Italské komiksy v čase krize

S krizí, která naštěstí zatím ještě nepřerostla v katastrofu, se musejí mimo jiné vyrovnávat i italská komiksová nakladatelství. Dokonce i jeden z pilířů italského komiksu, totiž vydavatel Sergio Bonelli, přehodnocuje svou rozsáhlou produkci, prodlužuje periodicitu některých sérií a jiné stahuje z oběhu. V posledních letech zrušil například vydávání sérií Nick Raider a Mister No. V příštím roce má skončit také oblíbená série Magico Vento Gianfranca Manfrediho. Poklesu zájmu mladých čtenářů o komiksy se Sergio Bonelli snaží čelit vydáváním minisérií, které vycházejí pouze rok, maximálně rok a půl a pak jejich publikace skončí (typickým příkladem jsou zde série Jan Dix a Caravan).
Podobně postupuje do jisté míry také nakladatelství Eura Editoriale, které paralelně se svými tradičními týdeníky Skorpio a Lanciostory vydává více či méně dlouhé minisérie s osvědčenými protagonisty, jako je Dago nebo Martin Hell, nové série jako Unità speciale (což je speciální jednotka italských karabiniérů), popřípadě zmodernizovanou verzi Phantoma, hrdiny, kterého italští čtenáři kupodivu téměř neznají.
Krize v Itálii postihla zejména menší nakladatelství, která se specializují na vydávání kvalitních komiksů začínajících nebo zahraničních autorů. Nakladatelství Astorina, které vydává oblíbenou sérii Diabolik, důsledky krize téměř nepociťuje, protože se může spolehnout na stálý okruh věrných čtenářů. Krizi úspěšně čelí i Walt Disney Italia, což je jedna z odnoží celosvětového impéria a vydělává nejenom na týdeníku Topolino, ale i na starších i starých, ale stále svěžích příbězích svých tradičních hrdinů, které se objevují v nekonečném proudu nových a nových vydání.

unita-speciale-obalka-prvni-epizody.jpg