tak šikovný modelář, jako je Filip, který dokázal zkonstruovat dokonce i létající sáně, takové problémy s obyčejným krmítkem. Ale o to v seriálu Kája a Filip vůbec nejde. Jde v něm o radost, nápady a dobrodružství. A toho všeho tam najdete plno.

Takže až pro své děti z nostalgie skoupíte všechny sebrané Čtyřlístky, Barbánky i Anči a Pepíky, nebojte se sáhnout po něčem, co třeba ze svého dětství neznáte, ale do čeho se vaše děti určitě zamilují. Kája s Filipem si to rozhodně zaslouží.

Kája & Filip
autor: Tomáš Chlud
Sýpka, 2008
záznam v comiscdb

1 komentář u „Žabičkovi nejsou žádní žabaři“

Komentáře nejsou povoleny.