Sousedé v rámečku. Poláci a Češi o sobě v komiksu

Zúčastněte se soutěže o nejlepší komiksovou reportáž „Sousedé v rámečku. Poláci a Češi o sobě v komiksu“. Vítěz soutěže obdrží 1500 zł, další dvě práce pak 1000 a 500 zł. Všichni ocenění tvůrci získají navíc plně hrazenou pozvánku na třídenní pobyt na mezinárodním komiksovém festivalu KomiksFEST! v Praze, který se uskuteční ve dnech 31.10.–7.11. 2009. Oceněné práce budou zařazeny do antologie „Sousedé v rámečku. Poláci a Češi o sobě v komiksu“, prezentované v rámci KomiksFESTu!, a představeny na výstavě. Antologii doplní eseje komiksových tvůrců, jež oslovila CENTRALA, pořadatel soutěže.

Sousedé v rámečku - motiv z plakátu

„Na rozvalinách berlínských zdí a železných opon i na nových plotech, na freudovských pohovkách v ordinacích nových identit i na stránkách cestovních pasů mává CENTRALA  jako orodovnice komiksové kultury s hrdostí iniciátorky i pokorou následovnice panely komiksů v barvách všech vlajek světa. Umění komiksu střední Evropy – CENTRALA je projekt, který si klade za cíl představit komiksový potenciál středoevropských zemí. Snaží se prezentovat nejzajímavější iniciativy, časopisy a vydavatelství zasvěcená komiksové tvorbě, ale také propojovat a seznamovat středoevropské tvůrce. Pravidelné akce CENTRALY mají formu výstav a setkání s umělci nebo komiksovými kritiky z jednotlivých zemí. Každá výstava se tematicky zaměřuje na konkrétní stát, motiv, typ hrdiny nebo typickou tematiku. Chceme představit problematiku středoevropských „komiksografií” a bohatství forem a motivů, jež zrodilo umění komiksu během své více než stoleté historie. Komiks vnímáme jako důležitou zprávu o názorech skupin i jednotlivců a jejich postojích k událostem, projevům a hodnotám okolního světa. Komiksová kultura je cenná i pro svůj spontánní charakter (například e-zinová vydavatelství) a spojuje karikaturu a fantastiku s dokumentární přesností.“

Podmínky soutěže:
Práce jsou omezeny žánrem reportáže a měly by reflektovat skutečné události, jichž byl autor svědkem, nebo je zná z vyprávění svědků či jiných dokumentů a zdrojů. Zvolené téma reportážního komiksu musí vycházet z problematiky polsko-českých vztahů, současných nebo historických událostí, a zobrazovat je realisticky (nepřípustné jsou pro komiks typické fantastické nebo pohádkové motivy).
Prezentace událostí v reportáži by měla směřovat k objektivitě a věrnému zobrazení předmětu vyprávění, charakter žánru ale dovoluje představené skutečnosti subjektivně hodnotit a vkládat do příběhu autorův názor na dané téma. Reportáž může pracovat s citáty a výpověďmi svědků události. Práce by se měla zaměřit na výrazný problém nebo osudy zajímavého hrdiny. Základem reportáže, která stojí proti literární fikci, je autentický materiál, autoři ale často využívají narativní vzorce či schémata a zvýrazňují dějovou linii. Nejvýznamnější tvůrci samozřejmě pracují i s různými vyprávěcími postupy, například popisem nebo důkladnou charakteristikou postav, využívají rozhovoru, dialogu, vzpomínek.

Termín pro zaslání práce: 30. září 2009

Projekt „Sousedé v rámečku. Poláci a Češi o sobě v komiksu.“ je realizován za podpory Ministerstva zahraničních věcí Polské republiky.

Podmínky soutěže, harmonogram a další informace o projektu:
www.centrala.org.pl

2 komentáře u „Sousedé v rámečku. Poláci a Češi o sobě v komiksu“

  1. ježišmarjá, to je zase soutěž! Nepouživejte fikci, soustřeďte se na důležitá témata, objektivitu, zachraňte Evropu a změňte rotaci vesmíru.

  2. … vidím, žes to pochopil správně. Kdy od Tebe můžeme čekat první příspěvek? :-)

Komentáře nejsou povoleny.